e–kalathi: Ίσως μπουν και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας – Ξεκινά με 500

Οι κωδικοί των προϊόντων θα επιλεγούν από τον Υπουργό Εμπορίου με βάση την υψηλότερη κατανάλωση Παγκύπρια

Την ανησυχία τους ότι ενδεχομένως το «e-kalathi» να μην πετύχει τον στόχο του εάν σε αυτό δεν προστεθούν όλα τα προϊόντα με ίδιο κώδικα, ακόμη και αυτά της ιδιωτικής ετικέτας, εξέφρασε στην Brief, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης. 

«Πρέπει να έχουμε ίδια προϊόντα με τους ίδιους κωδικούς και μαζί και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ώστε η σύγκριση να γίνεται σωστά», επεσήμανε ο κ. Δρουσιώτης, υπογραμμίζοντας πως «για να πετύχει, θα πρέπει να συνεργαστούν οι Υπεραγορές». 

Απαντώντας στις ανησυχίες του κ. Δρουσιώτη, η συντονίστρια του Κλάδου Ανταγωνισμού Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, Αλίκη Ιορδάνους, σημείωσε πως στη λίστα των προϊόντων ενδεχομένως να υπάρχουν και αυτά της ιδιωτικής ετικέτας, προσθέτοντας ταυτόχρονα πως το Υπουργείο θα συζητήσει και με τις Υπεραγορές αλλά και με άλλους εμπλεκόμενους ώστε να καταρτιστεί ο κατάλογος των προϊόντων. 

Περεταίρω, όπως επεξήγησε η κα. Ιορδάνους, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα συγκαταλέγονται προϊόντα από έξι κατηγορίες. 

Ειδικότερα, οι 6 κατηγορίες προϊόντων που θα μπουν στην πλατφόρμα είναι: 

1. Τρόφιμα
2. Βρεφικά είδη
3. Είδη οικιακής χρήσης
4. Αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, νερά, χυμοί
5. Είδη προσωπικής φροντίδας
6. Τροφές για κατοικίδια

Από αυτές τις έξι κατηγορίες, όπως σημείωσε η κα. Ιορδάνους θα δοθεί προτεραιότητα στις 6 πρώτες κατηγορίες, ενώ αρχικά θα μπουν περίπου 500 προϊόντα. 

Πώς θα επιλέγονται τα προϊόντα

Όπως επεξήγησε η κα. Ιορδάνους, τα προϊόντα θα επιλεγούν από τον Υπουργό Εμπορίου, βάσει της υψηλότερης κατανάλωσης Παγκύπρια. «Όταν επιλεγούν αυτά τα προϊόντα, ακολούθως θα έχουμε τους κωδικούς για να μπορεί ο καταναλωτής να συγκρίνει τις τιμές», σημείωσε. 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η υποβολή τιμών πώλησης προϊόντων από τις υπεραγορές, θα πραγματοποιείται καθημερινώς μέχρι τις 08:00 π.μ., ή σε ώρα η οποία θα καθορίζεται από το Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.

Αρχές του 2024 θα ξεκινήσει η πλατφόρμα - Πρόστιμο σε υπεραγορές που δεν θα υποβάλουν στοιχεία

Αναφορικά με το πότε θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα η κα. Ιορδάνους σημείωσε πως πρώτα θα πρέπει το νομοσχέδιο να περάσει από τη βουλή, ακολούθως να προκηρυχθεί προσφορά, με την όλη διαδικασία να αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του 2024.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς ή/και ελλιπούς δήλωσης, συνιστά παράβαση από τις υπεραγορές, η οποία επισύρει ποινή από 1.000 μέχρι και 50.000 ευρώ, ανάλογα με τον κύκλο εργασιών του παραβάτη. 

Να σημειώσουμε πως στην πλατφόρμα θα είναι υπόχρεες να συμμετέχουν οι υπεραγορές με κύκλο εργασιών άνω των €2 εκατομμυρίων, ενώ για τις υπόλοιπες η συμμετοχή θα είναι εθελοντική. 

Χ.Ζ