Δωρεάν οικόπεδα ανά το Παγκύπριο – Ποιοι οι δικαιούχοι

Ποια τα κριτήρια - Έμειναν αδιάθετα διαχωρισμένα οικόπεδα - Πώς μπορείς να κάνεις αίτηση

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Εν μέσω οικονομικής κρίσης το 2013 και σαν αποτέλεσμα της αξιολόγησης των τότε στεγαστικών σχεδίων, η Κυβέρνηση αποφάσισε να τερματίσει το Σχέδιο διάθεσης οικοπέδων σε οικογένειες με χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια.

>>> Διαβάστε επίσης: €20.000 «δώρο» αν αγοράσεις σπίτι σε αυτά τα 109 χωριά (ΛΙΣΤΑ) <<<

9 χρόνια μετά και παρόλο που έχει τερματιστεί το εν λόγω σχέδιο, υπάρχουν ακόμη αδιάθετα διαχωρισμένα οικόπεδα. Γι’αυτό τον λόγο, η Κυβέρνηση αποφάσισε όπως δοθεί η ευκαιρία διάθεσης των αδιάθετων οικοπέδων. Το σχέδιο αυτό ήταν ανάμεσα στα αναθεωρημένα σχέδια που παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα (21/3) ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής. 

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του εν λόγω σχεδίου είναι οι οργανικές οικογένειες με ή χωρίς παιδιά. Προτεραιότητα έχουν οι πολύτεκνες οργανικές οικογένειες, οι οργανικές οικογένειες και τέλος οι διαζευγμένοι με γονική ευθύνη ανήλικων παιδιών. 

Την ίδια ώρα δίνεται προτεραιότητα ανάλογα με τον τόπο διαμονής του δικαιούχου. Προτεραιότητα έχουν συγκεκριμένα:

  • Αυτόχθονες (μόνιμοι κάτοικοι της κοινότητας)
  • Εκτοπισθέντες (κάτοχοι προσφυγικής ταυτότητας)
  • Απόδημοι εσωτερικού (θα πρέπει να αποδείξουν ότι εγκαταστάθηκε μόνιμα στην κοινότητα που κατοικεί)
  • Απόδημοι εξωτερικού (θα πρέπει να αποδείξουν ότι διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο τα τελευταία 3 χρόνια)
  • Κάτοικοι γειτονικών κοινοτήτων (να διαμένουν σε κοινότητα που απέχει απόσταση μικρότερη των 10km από τα όρια της κοινότητας στην οποία διαχωρίζονται τα οικόπεδα)
  • Ευρωπαίοι πολίτες (θα πρέπει να είναι μόνιμος κάτοικος της κοινότητας για περίοδο 3 ετών και μόνιμος κάτοικος στην Κύπρο για περίοδο 5 μηνών τουλάχιστον, πριν την υποβολή της αίτησης)

Οι αιτητές δε θα πρέπει να υπερβαίνουν την ηλικία των 50 ετών.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, αποφάσισε όπως γίνει διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Συγκεκριμένα, δικαιούχοι είναι:

  • Ζεύγος (οικογένεια 2 ατόμων) με μέγιστο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα €45.000
  • Οικογένεια 3 ατόμων με μέγιστο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα €50.000
  • Οικογένεια 4 ατόμων με μέγιστο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα €55.000
  • Οικογένεια 5 ατόμων και άνω με μέγιστο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα €65.000

Δείτε τα εισοδηματικά κριτήρια

1

Πού έχει οικόπεδα

Όπως πληροφορείται η Offsite τα αδιάθετα οικόπεδα βρίσκονται ανά το παγκύπριο, σε διάφορες περιοχές. Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα οικόπεδα δε βρίσκονται κοντά σε αστικά κέντρα. 

Τα οικόπεδα θα παραχωρούνται σε δικαιούχους κατά σειρά προτεραιότητας. Οποιαδήποτε οικόπεδα παραμείνουν αδιάθετα μετά την εξάντληση των δικαιούχων ψηλότερης προτεραιότητας, θα διατίθενται σε δικαιούχους χαμηλότερης προτεραιότητας. 

Η γνωστοποίηση του Σχεδίου για υποβολή αιτήσεων θα γίνει μετά από ανάρτηση στα γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων. Σε σχέση με το πότε θα δημοσιευθούν, αρμόδια πηγή μας ανέφερε πως αυτό θα γίνει εντός του επόμενου διαστήματος, αφού πρώτα χρειάζεται να γίνει συγκεκριμένη διαδικασία. Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ενημερώνεται από την Επαρχιακή Διοίκηση της περιοχής του.

Όσον αφορά το χρονικό διάστημα που χρειάζεται να εγκριθεί ή να απορριφθεί μια αίτηση, αυτό θα εξαρτάται επίσης από τις Επαρχιακές Διοικήσεις.

offsite