Έγινε το έλα να δεις για νομοσχέδιο δικαστηρίων –Παρέμβαση Αβέρωφ

Το παρασκήνιο με το νομοσχέδιο για τη δημιουργία δικαστηρίου για εκδίκαση διαφορών μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών

Σύγχυση και αναστάτωση προκλήθηκε το πρωί της Παρασκευής 22/1, όταν εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, ότι το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Δικαστηρίου για την ταχεία εκδίκαση διαφορών μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών, αποσύρεται

>>> ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ν/σ ειδικού δικαστηρίου: Παρερμηνεία & μιλά για αλλαγές το ΥΠΟΙΚ <<<

Αποτέλεσμα ήταν η άμεση αντίδραση βουλευτών, τόσο της αντιπολίτευσης, όσο και του κυβερνώντος κόμματος, καθώς προηγουμένως δεν υπήρξε ενημέρωση αλλά ούτε και δόθηκαν εξηγήσεις για τον λόγο που λέχθηκε ότι αποσύρεται

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Brief, αποτέλεσμα των πιο πάνω ήταν η άμεση παρέμβαση Αβέρωφ, ενώ ταυτόχρονα η Υπουργός Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη, μετέβη εκτάκτως στη Βουλήώστε να δώσει εξηγήσεις σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Όπως επεξήγησε η Υπουργός, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, η πρόθεση ήταν να δοθούν κάποιες μέρες ώστε να επανέλθει (σ.σ. το εν λόγω νομοσχέδιο) στη Βουλή με τις απαραίτητες τροποποιήσεις και τροπολογίες μετά τις συζητήσεις με τα κόμματα και τις αποφάσεις του Υπουργικού

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με πληροφορίες της Brief, αποφασίστηκε όπως τελικά δοθεί ο χρόνος που ζήτησε η Υπουργός και η συζήτηση για το εν λόγω νομοσχέδιο θα συνεχιστεί την Τετάρτη

Τι ακολούθησε / Oι δηλώσεις Αβέρωφ και Γιολίτη 

Τι είπε η Γιολίτη μετά το έλα να δεις / Αναλαμβάνει την ευθύνη

Αναλαμβάνει την ευθύνη, δεν αποσύρεται το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Δικαστηρίου για την ταχεία εκδίκαση διαφορών μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών, δήλωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Έμιλυ Γιολίτη, πριν μπει στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, όπου το νομοσχέδιο συζητείται σήμερα (22/1). 
 
Σε δηλώσεις της η κ. Γιολίτη είπε ότι ήταν λάθος η αναφορά που έγινε το πρωί για απόσυρση του νομοσχεδίου και αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτό. Η πρόθεσή της, είπε, ήταν να δοθούν κάποιες μέρες ώστε να μπορέσει να έρθει πίσω «με τις τροποποιήσεις που θα αντανακλούν τις δεσμεύσεις μας προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα  όπως και τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 20 Ιανουαρίου για να προστατευτούν οι ευάλωτες ομάδες και να επισπευσθεί η διαδικασία ακρόασης αυτών των υποθέσεων στα επαρχιακά δικαστήρια».
 
Θα είναι, συνέχισε, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Οικονομικών για τις τροποποιήσεις που χρειάζεται να γίνουν είτε σε αυτόν είτε σε άλλους νόμους για να προχωρήσει η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου.
 
Κληθείσα να διευκρινίσει για την ανάληψη ευθύνης εάν ήταν μια λάθος συνεννόηση, η κ. Γιολίτη είπε ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν έπρεπε να είχε αποσυρθεί και ευχαρίστησε τα κόμματα για την κατανόησή τους και που δέχθηκαν τη συνέχιση της συζήτησης. «Είναι δικό μου το λάθος. Αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη. Ήταν μια κακή συνεννόηση δική μου. Δεν ήταν λάθος κάποιου άλλου», είπε.

Αβερωφ: Δεν αποσύρεται το νομοσχέδιο για το Ειδικό Δικαστήριο

Την θέση πως, «το νομοσχέδιο που κατατέθηκε τον Γενάρη του 2019, ο περί Δικαστηρίων Νόμος που δίνει δικαιοδοσία στα δικαστήρια να εξετάζουν με διαδικασία-εξπρές υποθέσεις δανειοληπτών, δεν αποσύρεται», εξέφρασε σήμερα (22/1) ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Όπως εξήγησε, «αυτό που η κυβέρνηση σε μερικές μέρες θα φέρει ενώπιον της Βουλής, είναι τις τροπολογίες εκείνες, όπως η πολιτική δέσμευση για να προστατεύσουμε τους δανειολήπτες και τις ευάλωτες ομάδες και να έχουμε επιτέλους μια Δικαιοσύνη που εκδικάζει υποθέσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Με αυτόν τον τρόπο, τόνισε, προστατεύονται οι δανειολήπτες και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες, σημειώνοντας πως «στόχος είναι τις επόμενες μέρες μέσα και από τις τροπολογίες της κυβέρνησης αλλά και ανοιχτοί στη συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής με τα άλλα πολιτικά κόμματα, να υλοποιήσουμε αυτό που είναι και απαίτηση της κοινωνίας αλλά και υποχρέωση ενός κράτους δικαίου». 

«Το αναφαίρετο δικαίωμα του οποιουδήποτε πολίτη να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, ιδιαίτερα για τη συγκεκριμένη περίπτωση των δανειοληπτών να τυγχάνει δίκαιης αλλά και σύντομης λύσης αλλά και σύντομων αποφάσεων», επεσήμανε ο κ. Νεοφύτου.

«Μ’ αυτό τον τρόπο θα υπάρχει μια ισορροπία. Από τη θα ικανοποιηθεί το αίτημα το δικαιότατο των δανειοληπτών από την άλλη δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Το βίντεο με τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ:

 
23579