Εβδομάδα εξελίξεων για τις κρατικές εγγυήσεις

Το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει στο Υπουργικό το αναθεωρημένο νομοσχέδιο

Εξελίξεις σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τις τράπεζες, για παροχή νέων δανείων σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους, αναμένονται αυτή την βδομάδα.

Όπως είχε αναφέρει την Πέμπτη (28/4) ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Brief, στόχος είναι το νομοσχέδιο να επανακατατεθεί αυτή τη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη και τη διαβούλευση η οποία έχει γίνει και γίνεται με τα κόμματα και ορισμένες συνθήκες όπως διαμορφώνονται στην οικονομία σε σχέση με την πανδημία και τις ανάγκες της αγοράς.

«Ευελπιστώ ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι κάτι το οποίο θα εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία», πρόσθεσε, επισημαίνοντας εκ νέου πως το εργαλείο κρατικών εγγυήσεων ήταν μέρος του όλου πακέτου στήριξης της οικονομίας, δηλαδή των δημοσιονομικών μέτρων, των νομισματικών μέτρων και των χρηματοοικονομικών μέτρων με το ένα να συμπληρώνει το άλλο.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Όλα αυτά συνδυάζονται μεταξύ τους και συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Δεν μπορούμε να λέμε εντάξει περάσαμε το δημοσιονομικό κομμάτι και δεν πειράζει, γιατί μπορεί να οδηγηθούν εταιρείες σε χρεοκοπία, μπορεί να γίνουν απολύσεις γιατί δεν υπάρχει συμπληρωματικά και το κομμάτι της ρευστότητας», είχε τονίσει.
 
«Ελπίζω την επόμενη εβδομάδα (σ.σ. αυτή την εβδομάδα) που θα καταθέσω την νέα πρόταση να βρούμε αυτή την αναγκαία συναίνεση, ούτως ώστε να χρησιμοποιήσουμε σε αυτό τον οικονομικό πόλεμο όλη τη δύναμη πυρός μας συνδυασμένα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην χρησιμοποιούμε όλα τα όπλα μας», κατάληξε.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η Brief τις προηγούμενες εβδομάδες, το αναθεωρημένο νομοσχέδιο θα περιέχει αρκετές αλλαγές. Ανάμεσα σ’ άλλα, φαίνεται πως υιοθετείται η πρόταση για κατανομή του ποσού των 1,75 δισεκατομμυρίων ευρώ για παροχή δανείων σε μικρές, μικρομεσαίες, μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις

Δηλαδή, αν για παράδειγμα, αποφασιστεί ότι 300 ή 500 εκατομμύρια ευρώ θα είναι για δάνεια μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τότε οι τράπεζες δεν θα μπορούν να παραχωρήσουν το ποσό αυτό σε εταιρείες που δεν εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες.

Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να υιοθετεί και εισήγηση για αύξηση του ποσοστού της κρατικής εγγύησης για δάνεια κάποιων κατηγοριών εταιρειών, όπως οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από το 70% που προνοείται στο νομοσχέδιο σε υψηλότερο ποσοστό. 

Αυτό, άλλωστε, ήταν και ένα από τα βασικότερα αιτήματα των κομμάτων, αφού με αυτόν τον τρόπο είναι ωσάν το κράτος να εγγυάται ολόκληρο το ποσό του δανεισμού σε κάποιες κατηγορίες επιχειρήσεων.

Επιπρόσθετα, στο Υπουργείο Οικονομικών γίνονται σκέψεις και για απευθείας χορηγήσεις προς κάποιες εταιρείες, βάσει των δυνατοτήτων του κράτους, οι οποίες, ωστόσο, όπως είπε αρκετές φορές ο αρμόδιος Υπουργός Κωνσταντίνος Πετρίδης, δεν είναι απεριόριστες.

Από τις τελευταίες χώρες της ΕΕ η Κύπρος στην αξιοποίηση του εργαλείου
Αξίζει, ακόμη, να αναφερθεί πως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 19 Μαρτίου προσωρινό πλαίσιο ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να κάνουν χρήση της πλήρους ευελιξίας που προβλέπουν οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις με στόχο τη στήριξη της οικονομίας στο πλαίσιο της έξαρσης της νόσου COVID-19. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Όπως είχε ανακοινωθεί, μαζί με πολλά άλλα μέτρα στήριξης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, το προσωρινό πλαίσιο επιτρέπει στα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι παραμένει διαθέσιμη επαρκής ρευστότητα για τις επιχειρήσεις όλων των ειδών και να διατηρήσουν τη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της έξαρσης της COVID-19 και μετά από αυτήν.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπήςη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ έχουν ήδη κάνει χρήση του σχετικού εργαλείου, κατόπιν και σχετικής έγκριση από την Κομισιόν. Μεταξύ των χωρών αυτών είναι η Ελλάδα και η Ιταλία.

Επίσης, το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων έκαναν χρήση, επίσης, μεταξύ άλλων, η Γερμανία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ελβετία και η Ρουμανία.

 

Μάριος Αδάμου