ΕΒΕΑ: Το αργότερο σε ένα χρόνο πρέπει να ανακοινωθεί νέο ΚΕΠ

Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου, αναφέρει το ΕΒΕΑ

Το αργότερο σε ένα χρόνο πρέπει να ανακοινωθεί το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου, υποστηρίζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου (ΕΒΕΑ), σημειώνοντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου (ΕΒΕΑ) αναφέρεται ότι «ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αυγουστίνος Παπαθωμάς, είπε πως οι επιχειρηματίες ζητούν ένα νέο σχέδιο οι πρόνοιες του οποίου θα καλύπτουν περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες. Θα πρέπει ένα ποσό από τα έσοδα του προγράμματος να διοχετεύεται στο ταμείο του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών για στήριξη των προσφύγων, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως την έρευνα και την καινοτομία, την παιδεία, την υγεία, τον συνεδριακό τουρισμό, ακόμη και τη γεωργία».

Πρόσθεσε ότι «το νέο πρόγραμμα δεν θα πρέπει να εστιάζεται μόνο στα ακίνητα. Θα πρέπει να επανατοποθετηθεί από την αρχή, ώστε να καταστεί πιο ελκυστικό για τους ξένους επενδυτές σε ευρύ φάσμα επενδύσεων για να κτίσουμε από την αρχή την αξιοπιστία του κράτους, το οποίο έχει τρωθεί μετά τα τελευταία γεγονότα».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθωμά εάν το νέο πρόγραμμα δεν ανακοινωθεί το αργότερο σε ένα χρόνο θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και στην προσπάθεια των επενδυτών να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια για να στηρίξουν την ανάπτυξη τους. «Οι επιχειρηματίες των δύο μεγάλων έργων που βρίσκονται στα σκαριά στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, η μαρίνα Παραλιμνίου και το γήπεδο γκολφ, θα δυσκολευτούν στην προώθηση των έργων, διότι τίθεται σε κίνδυνο η προοπτική προπώλησης του οικιστικού κομματιού της ανάπτυξης» είπε.
 
Εξήγησε πως «οι επενδύσεις αυτού του βεληνεκούς στηρίζουν την επιβίωση και την υλοποίηση τους κατά κύριο λόγο στην προπώληση των διαμερισμάτων και επαύλεων σε ξένους επενδυτές. Ενα γήπεδο γκολφ ή μία μαρίνα δεν μπορούν να επιβιώσουν, χωρίς το οικιστικό κομμάτι, διότι η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να τα στηρίξει».
 
Ανέφερε επίσης πως «η συμβολή του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος ήταν καθοριστική για τη μαρίνα Λεμεσού και για τα γήπεδα γκολφ που βρίσκονται στην επαρχία Πάφου, δηλαδή Aphrodite Hills Golf, Elea Golf, Minthis Hills και Secret Valley Golf Resort».

(ΚΥΠΕ/Φανίτσα Ζαννέττου)

 
10749
Thumbnail