ΕΒΕ Πάφου: Ξεκίνησε η δημιουργία πανεπιστημίων στην Πάφο

Αναπτύσσεται ο τομέας της εκπαίδευσης στην Πάφο, λέει ο Διευθυντής του ΕΒΕ Πάφου

Ο τρίτος πυλώνας, η Εκπαίδευση και ίδρυση και εγκαθίδρυση Πανεπιστημιακών Σχολών, Κολεγίων και εξειδικευμένων Σχολών στην Πάφο, άρχισε να δημιουργείται, δηλώνει ο Διευθυντής του ΕΒΕ Πάφου Μαρίνος Στυλιανού.

Σε δελτίο Τύπου, ο κ. Στυλιανού αναφέρει πως σε οικονομικούς όρους, οι συνεχείς επενδύσεις μονοδιάστατα μεγαλώνουν και την έκθεση σε ρίσκο. Παραδέχτηκε πως η οικονομία της Πάφου έχει επενδύσει σχεδόν αποκλειστικά σε δύο τομείς, στον τουρισμό και στην ανάπτυξη γης, προσθέτοντας ωστόσο, πως αυτό δημιούργησε πολλά προβλήματα με την πανδημία κατά την οποία κατέδειξε περίτρανα ότι η μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό και την ανάπτυξη γης καθιστούσε την οικονομία ευάλωτη και τρωτή.

Συνεπώς, συνέχισε, “όλοι οι φορείς, αρχές και οργανισμοί συμφωνούσαν στο γεγονός ότι η Πάφος μας χρειάζεται τρίτο πυλώνα οικονομίας, επενδύσεις σε τομείς που θα κτυπούσαν στην ρίζα την εποχικότητα που επέβαλε ο τουρισμός και η γενικότερη τάση με αποτέλεσμα τους καλοκαιρινούς μήνες η πόλη να σφύζει από ζωή και τη χειμερινή περίοδο να μοιάζει ερημωμένη”. 

Πρόσθεσε πως με την  ύπαρξη στην Πάφο του CDA College, του Alexander College, του Πανεπιστημίου Νεάπολις, του Pafos innovation Institute και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και με τον ερχομό της Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕΠΑΚ αλλά και την έλευση του American University of Beirut, δεν χωράει αμφιβολία ότι ο τρίτος πυλώνας παίρνει σάρκα και οστά με πολλαπλά οφέλη στην Επαρχία, οικονομικά – κοινωνικά – πολιτιστικά δημιουργώντας μια δυναμική για εγκαθίδρυση και άλλων παρόμοιων τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ο κ. Στυλιανού σημείωσε πως τα οφέλη από την ύπαρξη φοιτητόκοσμου στην πόλη μας, η τοπική κοινωνία θα αρχίσει να τα βιώνει σε μια πενταετία με μια πορεία που ευελπιστεί  να προσδώσει ευημερία και πρόοδο στην πόλη και τους κατοίκους της.

Ερωτηθείς πόσο έχει επηρεάσει η πανδημία των τελευταίων χρόνων  την οικονομική δραστηριότητα στην Επαρχία, ο Διευθυντής του ΕΒΕ Πάφου απάντησε πως αναντίλεκτα η πανδημία δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την οικονομική δραστηριότητα της Επαρχίας, αφού η μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό και την ανάπτυξη γης την καθιστούσε ευάλωτη και τρωτή. Η μείωση του πτητικού προγράμματος των αεροπορικών εταιρειών στο ελάχιστο και άρα περιορισμένος αριθμών αφίξεων τουριστών δημιούργησε, συμπλήρωσε, πολλά προβλήματα τόσο στην ξενοδοχειακή βιομηχανία όσο και στην επισιτιστική και εννοείται και στους παρεμφερείς κλάδους. 

Είπε ακόμη πως η  κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού προγράμματος την 1η Νοεμβρίου του 2020 σε συνάρτηση με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού επίσης συρρίκνωσαν ακόμη περισσότερο την οικονομία της Πάφου, αφού η οικοδομική βιομηχανία υπέστη και αυτή πλήγμα επηρεάζοντας φυσικά όλους τους παρεμφερείς κλάδους των υπηρεσιών, της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας κ.α. 

Συνεπώς, τόνισε, η πανδημία επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό την οικονομική δραστηριότητα της Επαρχίας Πάφου,  που μαζί με την αβεβαιότητα που πρυτάνευσε, προκάλεσε πρωτόγνωρη και χαώδη κατάσταση. Ωστόσο η ιδιωτική πρωτοβουλία κατέβαλε και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να προσαρμοστεί στη νέα τάξη πραγμάτων, κατέληξε.

(ΚΥΠΕ)