ΔΝΤ προς Τράπεζες: «Παρακολουθείτε τους κινδύνους σας»

• Προληπτική συνεχή παρακολούθηση
• Πρόοδος στην ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος
• Φόβοι ότι ο πληθωρισμός θα επηρεάσει τις δόσεις δανείων

ΓΡΑΦΕΙ ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά από τις κυπριακές τράπεζες να παρακολουθούν τους κινδύνους τους, να χρησιμοποιούν προληπτικά όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να επιτρέψουν την έγκαιρη αναδιάρθρωση βιώσιμων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. 

Το σαφέστατο αυτό μήνυμα καταγράφεται στην έκθεση του Mr. Wojciech Maliszewski, επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Κύπρο, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 16–28 Μαρτίου για συζήτηση των οικονομικών εξελίξεων και των προτεραιοτήτων της χώρας. 

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ καταγράφει στην έκθεσή του:

Πρώτο, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη βελτίωση της ανθεκτικότητας των τραπεζών, αλλά παραμένουν ευάλωτα σημεία. 

Δεύτερο, οι τράπεζες διαθέτουν υψηλή ρευστότητα και οι δείκτες κεφαλαίου υπερβαίνουν άνετα τις ρυθμιστικές απαιτήσεις. 

Τρίτο, τα υψηλότερα επιτόκια και η πρόοδος στη μείωση των πάγιων εξόδων μέσω εθελοντικών αποχωρήσεων προσωπικού, συνέβαλαν στην αύξηση της παραδοσιακά χαμηλής κερδοφορίας. 

Ωστόσο, το ΔΝΤ υπογραμμίζει εμφαντικά ότι η ισχυρή κεφαλαιακή θέση επιβαρύνεται από τους υψηλούς ακόμη δείκτες ΜΕΔ, και το χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. «Αν και παρουσιάζει πτωτική τάση, παραμένει μεταξύ των υψηλότερων στη ζώνη του ευρώ» αναφέρει και υποδεικνύει τις ευπάθειες των δανειοληπτών.

Επίσης, αναφέρεται στη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης τονίζοντας πως «ο πιθανός αντίκτυπος της δημοσιονομικής σύσφιξης στην πιστωτική ποιότητα απαιτεί ενισχυμένη παρακολούθηση». 

Πιστωτικοί κίνδυνοι

Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις τονίζει πως «οι επιδράσεις από την πρόσφατη αναταραχή στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν μέχρι στιγμής μειωθεί, χάρη στην περιορισμένη έκθεση και τη σταθερή βάση χρηματοδότησης. Ωστόσο, ο υψηλός πληθωρισμός και το σταδιακά αυξανόμενο κόστος δανεισμού είναι πιθανό να αυξήσουν τον πιστωτικό κίνδυνο εν μέσω αυξημένων επιπέδων χρέους του ιδιωτικού τομέα, ενώ η σημαντική έκθεση στον τομέα των ακινήτων εκθέτει τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων (CAC) σε κινδύνους αναπροσαρμογής εξασφαλίσεων». 

Ο αξιωματούχος του Ταμείου θεωρεί πως «ένα αποτελεσματικό πλαίσιο εκποιήσεων παραμένει το κλειδί για την επίλυση των Μη Εξτυπηρετούμενων Δανείων που έχουν κληροδοτηθεί. Η αποτελεσματικότητα του νόμου περί εκποιήσεων παρεμποδιζόταν μέχρι τώρα από επανειλημμένες αναστολές. Ο νόμος είναι πλέον σε ισχύ, και είναι κρίσιμος για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών και την παροχή κινήτρων στους δανειολήπτες να συμμετάσχουν σε αναδιαρθρώσεις». Τέλος θεωρεί ότι το Σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης για τα ευάλωτα νοικοκυριά —με εγγυήσεις για την ελαχιστοποίηση των δημοσιονομικών κινδύνων— μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση των κοινωνικά ευαίσθητων δανειοληπτών.