ΕΒΕΑ: Οι πυλώνες που φέρνουν ολόχρονη κίνηση στην Επ. Αμμοχώστου

Η συνέντευξη της ημέρας στην Brief - Κώστας Φυτιρής, μέλος του ΕΒΕΑ

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Στις 17 Νοεμβρίου 2022, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου θα παρουσιάσει επίσημα το Στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης για την ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, το οποίο όπως σημείωσε θα είναι δεκαετές και δεν θα χρειαστούν υπέρογκα ποσά, ανέφερε ο κ. Κώστας Φυτιρής, μέλος του ΕΒΕΑ, στην εκπομπή Business Hour By Brief.

Ειδικότερα ανέφερε πως, «Δεν πρόκειται να ζητήσουμε από τον προϋπολογισμό του κράτους για να αναπτυχθεί η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Ζητάμε το μερίδιο που αναλογεί στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου».

Ο κ. Κώστας Φυτιρής, μέλος του ΕΒΕΑ, σημείωσε κατά την παρέμβαση του στην εκπομπή Business Hour By Brief ;oti το Στρατηγικό αυτό πλάνο βασίζεται πρωτίστως στην ευημερία της κοινωνίας. Τόνισε σε, ότι ο τουρισμός  και η οικονομία δεν είναι ο μόνος στόχος, αλλά το ζητούμενο είναι να δοθούν κίνητρα σε νέους να κατοικήσουν και να ζουν στην Επαρχία Αμμοχώστου. Ανάμεσα στις εισηγήσεις του ΕΒΕΑ είναι η προώθηση ενός ασφαλές οδικού δικτύου, έργα για να διευκολύνουν την καθημερινότητα της τρίτης ηλικίας, εγκατάσταση παραρτημάτων Πανεπιστημίων κ.α.

Ολόκληρη η συνέντευξη κ. Φυτιρή:

- Θα θέλαμε ένα αρχικό γενικό σας σχόλιο  για τους άξονες και το πλαίσιο του Στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ΕΒΕΑ με την οποία θέλει να συνδράμει στην ανάπτυξη της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, η οποία αποτελεί το 15% του συνόλου της, καθώς το 85% είναι κατεχόμενο. Αυτό δεν πρέπει να σταματά την προσπάθεια για την ευημερία της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου. Όταν λέμε ευημερία δεν εννοούμε μόνο την οικονομική ανάπτυξη αλλά την κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων και διευκολύνσεων για την ασφάλεια όλων των πολιτών, την διατήρηση και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και του αθλητισμού. Αυτά τα έργα που προτείνουμε είναι συγκεκριμένα με κύριο στοιχείο την ανάπτυξη αυτών των έργων σε κρατική γη είτε με εκμίσθωση είτε με διάθεση προκειμένου αυτή η συνολική πρόταση να μπορεί να αρχίσει από κάπου. Οι μελέτες όταν δεν έχουν ένα σημείο για να ξεκινήσουν, μένουν στα συρτάρια.
Εμείς κάνουμε αυτή την πρόταση και θα την παρουσιάσουμε ολοκληρωμένη στην Γενική Συνέλευση του επιμελητηρίου στις 15 Νοεμβρίου με στόχο να υπάρξει μια συλλογική προσπάθεια και με την ΤΑ και με τους βουλευτές της περιοχής και με τον ιδιωτικό τομέα της περιοχής για να υλοποιηθούν τα έργα.


- Ποια η πρώτη ανταπόκριση των του κράτους, των τοπικών αρχών, των διαφόρων φορέων της περιοχής στις εισηγήσεις και το πλάνο σας;

Παρουσιάστηκε σε ένα κύκλο της αυτοδιοίκησης και των βουλευτών της περιοχής την περασμένη εβδομάδα. Δεν υπήρξε αρνητική αλλά πολύ θετική ανταπόκριση, γιατί αυτά τα έργα δεν αφορούν μόνο την περιοχή της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά και τουριστικής ανάπτυξης, αλλά ανάπτυξης όλων των χωριών της περιοχής και βάσει της μεταρρύθμισης και των δύο δήμων, αφορά σε όλη την περιοχή από την Άχνα μέχρι την Αγία Νάπα και από το Αυγόρου μέχρι το Παραλίμνι. Πιστεύω ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση καθώς όλοι οι πολίτες έχουν ίσα δικαιώματα για ασφάλεια και κατασκευή πεζόδρομων και καλού οδικού δικτύου. Δεν είναι προνόμιο μόνο των μεγάλων πόλεων. Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν με ασφάλεια στα σχολεία τους, οι ηλικιωμένοι να έχουν τις διευκολύνσεις όπως στις μεγάλες πόλεις και αυτός είναι ο στόχος μας, ώστε να μιλάμε για ευημερία όλων των πολιτών.

- Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποιες συγκεκριμένες ιδέες και εισηγήσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου;

Το πρώτο που αφορά την ασφάλεια των πολιτών, είναι το οδικό δίκτυο με ποδηλατοδρόμους και πεζόδρομους. Η επαρχία αυτή με την δομή που έχει – είναι πολύ μικρές οι αποστάσεις και πιστεύω ότι με ένα πρόγραμμα δεκαετίας – ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο και δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα σε 1 χρόνο – αλλά ξέρουμε ότι αν κάθε χρόνο υλοποιούνται όχι με τεράστια ποσά – ξέρουμε ότι υπάρχουν τεράστιες ανάγκες σε όλη την Κύπρο και δεν πρόκειται να ζητήσουμε από τον προϋπολογισμό του κράτους για να αναπτυχθεί η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Ζητάμε το μερίδιο που αναλογεί στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Το ζήτημα είναι να υπάρχει ασφάλεια σε όλα τα χωριά της περιοχής και με τον εθνικό δρόμο που περνά από το παραλιακό μέτωπο από την Λάρνακα μέχρι και την Αγία Νάπα. Έργα τουριστικής ανάπτυξης, έργα διατήρησης πολιτιστικής κληρονομιάς όπως τα μουσεία – το μουσείο αγώνων στο Λιοπέτρι, της παράδοσης στο Αυγόρου. Ότι υπάρχει σε οποιοδήποτε χωριό της περιοχής θέλουμε να αναπτυχθεί και να προσελκύει και επισκέπτες αλλά και να διατηρεί την πολιτιστική κληρονομιά. Επίσης ένα πολύ σοβαρό έργο που απαιτείται, είναι με τη νέα μεταρρύθμιση το διοικητικό κέντρο της ελεύθερης Αμμοχώστου σε κρατικό τεμάχιο μεταξύ των νέων δήμων (Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου -Δερύνειας) και σε αυτό να υπάρχει και το κτήριο του ΕΒΕΑ αλλά και των νέων υπηρεσιών του Επαρχιακού Συμβουλίου και άλλων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των δύο δήμων.

Η περιοχή έχει τρεις άξονες ανάπτυξης. Την γεωργία, τον τουρισμό και με την δημιουργία των νέων μαρίνων την ναυτιλία. Σε αυτούς τους άξονες θέλουμε να φέρουμε παραρτήματα πανεπιστημίων στην περιοχή που οι νέοι να μπορούν να σπουδάζουν και να παραμείνουν στην περιοχή.

Είναι γνωστό ότι η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου πάσχει από την εποχικότητα. Από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο δεν υπάρχει ζωή και ανάπτυξη που υπάρχει τους καλοκαιρινούς μήνες. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε νέους πυλώνες ανάπτυξης και εκπαίδευσης και να παραμένει η νεολαία στην περιοχή.


- Έχουμε κάποια καλά νέα αυτή την περίοδο, κάποια έργα ή ενέργειες από το κράτος ή κάποιες επενδύσεις που είναι στα σκαριά και θα δώσουν σημαντική ώθηση στην περιοχή;

Αναπτύξεις σε αυτό το πλαίσιο συζητάμε και γίνονται με ιδιωτική πρωτοβουλία και κυβερνητικές αποφάσεις. Το κύριο στοιχείο της μελέτης και αυτό που ζητάμε είναι η αξιοποίηση πέραν από το οδικό δίκτυο που είναι υποχρέωση του κράτους να το κάνει, η αξιοποίηση κρατικής γης και η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και η προσέλκυση επενδύσεων για την ανάπτυξη αυτών των κρατικών τεμαχίων.
Η σημασία είναι στους άξονες που ανέφερε. Δεν είναι μόνο η προσέλκυση επενδύσεων για να υπάρχει χρήμα. Το χρήμα είναι υποβοηθητικό για να υπάρχει ευημερία. Η ευημερία είναι η ασφάλεια πολιτών και όλες οι διευκολύνσεις που έχουν όλες οι ηλικίες, η πολιτιστική κληρονομιά και η διατήρηση της, γι αυτό και η μελέτη μας αφορά όλους αυτούς τους άξονες και στόχους.

Δείτε την συνέντευξη του κ, Φυτιρή: