ΕΔΕΚ: Οι 3 προτάσεις για την προστασία των δανειοληπτών

Προτάσεις της ΕΔΕΚ για προστασία των δανειοληπτών από την αυθαιρεσία των τραπεζιτών

Σε σημερινή (5/11) δήλωσή του ο Προέδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος σχετικά για την αναστολή των εκποιήσεων ανέφερε ότι με αφορμή  τη συζήτηση των προτάσεων που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών για περαιτέρω αναστολή των εκποιήσεων λόγω της έκρυθμης οικονομικής κατάστασης  που αντιμετωπίζει η Κύπρος λόγω και του κορωνοϊού, υπενθυμίζει για ακόμη μία φορά ότι η ΕΔΕΚ ήταν το κόμμα εκείνο που τον Σεπτέμβριο του 2014 δεν είχε ψηφίσει  τις εκποιήσεις.

Ταυτόχρονα, ο κ. Σιζόπουλος παρουσίασε τις τρεις προτάσεις της ΕΔΕΚ για την προστασία των δανειοληπτών από την αυθαιρεσία των τραπεζιτών.

Ακολουθεί αυτούσια η δήλωση του Μαρίνου Σιζόπουλου: 
Με αφορμή  τη συζήτηση των προτάσεων που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών για περαιτέρω αναστολή των εκποιήσεων λόγω της έκρυθμης οικονομικής κατάστασης  που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας λόγω και του κορωνοϊού, θα ήθελα για ακόμη φορά να υπενθυμίσω ότι η ΕΔΕΚ ήταν το κόμμα εκείνο που τον Σεπτέμβριο του 2014 δεν είχε ψηφίσει  τις εκποιήσεις.

Την ίδια στιγμή με συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες κατέθεσε προσπάθησε να  μειώσει όσο το δυνατόν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ), να βελτιώσει τη θέση των δανειοληπτών για να μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και να αποφευχθούν οι εκποιήσεις. Προτάσεις δυστυχώς οι οποίες απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία της Βουλής.

Γι’ αυτό με αυτήν την ευκαιρία, επειδή ακριβώς έχουμε επιβεβαιώσει πια κατά τρόπο αναμφισβήτητο την ασυδοσία των τραπεζιτών και το κύκλωμα που λειτουργεί σε βάρος των μη δυνάμενων να διαχειριστούν τα θέματα δανειοληπτών λόγω ακριβώς οικονομικής δυσπραγίας όπου εκτίθενται σε κίνδυνο εκποίησης της περιουσίας τους, από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα επαναφέρουμε τις τρεις συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες στο παρελθόν απορρίφθηκαν και ελπίζουμε ότι αυτή τη στιγμή θα γίνουν δεύτερες σκέψεις από την πλειοψηφία των βουλευτών.

Οι τρεις συγκεκριμένες προτάσεις περιλαμβάνουν:

  • Την πρόταση την οποία καταθέσαμε τον Ιούνιο του 2018, ότι από τη στιγμή που ο δανειολήπτης καταφεύγει σε ένδικα μέσα γιατί διαφωνεί με τις υπερχρεώσεις των τραπεζών, να αναστέλλεται η διαδικασία εκποίησης μέχρι την τελική απόφαση του Δικαστηρίου.
  • Η δεύτερη, ότι ακριβώς και για την περίπτωση των αναδιαρθρώσεων των δανείων αλλά και των εκποιήσεων, αυτό που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι η αξία του ακινήτου κατά την πρώτη συνομολόγηση του εγγράφου του δανείου και όχι η αξία που εκ των υστέρων καθόρισαν οι εκτιμητές της τράπεζας που είναι πολύ μικρότερη και άρα λοιπόν δεν μπορεί σε αυτήν την περίπτωση να προχωρήσει η διαδικασία είτε της αναδιάρθρωσης είτε ενδεχομένως της εξυπηρέτησης του δανείου.
  • Η τρίτη, αφορά τους εγγυητές. Όταν σε περίπτωση που η τράπεζα καταφύγει στους εγγυητές λόγω αδυναμίας του δανειολήπτη να εξυπηρετήσει το δάνειό του, είτε το υπόλοιπο του δανείου του να γίνεται ισόποση κατανομή του ποσού σε όλους τους εγγυητές και αν και εφόσον υπάρχει εγγυητής ο οποίος δεν βρίσκεται εν ζωή είτε βρίσκεται σε πτώχευση το ποσό που του αντιστοιχεί να το απορροφήσει ως ζημιά η τράπεζα.

Με αυτόν τον τρόπο θεωρούμε ότι και τις τράπεζες τις προστατεύουμε, αλλά περισσότερο προστατεύουμε τους δανειολήπτες και κυρίως εκείνους τους δανειολήπτες οι οποίοι βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και λόγω του κουρέματος και λόγω του ότι απορρίφθηκαν τα αξιόγραφά τους, αλλά και σήμερα λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.
 

 
12529
Thumbnail