ΕΔΕΚ: Αρκετά ΜΕΔ θα είχαν μειωθεί με την πρόταση του 2012

Μεγάλο μέρος των κατόχων αξιογράφων θα είχαν αποκατασταθεί, τονίζει επίσης η ΕΔΕΚ

«Εάν η πρόταση της ΕΔΕΚ υιοθετείτο ήδη από το 2012, αρκετά μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα είχαν μειωθεί και μεγάλο μέρος των κατόχων αξιογράφων θα είχαν αποκατασταθεί», σημείωσε σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της, με αφορμή την δικαίωση κατόχου αξιογράφου σε προσφυγή εναντίον τραπεζικού ιδρύματος, η ΕΔΕΚ «υπήρξε το μόνο κόμμα που κατέθεσε, ήδη από 2012, ολοκληρωμένη πρόταση για στήριξη των κατόχων αξιογράφων καθώς και σχετικό ψήφισμα στη Βουλή».

>>> Διαβάστε επίσης: Σχέδιο Εστία: 1.174 οι επιλέξιμοι μη βιώσιμοι δανειολήπτες <<<

Αυτούσια η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ:

«Η δικαίωση κατόχου αξιογράφου σε προσφυγή εναντίον τραπεζικού ιδρύματος, είναι μία σημαντική εξέλιξη που επιβεβαιώνει την αυθαιρεσία των τραπεζιτών και την εξαπάτηση που υπέστησαν οι πολίτες  με αποτέλεσμα να απωλέσουν εκατομμύρια.

Η ΕΔΕΚ υπήρξε το μόνο κόμμα που κατέθεσε, ήδη από 2012, ολοκληρωμένη πρόταση για στήριξη των κατόχων αξιογράφων καθώς και σχετικό ψήφισμα στη Βουλή.

Η πρόταση της ΕΔΕΚ προνοούσε:

  • Να εξασφαλισθούν οι πρώτες 100 χιλ. (εκατό) ευρώ όπως συνέβηκε και με τις καταθέσεις.
  • Να γίνει συμψηφισμός δανείων και αξιογράφων. Ο συμψηφισμός να  καλύπτει: (α) δάνεια που έχουν οι εξαπατηθέντες κάτοχοι των αξιογράφων ή συγγενείς πρώτου βαθμού (β) δάνεια τα οποία έχουν εταιρείες στις οποίες οι κάτοχοι των αξιογράφων είναι οι κύριοι μέτοχοι και (γ) δάνεια των οποίων η αποπληρωμή εξαρτάται αποκλειστικά από τους τόκους και το κεφάλαιο των αξιογράφων.
  • Για κάθε αξιόγραφο από το υπόλοιπο πέραν των 100 χιλ. που θα απομείνει να αφαιρεθεί το ποσό των τόκων που ήδη ο κάτοχος έλαβε μέχρι τον Ιούνιο του 2012.Το υπόλοιπο ποσό να αποδοθεί στους κατόχους ή τους κληρονόμους τους σε χρονική περίοδο 5-10 χρόνων σε ετήσιες ισόποσες δόσεις.

Εάν η πρόταση της ΕΔΕΚ υιοθετείτο ήδη από το 2012, αρκετά μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα είχαν μειωθεί, και μεγάλο μέρος των κατόχων αξιογράφων θα είχαν αποκατασταθεί».