Δρουσιώτης: Γιατί επιβάλλεται να μπει πλαφόν στο γάλα

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών εξήγα στην Brief τους λόγους που ζητά από την Υπουργό Ενέργειας να βάλει πλαφόν στο γάλα – Έρχονται και νέες αυξήσεις τους επόμενους μήνες

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Διάταγμα και πλαφόν στο παστεριωμένο γάλα ζήτησε την Τετάρτη (16/2) ο Σύνδεσμος Καταναλωτών. Πιο συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος τόνισε στην ανακοίνωση του ότι πρέπει να εξεταστεί αμέσως η έκδοση Διατάγματος από την Υπουργό Ενέργειας για επιβολή ανώτατης τιμής πώλησης (πλαφόν) στο φρέσκο παστεριωμένο γάλα.

Μιλώντας στη Brief, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης μας εξήγησε τους λόγους που ο σύνδεσμος ζητά να μπει πλαφόν στο γάλα.

Ξεκινώντας, ο κ. Δρουσιώτης  ανέφερε ότι τώρα οι 2 μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες στην Κύπρο επέβαλαν αυξήσεις στο γάλα χωρίς ανακοινώσουν κάτι εκ των προτέρων, με τον καταναλωτή να πληρώνει αυτές τις αυξήσεις από τις Αρχές Φεβρουαρίου, οπότε ο Σύνδεσμος ήταν αναγκασμένος να αντιδράσει.

Αναφορικά με τον λόγο που αντέδρασε ο σύνδεσμος, ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε ότι η αντίδραση οφείλεται στο ότι οι αυξήσεις αυτές έγιναν «κρυφά» και δόθηκε η άδεια από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή: «Η Υπηρεσία ανέφερε ότι οι αυξήσεις είναι δικαιολογημένες αλλά αυτό που έκανε είναι να πιάσει τις τιμές από πέρσι και φέτος και να συγκρίνει. Εμείς πιάσαμε τις τιμές από 3 χρόνια προηγουμένως και είδαμε ότι το 2019 είχε αύξηση  2,21%, το 2020 είχε αύξηση 2,78%μ, 0,5% το 2021  και  3% το 2022, σημαντικές δηλαδή αυξήσεις».

Εξηγώντας τις αυξήσεις στο γάλα, είπε ότι αυτό που γίνεται πλέον είναι να βάζουν αυξήσεις στις ήδη αυξημένες τιμές των προηγούμενων χρόνων, κάτι που χαρακτήρισε παράνομο γιατί είναι βασικό προϊόν.

Ερωτηθείς αν είναι δυνατόν να βάλει πλαφόν στο γάλα αυτήν την στιγμή, ο κ. Δρουσιώτης απάντησε ότι το Υπουργείο Ενέργειας γενικότερα  μπορεί να βάλει πλαφόν όταν οι τιμές είναι σημαντικά πιο ψηλές από τις τιμές που επικρατούν στην διεθνή αγορά αλλά αυτό δεν υφίσταται τώρα. Ο μόνος τρόπος να μπει πλαφόν, συνέχισε, είναι μέσω του νόμου ο οποίος λέει ότι η Υπουργός δικαιούται να βάλει πλαφόν σε τιμές σε βασικά αγαθά όταν επικρατούν δύσκολες οικονομικές συνθήκες για τους καταναλωτές: «Αυτό που λέει ο νόμος είναι ότι και αυξήσεις να μην υπάρχουν, όταν είναι ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες, δικαιούται να βγάλει διάταγμα ανεξάρτητα. Σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν είναι  δύσκολες οι συνθήκες ενώ επιπλέον οι εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν τον καταναλωτή την προηγούμενη τριετία που έπρεπε να είχαν μειώσεις, άρα δικαιολογείται».

Σε έκκληση του ο κ. Δρουσιώτης τόνισε ότι είναι καιρός ο καταναλωτής να αντιδράσει και να αγοράζει από όπου είναι πιο φθηνά: «Υπάρχουν 3 γαλακτοβιομηχανίες στην Κύπρο, 2 μεγάλες που έχουν το 90% της αγοράς και ακόμα μία που έχει το 10% της αγοράς. Η μια βιομηχανία πωλεί ήδη 15% + πιο φθηνά από τις άλλες και καλούμε τον κόσμο να ζητά αυτό το γάλα, που είναι και το πιο φθηνό». 

Ερωτηθείς αν πρέπει να μπει πλαφόν σε άλλα προϊόντα, ο κ. Δρουσιώτης απάντησε αρνητικά τονίζοντας ότι σε άλλα προϊόντα δεν θέλουν να μπει πλαφόν γιατί δεν δικαιολογείται, το μόνο πλαφόν που μπορεί να μπει και επιβάλλεται αυτή την στιγμή είναι στο γάλα. Όπως ανέφερε, ειδικά στα καύσιμα, δεν μπορεί να μπει να μπει πλαφόν γιατί θα είναι προς ζημιά του καταναλωτή. 

Να σημειώσουμε ότι τα προϊόντα τα οποία, με βάση νομοθεσία, έχει δικαίωμα παρέμβασης το Υπουργείο Ενέργειας είναι το ψωμί, το γάλα, το νερό, ο καφές, ο ηλεκτρισμός αλλά και τα καύσιμα.

Έρχεται νέο κύμα αυξήσεων – Αυξήσεις και στα καύσιμα

Για νέο κύμα αυξήσεων έκανε επίσης λόγο ο κ. Δρουσιώτης: «Θα έχει νέο κύμα αυξήσεων τον Απρίλη-Μάιο. Οι αυξήσεις που υπάρχουν τώρα και υπήρχαν από τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο έφθασαν σε μια σταθεροποίηση αυτή την στιγμή αλλά λόγω του ότι ανεβαίνουν ακόμα οι τιμές στα καύσιμα, θα έχουμε νέες αυξήσεις και στα βασικά αγαθά», εξήγησε.

Όσο αφορά τα καύσιμα, ανέφερε ότι οι βιομηχανίες έβαλαν αυξήσεις γύρω στα 5 σεντ στο λίτρο, 6-7 σεντ στο ενάμιση λίτρο και 8 σεντ στο δίλιτρο αλλά λιανικώς οι αυξήσεις μπορεί να είναι και 10 σεντ.

Σε προηγούμενες δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών ανέφερε ότι από τον Μάιο 2021 οι τιμές των καυσίμων έφτασαν τα επίπεδα που είχαν πριν την πανδημία και την επιβολή περιοριστικών μέτρων ενώ ανέφερε ότι οι αυξήσεις που παρατηρούνται στα καύσιμα έκτοτε οδήγησαν σε αυξημένα έσοδα του κράτους από τον ΦΠΑ, τα οποία εκτιμώνται στα €16 εκατομμύρια από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καταναλωτών.

Ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε επίσης ότι αυτά τα επιπλέον έσοδα του κράτους από τον ΦΠΑ στα αυξημένα σε τιμή καύσιμα πρέπει να επιστραφούν στους καταναλωτές, με όποιο τρόπο το κράτος θεωρεί καταλληλότερο. «Λέμε στον κόσμο να κάνει οικονομία, αλλά ο κόσμος δεν έχει τι άλλο να περικόψει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε απόσπασμα από το Newsroom:

Κυπριάνα Σταύρου