Δρομολόγια από & προς Κύπρο: 140 το 2022–Αναμένουν αύξηση το 2023

2,5 πτήσεις την ώρα από και προς τα κυπριακά αεροδρόμια το 2022

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

140 ήταν τα δρομολόγια που εκτελούνταν κατά το 2022 από τις 50 αεροπορικές εταιρείες που επέλεξαν την Κύπρο για πτήσεις τους, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Μαρία Κουρούπη, Ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορική Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας της Hermes Airports.

Όπως σημείωσε η κα. Κουρούπη το 2022 έκλεισε με 9,2 εκατ. επιβάτες που διακινήθηκαν από και προς τα κυπριακά αεροδρόμια, φτάνοντας έτσι στο 82% των περίπου 11 εκατ. επιβατών που είχαμε το 2019 και ήταν η χρονιά ρεκόρ για την Κύπρο. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την κα. Κουρούπη στην Κύπρο πραγματοποιήθηκαν 140 δρομολόγια σε 38 χώρες, με 50 αεροπορικές εταιρείες να προσφέρουν πτήσεις από και προς Κύπρο το 2022.

Εβδομαδιαίως πραγματοποιούνταν 424 πτήσεις από και προς τα κυπριακά αεροδρόμια. 

>>> Διαβάστε επίσης: Τετραπλασιάστηκαν Ρώσοι και Ουκρανοί στα κατεχόμενα (ΠΙΝΑΚΕΣ) <<<

Όπως ανέφερε η κα. Κουρούπη αυτοί οι αριθμοί αναμένεται πως θα αυξηθούν το 2023, φτάνοντας έτσι πιο κοντά στις πτήσεις του 2019, σημειώνοντας παράλληλα πως η Κύπρος επηρεάστηκε το 2022 από τον πόλεμο καθώς οι Ρωσικές και Ουκρανικές αεροπορικές εταιρείες δεν δραστηριοποιήθηκαν στην Κύπρο. 

Η κα. Κουρουπή εκτιμά πως το 2023 θα υπάρξει περεταίρω ανάκαμψη, υπογραμμίζοντας την ίδια ώρα πως όλοι οι φορείς του τουρισμού και Αρχές θα πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους ώστε να επιτύχουν τα νέα σχέδια και αποφάσεις που πάρθηκαν για αύξηση πτήσεων και επιβατών. 

1.300.000 έξτρα θέσεις επιβατών λόγω Ryanair και Wizz Air

Να υπενθυμίσουμε πως πρόσφατα  RyanairWizzAir  ανακοίνωσαν την ενίσχυση της παρουσίας τους στην Κύπρο με νέα δρομολόγια και αεροσκάφη. Μάλιστα, όπως είχε δηλώσει ο Υπουργός Μεταφορών λόγω αυτών των εξελίξεων θα είναι διαθέσιμες 1.300.000 επιπρόσθετες θέσεις επιβατών.

 

Ryanair: 41 δρομολόγια για το καλοκαίρι του 2023 – 5 νέα στην Πάφο

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα της στην Κύπρο με 41 δρομολόγια για το καλοκαίρι του 2023, συμπεριλαμβανομένων 5 νέων δρομολογίων από την Πάφο προς συναρπαστικούς προορισμούς, ανακοίνωσε η Ryanair, στα πλαίσια συνέντευξης τύπου.

Όπως είχε αναφερθεί στην συνέντευξη τύπου, ο στόλος της Ryanair με έδρα την Πάφο θα αυξηθεί σε 4 αεροσκάφη, 2 από τα οποία θα είναι αεροσκάφη Boeing 737 8-200 "Gamechanger" που προσφέρουν 4% περισσότερες θέσεις, καίνε 16% λιγότερα καύσιμα και δημιουργούν 40% λιγότερες εκπομπές θορύβου.

>>> Διαβάστε επίσης: ΜακΓκίνες (Ryanair): Πάνω από 260 πτήσεις σε 41 δρομολόγια το '23 <<<

Η επένδυση της Ryanair ύψους άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κύπρο στηρίζει 120 υψηλά αμειβόμενες  θέσεις εργασίας και 1.500 έμμεσες θέσεις εργασίας στο αεροδρόμιο της Πάφου.

Το πρόγραμμα της Ryanair για το Καλοκαίρι του 2023 θα προσφέρει: 

  • 1 νέο αεροσκάφος (4 συνολικά, συμπεριλαμβανομένων 2 αεροσκαφών Boeing 737 8-200 "Gamechanger")
  • Επένδυση 400 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κύπρο
  • 41 συνολικά δρομολόγια, συμπεριλαμβανομένων 5 νέων δρομολογίων από Πάφο προς Αθήνα, Μπορντό, Νάπολη, Πόζναν και Τουλούζη –  όλα 2 φορές την εβδομάδα. 
  • Αύξηση συχνότητας σε 7 δρομολόγια – Χανιά, Κάουνας, Κρακοβία, Μύκονος, Ρόδος, Τελ Αβίβ & Βιέννη 
  • Πάνω από 260 πτήσεις την εβδομάδα (15% παραπάνω από το καλοκαίρι του 22 και 70% παραπάνω από το καλοκακαίρι του 19) 
  • Στήριξη περισσότερων από 1.600 θέσεων εργασίας, συμπεριλαμβανομένων 120 άμεσων θέσεων εργασίας.

Wizz Air: Επεκτείνεται στην Κύπρο με νέα αεροσκάφη και δρομολόγια

Την περαιτέρω ενίσχυση της βάσης της στην Κύπρο, με την προσθήκη δυο αεροσκαφών Airbus A321neo, είχε ανακοινώσει και η Wizz Air.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Wizz Air, η προσθήκη των έξτρα αεροσκαφών, επιτρέπει την έναρξη τριών νέων δρομολογίων καθώς και αυξημένη συχνότητα σε έξι δρομολόγια από το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας. Σημειώνεται ότι οι κρατήσεις για τα νέα δρομολόγια έχουν ήδη ξεκινήσει, με εισιτήρια διαθέσιμα στο wizzair.com ή στην εφαρμογή για κινητά της αεροπορικής εταιρείας.

>>> Διαβάστε επίσης: Wizz Air: Επεκτείνεται στην Κύπρο με νέα αεροσκάφη και δρομολόγια <<<

GFNX

GFN

Σημειώνεται ότι η διάθεση δύο ακόμη αεροσκαφών στη βάση της Wizz Air στη Λάρνακα αυξάνει τη βάση στα τέσσερα αεροσκάφη. Πρόκειται για μια κίνηση που ανεβάζει τον αριθμό των δρομολογίων από τη βάση σε 32, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης τριών νέων δρομολογίων από τη Λάρνακα. Οι επιβάτες θα μπορούν πλέον να πετούν προς Νταμάμ, Τζέντα και Ριάντ στη Σαουδική Αραβία. Επιπλέον, η αύξηση της διαθεσιμότητας θέσεων επιτρέπει στην Wizz Air να αυξήσει τη συχνότητα των πτήσεων της από τη βάση προς Αθήνα, Λονδίνο Λούτον, Πράγα, Τελ Αβίβ, Θεσσαλονίκη, Γιερεβάν.

TUS: Νέα δρομολόγια και πέμπτο Airbus A320 στον στόλο της

Να υπενθυμίσουμε επίσης πως τον Ιούλιο 2022, η Tus Airways ανακοίνωσε νέα προσθήκη στον αυξανόμενο στόλο της, την άφιξη του πέμπτου αεροσκάφους της τύπου Airbus A320. 

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Tus Airways,  με την άφιξη του πέμπτου Airbus A320, η εταιρεία αύξησε τις πτήσεις σε πολλά προγραμματισμένα δρομολόγια μεταξύ Λάρνακας και Τελ Αβίβ, Παρισιού & Ελλάδας και εισήγαγε νέες υπηρεσίες charter από την Κύπρο και το Τελ Αβίβ για τη στήριξη των ταξιδιών αναψυχής και επαγγελματικών ταξιδιών. 

>>> Διαβάστε επίσης: TUS: Πρόσθεσε το 5ο Airbus A320 στον στόλο της <<<

Την ίδια στιγμή, η Tus Airways, ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει για πρώτη φορά στην ιστορία της να προσφέρει απευθείας πτήσεις από τη Λάρνακα στο Ηράκλειο Κρήτης. 

>>> Διαβάστε επίσης: TUS Airways: Συνδέει την Κύπρο με την Κρήτη!  <<<

Το δρομολόγιο Λάρνακα - Ηράκλειο ξεκινάει από 16 Δεκεμβρίου, με πτήσεις δύο φορές την εβδομάδα, Δευτέρα και Παρασκευή, και τιμή ναύλου από μόλις €59 για απλή μετάβαση.

ςατευρσηδτξυ

Παράλληλα, η αεροπορική εταιρεία θα επεκτείνει περαιτέρω τον αριθμό των πτήσεων μεταξύ Λάρνακας και Τελ Αβίβ με 9 εβδομαδιαίες πτήσεις – η μεγαλύτερη συχνότητα πτήσεων μεταξύ των δύο πόλεων από οποιαδήποτε άλλη αεροπορική εταιρεία.

Επιπλέον, θα υπάρξει και δρομολόγιο δύο φορές την εβδομάδα που θα συνδέει την Πάφο με το Τελ Αβίβ. Την ίδια στιγμή, αυτόν τον χειμώνα η TUS Airways θα ξεκινήσει και πτήσεις από το Τελ Αβίβ προς την Ελλάδα, με νέα δρομολόγια προς την Αθήνα στις 14 Δεκεμβρίου 2022 και προς τη Θεσσαλονίκη στις 15 Δεκεμβρίου. Επίσης, η TUS θα συνεχίσει να εκτελεί τo δημοφιλές της δρομολόγιο μεταξύ Τελ Αβίβ και Ντίσελντορφ.

Χ.Ζ. 

Χαράλαμπος Ζάκος
 
24975