Ε. Σταύρου: Δώσαμε έναν επίπονο για όλους μας αγώνα

"Η πανδημία μας αποστέρησε πόρους, εισοδήματα και αγαπημένα πρόσωπα"

Η φετινή συζήτηση για την έγκριση του προϋπολογισμού του νέου έτους, διεξάγεται κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες και για τη δική μας χώρα που δοκιμάζει τις αντοχές της, είπε σητν ομιλία της η Ελένη Σταύρου βουλευτής Λεμεσού του ΔΗΣΥ.

Αυτούσια η ομιλία:

 Κύριε Πρόεδρε, συνάδελφοι Βουλευτές κυρίες και κύριοι.
 
Η φετινή συζήτηση για την έγκριση του προϋπολογισμού του νέου έτους, διεξάγεται κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες και για τη δική μας χώρα που δοκιμάζει τις αντοχές της. Δώσαμε έναν επίπονο για όλους μας αγώνα  για να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία μέσα από δύσκολες συνθήκες στηρίζοντας, στο μέτρο των δυνατοτήτων των δημόσιων οικονομικών, τους πολίτες.
  
Η πανδημία μας αποστέρησε πόρους, εισοδήματα και αγαπημένα πρόσωπα. Γι’ αυτό χωρίς να μοιρολατρούμε , οφείλουμε όχι απλά να ατενίσουμε αλλά να σχεδιάσουμε το μέλλον του τόπου μας με αισιοδοξία και στοχοπροσήλωση,  οικοδομώντας συνθήκες εθνικής, οικονομικής και κοινωνικής ασφάλειας.
 
Και σε αυτή μας την προσπάθεια δεν χωράνε ούτε σκοπιμότητες, ούτε πολιτικές ατζέντες που αποσκοπούν σε κομματικά λάφυρα. Δεν μετράμε κομματικές περγαμηνές κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όταν η χώρα μας μετά από μία απροσδόκητη και άνευ προηγουμένου κρίση, βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κινδυνεύει για πρώτη φορά εκ της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας να λειτουργεί με δωδεκατημόρια , αφήνοντας τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού χωρίς κοινωνικές παροχές, μισθούς και συντάξεις.
 
Ίσως τότε να σταματήσουν οι πολίτες να μας απαξιώνουν. Δεν πήραμε ακόμη το μήνυμα αγαπητοί συνάδελφοι; Τους κουράσαμε. Η θα επιλύσουμε τα καυτά ζητήματα που ταλανίζουν τους πολίτες στην καθημερινότητα τους ή καλύτερα να καταθέσουμε τις ταυτότητες μας.
 
Αν οι θεσμοί θέλουν να τιμήσουν το ρόλο τους που εκπηγάζει από τον διορισμό τους, ας συγκρατήσουν αυτή την πολύπαθη δημοκρατία, παραπέμποντας τις διαφορές τους  στο ανεξάρτητο ανώτατο δικαστικό σώμα, για να σταματήσει η αμφιβολία και η αβεβαιότητα των καιρών. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σε προσωπικό επίπεδο, μέσα από την ιδιότητα μου, ως βουλευτής, επικεντρώθηκα στις επιπτώσεις της οικονομίας μας, στην άμυνα, την ασφάλεια, τη σταθερότητα σε πλείστους τομείς, την ύπαιθρο και την περιβαλλοντική ισορροπία.
 
Αυτό επιτυγχάνεται  με μείωση των αποστάσεων μέσα από την προώθηση έργων οδικού δικτύου, ειδικά για την πόλη μου, αυτά του δρόμου  Λεμεσού- Σαϊτά - Λεμεσού -Πιτσιλιάς, Λεμεσού - Κρασοχωριών. Για το σκοπό αυτό οργάνωσα ειδική ημερίδα με κύριο συντελεστή τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, η οποία αποσκοπούσε στην ταχύτερη διεκπεραίωση του έργου.
 
Παράλληλα κλήθηκαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους, άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς από τις κοινότητες, καθώς πιστεύουμε ότι τέτοια μεγαλεπίβολα έργα,  θα πρέπει να διεξάγονται με τη μέθοδο της συνδιαβούλευσης και  της συμμετοχής, των άμεσα ενδιαφερόμενων.  

Πρόθεση μου είναι να προωθώ δράσεις που έχουν στο επίκεντρο τους την ορθή διαβίωση και την ένταξη σε ένα ενιαίο περιβάλλον που δεν αποκλείει κανένα, λόγω απόστασης ή ηλικίας. Θέλουμε να παρέχουμε κίνητρα προς νεαρούς ανθρώπους να παραμείνουν στην ύπαιθρο, χωρίς να νιώθουν αποκλεισμένη από το σύνολο.
 
Δράττομαι της ευκαιρίας να αναφερθώ στην συλλογικότητα των προσπαθειών που καταβάλλουμε για την καλλιέργεια και υποβοήθηση παιδιών που προέρχονται από προβληματικά περιβάλλοντα, με την ίδρυση και λειτουργία φέτος της εθελοντικής οργάνωσης “Ασπίδα των Ανηλίκων”.
 
Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας,  ότι η έλλειψη κοινωνικής παιδείας, ή η απουσία ενός στερεού οικογενειακού υπόβαθρο που διέπεται από αξίες και αρχές, μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί στην αναζήτηση της πρόσκαιρης ουτοπίας, η οποία καμουφλάρεται από τους εμπόρους των ναρκωτικών ως η διέξοδος.
 
Στην Ασπίδα των Ανηλίκων έχουμε επιστρατεύσει ένα αριθμό επαγγελματιών που λειτουργούν συλλογικά για την υποβοήθηση νέων παιδιών που προέρχονται από προβληματικά περιβάλλοντα. Παιδιά που έψαχναν διεξόδους από ανάλγητα καθεστώτα. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι ομάδα παιδιών - χρηστών ναρκωτικών ουσιών που περιήλθαν υπό την ομπρέλα της Ασπίδας, βρίσκονται σήμερα στο πρώτο έτος των σπουδών σε ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας, έχοντας αφήσει πίσω τους την δίνη του κόσμου των εξαρτησιογόνων ουσιών, σημειώνοντας αξιοσημείωτα επιτεύγματα στους κλάδους σπουδών τους.
 
Γι’ αυτό στην Ασπίδα οφείλουμε να μεγαλώνουμε και να εντάσσουμε νέες εξατομικευμένες δράσεις στην προσπάθεια μας να σκιαγραφήσουμε τη ζωή τους με φωτεινά και όχι μελανά χρώματα.    
 
Πάνω από όλα όμως κυρίες και κύριοι συνάδελφοι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η όποια μετάβαση στη νέα εποχή θα πρέπει να στηρίζεται στους σταθερούς πυλώνες ενός κράτους  που διασφαλίζει την εθνική κυριαρχία του, εξακοντίζοντας την οποιαδήποτε απειλή για υπόσκαψη η κατακερματισμό της υπόστασης και της ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Δεν είναι σε κανένα μας άγνωστο ότι η Τουρκία ορέγεται τον θαλάσσιο πλούτο στην Ανατολική Μεσόγειο και προχωρεί σε τακτικισμούς που εξυπηρετούν όχι μόνο τους πάγιους στρατηγικούς της στόχους για έλεγχο της περιοχής, αλλά και τα συμφέροντα χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία.
 
Η Τουρκία περιφρονεί κάθε  έννοια του διεθνούς και θαλάσσιου δικαίου, χλευάζοντας ακόμη και την ίδια την Ευρώπη με την οποία δαιτηρεί ισχυρές εμπορικές σχέσεις.  
 
Σε αυτή μας την  προσπάθεια για απόσειση της τουρκικής απειλής, σημαντικός εταίρος η Ελλάδα η οποία αναγνωρίζοντας το μέγεθος της τουρκικής προκλητικότητας,  οχυρώνεται μέσα από τη διπλωματία και την ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας της.
 
Τον Μάρτιο στη «Μάχη του Έβρου» έσπευσα στην περιοχή με την έγκριση του Προέδρου του κόμματος μου και πρόσκληση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Εκεί μελέτησα τόσο από την αίθουσα επιχειρήσεων με τους στρατηγούς όσο και στα ιδιόμορφα πεδία των συγκρούσεων με τους γενναίους όλων των σωμάτων και από δίπλα με τους εθελοντές κατοίκους από όλη τη χώρα, την κατάσταση στο μοναδικό χερσαίο σύνορο της Ελλάδας με την Τουρκία, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο στήθηκαν και λειτούργησαν οι δυνάμεις αποτροπής για παρεμπόδιση της ροής μεταναστευτικών ορδών στα ελληνικά εδάφη.
 
Εκεί διαπίστωσα το μέγεθος της οργάνωσης και συγκρότησης των ελληνικών δυνάμεων.
 
Η ενίσχυση και ο εξοπλισμός των ελληνικών δυνάμεων με νέα μέσα αποτροπής και παρακολούθησης των εχθρικών προθέσεων της Τουρκίας, κατέστησαν αδύνατη την προσπάθεια της Άγκυρας η οποία είχε μάλιστα, με βάση την πληροφόρηση που λήφθηκε στο μέτωπο, ανοίξει την πόρτα των φυλακών σε διεθνή στελέχη τρομοκρατικών οργανώσεων ωθώντας τους προς τον Έβρο.
 
Το πρωί πραγματοποιούσαν αλλαγές φρουρών ανθρώπων, βάζοντας μπροστά γυναίκες και παιδιά, επιχειρώντας να παρουσιάσουν εικόνες μίας ανθρωπιστικής κρίσης. Όταν όμως τα τηλεοπτικά συνεργεία αποχωρούσαν, στην πρώτη γραμμή τοποθετούνταν εγκληματικά στοιχεία που επιχειρούσαν με ύβρεις, απειλές και ρίψη αντικειμένων, να εισβάλουν στην χώρα.
 
Εκεί συνομιλώντας τόσο με πολιτικούς αξιωματούχους, όσο και με υψηλόβαθμα στελέχη του ελληνικού στρατού, διαπίστωσα το μέγεθος  της οργάνωσης και της εντριβής τους στα νέα μέσα  του υβριδικού και όχι μόνο πολέμου, ενώ μέσα από την ιδιότητα μου ως ειδική σε θέματα Μέσης Ανατολής και ασφάλειας, ανταλλάξαμε απόψεις και συμφωνήσαμε ότι το μέτωπο μεταξύ Κύπρου - Ελλάδος θα πρέπει να παραμείνει αρραγές και περισσότερο σήμερα παρά ποτέ συμπαγές, με τον πλήρη συντονισμό ενεργειών για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των δυνάμεων αποτροπής μέσα από διπλωματικά και άλλα μέσα.
 
Εν συνεχεία προσκλήθηκα για δεύτερη φορά από τον Υπουργό Άμυνας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και ταξίδεψα εκ νέου στην Ελλάδα, όπου και πραγματοποίησα σειρά συναντήσεων με μέλη της ελληνικής ηγεσίας, ανταλλάζοντας απόψεις και θέσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον Πρόεδρο της  Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών, ενώ είχα τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Υπουργό Εξωτερικών. Κύριο θέμα συζήτησης μας,  οι τουρκικές ενέργειες και η κορύφωση της έντασης στις θαλάσσιες ζώνες μας, όπως αυτή επιδιώκεται από το καθεστώς Ερντογάν.
 
Επιβάλλεται η περαιτέρω  ενδυνάμωση του πλέγματος των σχέσεων Κύπρου -  ΕΕ, αλλά και με χώρες οι οποίες έχουν προσκείμενα με τη δική μας χώρα συμφέροντα στην περιοχή.
 
Ήδη μέσα από τριμερείς και τετραμερείς συνεργασίες έχουμε θεμελιώσει την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με μεγάλες δυνάμεις, όπως το Ισραήλ, ενώ αυτό που επιτακτικά προβάλλεται ως αδήριτη  ανάγκη, είναι η ενδυνάμωση τους σε όλους τους τομείς.
 
 Γνωρίζουμε, ότι , κανείς δεν θα παρατάξει την άμυνα και τα στρατεύματα της δικής του χώρας για να υπερασπίσει τα δικά μας θαλάσσια ή χερσαία ύδατα, για να απαντήσω και στους επικριτές. Αυτό συνάδελφοι είναι δική μας ευθύνη, όπως καθορίζεται άλλωστε και μέσα από το δίκαιο των κρατών για προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους.
 
Εντούτοις συμμαχίες όπως αυτές του άξονα  Κύπρου- Ελλάδος - Ισραήλ, αλλάζουν το ισοζύγιο δυνάμεων στην περιοχή και ευνοούνται, τουλάχιστον όπως διεφάνη,  κυρίως για τα ενεργειακά ζητήματα, από χώρες όπως οι ΗΠΑ και αυτό μπορεί να πει πολλά για την διεθνή πολιτική σκακιέρα. Η ισχύς των ισχυρών, μπορεί να καταστεί ικανή για την αλλαγή πλεύσης, ακόμη και από την δύσκαμπτη Άγκυρα.
 
Μια πολύ ευνοικη εξέλιξη την οποία θέλω να αναδείξω σήμερα είναι η προχθεσινή απόφαση του Αμερικανικού Κογκρέσου για την επιβολή κυρώσεων επί της Τουρκίας με κύριο επιχείρημα την αγορά και εγκατάσταση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.
 
Η συντριπτική πλειοψηφία που εξασφάλισε η απόφαση αυτή, την καθιστά  υποχρεωτική για τον Πρόεδρο και αυτή μας αφορά ως  απόφαση διότι:
-Αποτελεί  καίριο πλήγμα στην στρατηγική της Τουρκίας να ακολουθεί πορεία και επί των δύο αξόνων ισχύος της γης. Τον αμερικανικό και τον ρωσικό.
-Είναι ένα ισχυρότερο μέτρο στήριξης του άξονα Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας εναντίων των οποίων στρέφονται  οι S-400 και μέτρο αποδυνάμωσης του άξονα Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν.
Είναι έμπρακτη απόδειξη της νέας αναβαθμισμένης στρατιωτικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδος όπως αυτή προωθείται στη βάση της Σούδας και τον ελλιμενισμό σε αυτήν ενός αμερικανικού μεγαθήριου.
Συμπερασματικά είναι απόφαση ένοπλης επανόδου των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και αναχαίτισης της επεκτατικής μανίας της Τουρκίας.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης που, φυσικά, συμμετείχε στην επιτυχία, αυτή, γνωρίζει πολύ καλά πώς να αξιοποιήσει την σοβαρή αυτή ευνοϊκή εξέλιξη.  
 
Επειδή η οικονομία κάθε χώρας είναι βασικός συντελεστής ισχύος και σταθερότητας, ως μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών, επισημαίνω το επιζήμι της καταψήφισης του προϋπολογισμού στον νευραλγικό αυτόν τομέα.
 
Μέχρι τώρα είμαστε,  Κύπρος και Ελλάδα, οι μόνοι πυλώνες σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο.
Ένα πλήγμα, προερχόμενο από εμάς τους ίδιους, θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες.
 
Όσο για τις συμμαχίες εντός Ευρώπης, δυστυχώς η συμμετοχή μας ως χώρα μέλος, δεν είναι αρκετή από μόνη της για να υποδείξει την αρχή της αλληλεγγύης.
 
Η Κύπρος χρειάζεται με κάθε μέσο να υπενθυμίζει στους εταίρους της ότι  είναι ανεξάρτητο κράτος , χώρα-μέλος της Ε.Ε, με το ένα της τμήμα να  κατέχεται από τις  στρατιωτικές δυνάμεις μιας χώρας που επιδιώκει εμπορικές σχέσεις με την ίδια την ένωση.
Δική μας δουλειά όμως είναι να υποδείξουμε ότι με την κατρακύλα της τουρκικής λίρας, τώρα παρά ποτέ η υιοθέτηση επώδυνων οικονομικών κυρώσεων έναντι της Τουρκίας από όλες τις χώρες μέλη, μπορεί να καταστεί ικανή να επιφέρει δυσβάστακτο κόστος στο εσωτερικό της.
 
Η αλλαγή του καθεστώτος της ηγεσίας του ψευδοκράτους, δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμούς.
 
Οι επιδιώξεις από πλευράς Άγκυρας και του εκφραστή της στο κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ, έχουν δώσει ξεκάθαρο στίγμα προθέσεων σε σχέση με την επιδιωκόμενη λύση δυο κρατών.
 
Η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εκθέτει τις τουρκικές επιδιώξεις, που απέχουν μακράν από το πλαίσιο της επιδιωκόμενης λύσης ΔΔΟ, με την αλλαγή της βάσης των συνομιλιών όπως τίθεται από πλευράς Τουρκίας.
 
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να  κατανοήσουν μέσα από τη γλώσσα της διπλωματίας ότι δεν νοείται πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, όταν πρόκειται για μία χώρα ισχυρή όπως η Τουρκία, η οποία δηλώνει έτοιμοι να συνομιλήσει επί δικούς της όρους, την ώρα που εισβάλει παράνομα μάλιστα στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Οι κυρώσεις έναντι της χώρας, όπως και στη περίπτωση της Λευκορωσίας αποτελούν το μόνο αποτελεσματικό μέτρο για συμμόρφωση.
 
Αγαπητοί συνάδελφοι, κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για την υπομονή σας και να σας καλέσω να κάνουμε ο καθένας από εμάς, ένα απολογισμό, γιατί όχι και αυστηρή αυτοκριτική; Ένα απολογισμό σκέψεων και δράσεων που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στα πολιτικά πρόσωπα. Στο χέρι μας είναι να εργαστούμε για την επίτευξη μεγαλύτερων τομών   που θα φέρουν αλλαγές προς το καλύτερο. Και ας μην ξεχνάμε η αλλαγή ξεκινά πρώτα και πάντα από μέσα μας. Χρόνια πολλά σε όλους.