Δρουσιώτης: Μεγάλες αυξήσεις σε ζάχαρη και πατάτες τον Νοέμβριο

Μεγάλες αυξήσεις παρουσιάστηκαν σε είδη πρώτης ανάγκης τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο

Μεγάλες αυξήσεις παρουσιάστηκαν σε είδη πρώτης ανάγκης τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, σύμφωνα με σύγκριση των τιμών που πραγματοποίησε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καταναλωτών, την ώρα που ο πληθωρισμός δείχνει τα πρώτα σημάδια κόπωσης.

Σε ανακοίνωση του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Μάριος Δρουσιώτης, παρουσιάζοντας τα ποσοστά πληθωρισμού από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Νοέμβριο, όπως αυτά δημοσιεύτηκαν από τη Στατιστική Υπηρεσία, αναφέρει ότι "φαίνεται ότι ο πληθωρισμός παρουσιάζει σημάδια κόπωσης και σταθεροποίησης τους τελευταίους τέσσερεις μήνες".

Αναφορικά με τις μεγαλύτερες αυξήσεις που παρουσιάστηκαν σε είδη πρώτης ανάγκης τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, η ζάχαρη παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση, με ποσοστό 16,1%, ενώ οι πατάτες αυξήθηκαν κατά 12,7%. Την ίδια περίοδο, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στις τιμές υπηρεσιών στο σπίτι για άτομα τρίτης ηλικίας και για άτομα με αναπηρίες, όπου καταγράφηκε αύξση 19,46% σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ και τα είδη ταξιδιού αυξήθηκαν κατά 8,1%.

Για την ίδια περίοδο, μείωση παρουσίασαν τα ξενοδοχεία και οι υπηρεσίες καταλυμάτων, κατά 13,4%, ενώ και οι αεροπορικές μεταφορές επιβατών μειώθηκαν κατά 9,68%.

Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, οι μεγαλύτερες αυξήσεις τον Νοέμβριο καταγράφηκαν στη ζάχαρη, που σημείωσε αύξση 68,03%, στα βρώσιμα έλαια, με άνοδο 53,43% και οι πατάτες, κατά 53,04%. Τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν τα φρούτα, κατά 7,5%.

ΚΥΠΕ

 
24578