ΕΒΕ Πάφου: Ήταν δύσκολο το 2021 - Οι προτεραιότητες για το 2022

Το 2021 υπήρξε μια δύσκολη χρονιά για την οικονομία της Πάφου, ανέφερε ο Διευθυντής του ΕΒΕ Πάφου

Το 2021 υπήρξε μια δύσκολη χρονιά για την οικονομία της Πάφου, αφού η πανδημία εξακολουθούσε να είναι παρούσα με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ανέφερε ο Διευθυντής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου Μαρίνος Στυλιανού, προσθέτοντας πως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας αλλά και των άλλων χωρών έπαιζαν καθοριστικό ρόλο για την τουριστική βιομηχανία αφού εξαρτιόταν από αυτή η τουριστική κίνηση και η επισκεψιμότητα στην πόλη μας. Σε σχέση με τον τουρισμό  συνέχισε, κινήθηκαν μόνο οι μήνες Αύγουστος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος με τις πληρότητες να κυμαίνονται από 40% - 50%

Πρόσθεσε πως η αβεβαιότητα που προκλήθηκε λόγω της πανδημίας ανάγκασε πολλούς εργαζόμενους στον κλάδο να εγκαταλείψουν την εργασία, ακόμη και την Κύπρο, επιστρέφοντας πίσω στις χώρες τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται νέο επιπρόσθετο πρόβλημα στην εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού. Επακόλουθο αυτού ήταν ακόμη και σε περιόδους που καταγραφόταν αυξημένη ζήτηση κλινών από τους διοργανωτές ταξιδιών, οι ξενοδόχοι της Πάφου να μην μπορούν να ανταποκριθούν. Ο κ. Στυλιανού συμπλήρωσε πως η εστίαση επίσης δέχθηκε πλήγμα με την ευχή το 2022 να είναι καλύτερο νοουμένου ότι και η επιδημιολογική μας εικόνα θα έχει βελτιωθεί. 

Η ανάπτυξη γης και η οικοδομική βιομηχανία κινήθηκε, συνέχισε, σε χαμηλούς ρυθμούς και φέτος αφού με βάση τις Πωλήσεις – Μεταβιβάσεις Ακινήτων της Στατιστικής Υπηρεσίας κινήθηκαν μέχρι και τον Σεπτέμβριο, στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2020 με τους μήνες Ιούνιο και Αύγουστο να σημειώνεται μικρή βελτίωση με συνολικό αποδεχθέν ποσό περί τα 335 εκ ευρώ για την Πάφο.  Επεσήμανε ωστόσο πως οι υπηρεσίες κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, όπως και το εμπόριο και ειδικότερα οι υπεραγορές κινήθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα. 

Στόχοι για το 2022

Αναφορικά με το 2022 ο κ. Στυλιανού σημείωσε πως το Επιμελητήριο έχει καθορίσει τους στόχους και τις προτεραιότητες του από το 2020 με την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και τις προτεραιότητες αυτές τις προωθεί με κάθε δυνατό τρόπο. Το ΕΒΕ συνέχισε, επικεντρώνεται στην υλοποίηση του έργου που αφορά το δρόμο Πάφου Αγία Μαρινούδας μέχρι το Στρουμπί και την προώθηση της Β’ φάσης που θα καταλήξει στην Πόλι Χρυσοχούς. Προωθεί, ακόμη, την ολοκλήρωση του δρόμου Αεροδρομίου παρά τον ποταμό Έζουσας που θα συνδέσει με την Τουριστική Περιοχή Κάτω Πάφου, την ωρίμανση και ολοκλήρωση του έργου του δρόμου Τάφοι των Βασιλέων μέχρι τα Πότιμα στην Κισσόνεργα, τη Μαρίνα της Πάφου και άλλα μικρότερης κλίμακας έργα υποδομής υπερτοπικής σημασίας που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη στην Επαρχία σε όλους τους τομείς και σίγουρα με την ελπίδα να προσελκύσουν περισσότερες επενδύσεις. 

Η μαρίνα της Πάφου

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις με την υπόθεση της μαρίνας ο κ. Στυλιανού ανέφερε πως η μαρίνα της Πάφου αποτελεί ένα όχι και τόσο ευχάριστο κεφάλαιο για την Επαρχία , αφού είναι γνωστό τοις πάσι, ότι η Πάφος σχεδίασε πρώτη μαρίνα στην Κύπρο και δυστυχώς, "νομικές περιπέτειες και η αναποφασιστικότητα των εκάστοτε Κυβερνήσεων μας άφησαν ουραγούς στη δημιουργία τέτοιων υποδομών".
 
Παρόλα αυτά, με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού και τη μεταβίβαση των εξουσιών και αρμοδιοτήτων που είχε η Διαχειριστική Επιτροπή Μαρίνων στο Υφυπουργείο, επέτρεψε την προώθηση του έργου τόσο με τις προσπάθειες του ΕΒΕ Πάφου όσο και με τη θετική ανταπόκριση του Υφυπουργού Τουρισμού κ. Περδίου, είπε. Πρόσθεσε πως στο παρόν στάδιο βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη από την κοινοπραξία της Deloitte Cyprus, της Triton Consulting Engineers και της IACO Environmental & Water Consultants ltd η οποία θα καταδείξει κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθεί η συνδυαστική ανάπτυξη μαρίνας και υποδομής, υποδοχής κρουαζιερόπλοιων και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022. 

Το ΕΒΕ Πάφου διευκρίνισε ότι ασχέτως των ευρημάτων και αποτελεσμάτων της μελέτης, σε περίπτωση που καταδείξει ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν οι δύο δραστηριότητες, δεν θα δεχθεί καθυστερήσεις στην κατασκευή της μαρίνας που αποτελεί προτεραιότητα ως εμπλουτιστικό έργο υποδομής, συμπλήρωσε.

Προσέλκυση ξένων εταιρειών
 
Ο Διευθυντής του ΕΒΕ Πάφου ανέφερε πως η προσέλκυση ξένων εταιρειών με έδρα την Επαρχία συνεχίζονται και αποτελούν πάγια πολιτική του ΕΒΕ Πάφου καθώς και προτεραιότητα. Η Πάφος με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει,   το χαμηλό κόστος ζωής, το αεροδρόμιο, τα χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας, όμορφες παραλίες, πανέμορφη ύπαιθρο και χαμηλούς και ποιοτικούς ρυθμούς ζωής, αποτελούν ιδανικό πακέτο για προσέλκυση ξένων εταιρειών, επεσήμανε. "Με τη δημιουργία έργων υποδομής, ξενόγλωσσων σχολείων και τη δημιουργία επιλογών διασκέδασης, η Πάφος θα συνεχίσει να αποτελεί ένα ελκυστικό προορισμό για ξένες εταιρείες και έχουμε την ισχυρή πεποίθηση με την ολοκλήρωση της Μαρίνας και άλλων έργων υποδομής υπερ-τοπικής σημασίας θα αποτελεί αξιοζήλευτο προορισμό για πολλούς δυνητικούς επενδυτές", συμπλήρωσε.

Ο κ. Στυλιανού ανέφερε πως το  ΕΒΕ Πάφου έχει εκδώσει ενημερωτικό φυλλάδιο, σύντομο και περιεκτικό, το Why Paphos στο οποίο εστιάζουν στα θετικά στοιχεία που διαθέτει η Πάφος. Όπως είπε, γίνεται αναφορά στο φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον, στα συγκριτικά χαμηλά λειτουργικά κόστη, στην εγγύτητα στο διεθνές αεροδρόμιο της Πάφου, στη μεγαλύτερη συγκέντρωση ξενοδοχείων 5 αστέρων, στη μεγαλύτερη συγκέντρωση γηπέδων γκολφ, στη μεγάλη ομογενειακή κοινότητα από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, στην πλούσια φύση και εξοχή, στην πλούσια ιστορία από τους ελληνιστικούς χρόνους και φυσικά στο γεγονός ότι η Πάφος ήταν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017.

Επιπρόσθετα στο ίδιο έντυποαναλύουν τους 10 τομείς με προοπτικές ανάπτυξης όπως τον τομέα της Ιατρικής Βιομηχανίας και Ιατρικών Υπηρεσιών, της Εκπαίδευσης, των Επενδυτικών ταμείων, της Ψηφιακής Τεχνολογίας και γενικά των Νέων τεχνολογιών, του Φυσικού Αερίου, της Φιλοξενίας και Αναψυχής, των Ακινήτων και Επενδύσεων, Logistics, Headquartering και της σύστασης Οργανισμών για διεθνείς δραστηριότητες και επιχειρήσεις.

(ΚΥΠΕ)