ΕΔΕΚ: Πλαφόν στην τιμή πώλησης της ενέργειας από ΑΠΕ

Η ΕΔΕΚ αναφέρει ότ τα έσοδα που θα προκύψουν από την φορολόγηση να δοθούν σε στοχευμένα μέτρα κοινωνικής πολιτικής

Έπειτα από την κατάθεση δύο προτάσεων νόμου από τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, στην Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών του 2022 των προμηθευτών ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, η ΕΔΕΚ προχώρησε σε απάντηση.

>>Διαβάστε επίσης: ΑΚΕΛ: Κατέθεσε την πρόταση νόμου για φορολόγηση υπερκερδών<<

Συγκεκριμένα, αναφέρει στην γραπτή της ανακοίνωση ότι τα έσοδα που θα προκύψουν από την φορολόγηση να δοθούν σε στοχευμένα μέτρα κοινωνικής πολιτικής που θα ανακουφίζουν τους πολίτες από τις συνέπειες της ακρίβειας που παρατηρείται.

Όσον αφορά, τις ΑΠΕ να τεθεί πλαφόν στην τιμή πώλησης, όπως εισηγείται η Ε.Ε. ενώ συμπλήρωσε ότι χρειάζεται να ενισχυθεί με κάθε τρόπο η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ ώστε να μειωθεί το ποσό των θερμοκηπιακών ρύπων που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Διαβάστε αυτούσια την γραπτή δήλωση της ΕΔΕΚ:

«Με αφορμή τη συζήτηση γύρω από την φορολόγηση των υπερκερδών των ΑΠΕ η θέση της ΕΔΕΚ είναι η εξής:

  • Φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών πετρελαιοειδών. Τα έσοδα που θα προκύψουν από την φορολόγηση να δοθούν σε στοχευμένα μέτρα κοινωνικής πολιτικής που θα ανακουφίζουν τους πολίτες από τις συνέπειες της ακρίβειας που παρατηρείται.
     
  • Για τις ΑΠΕ να τεθεί πλαφόν στην τιμή πώλησης, όπως εισηγείται η Ε.Ε.
     
  • Την ίδια στιγμή χρειάζεται να ενισχυθεί με κάθε τρόπο η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ ώστε να μειωθεί το ποσό των θερμοκηπιακών ρύπων που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί σημαντικά η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνουν οι πολίτες».
     
 
24343