ΕΔΕΚ: Ποιος ο λόγος για μη ανατοκισμό των τόκων των δανείων;

Όλα όσα παραθέτει η ΕΔΕΚ για περαιτέρω ρυθμίσεις προς όφελος των δανειοληπτών

Η απόφαση για μη ανατοκισμό των τόκων των δανείων επιβεβαιώνει πως ΥΠΑΡΧΟΥΝ δυνατότητες για περαιτέρω ρυθμίσεις προς όφελος των δανειοληπτών, τονίζει η ΕΔΕΚ σε σημερινή (4/4) της ανακοίνωση.

>>>Διαβάστε επίσης: Δεν θα κάνουν ανατοκισμό οι Τράπεζες - Ανακοίνωση<<<

Παρατίθεται αυτούσια η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ:

«Σε συνεννόηση της Κεντρικής Τράπεζας και του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών δεν θα υπάρξει ανατοκισμός των τόκων των δανείων κατά την περίοδο της 9μηνης αναστολής των δόσεων.

Θα θέλαμε να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Θυμίζουμε πως στις 27  Μαρτίου, κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, όταν απορρίφθηκε η πρόταση της ΕΔΕΚ για παγοποίηση των τόκων, η ΕΔΕΚ έθεσε ως εναλλακτική πρόταση το ποσό αυτό να μην κεφαλαιοποιηθεί και να μην ανατοκιστεί. Αυτές οι προτάσεις της ΕΔΕΚ συνάντησαν την καθολική απόρριψη των παρευρισκομένων με δικαιολογία ότι είναι αντίθετες με τις αποφάσεις και οδηγίες των ευρωπαϊκών θεσμών.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Άρα λοιπόν είναι κατανοητό ότι υπάρχουν δυνατότητες για περαιτέρω ρυθμίσεις.
Συνεπώς επιμένουμε είτε οι τράπεζες να προχωρήσουν σε πλήρη παγοποίηση των τόκων, είτε οικειοθελώς, στο διάστημα των 9 μηνών, να μειωθεί ο τόκος στο 0,5%-1% και να γίνουν περαιτέρω ρυθμίσεις που θα είναι προς όφελος των δανειοληπτών και θα συμβάλουν στην οικονομική στήριξή τους.

Την ίδια στιγμή σημειώνουμε πως οι τράπεζες θα μπορούσαν οικειοθελώς να μειώσουν αυτό το 9μηνο το επιτόκιο σε όσους δανειολήπτες θέλουν να συνεχίσουν να καταβάλλουν τη δόση των δανείων τους».

 
20893