Εγκλωβισμένοι δανειολήπτες του πρώην Συνεργατισμού

  • Αναμένεται το «πράσινο φως» από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου για την άδεια εξαγοράς πιστώσεων
  • Σε αναμονή για νέο Δ.Σ. ΚΕΔΙΠΕΣ και αξιολόγηση της Altamira Κύπρου


Εγκλωβισμένοι παραμένουν πολλοί δανειολήπτες του Συνεργατισμού μετά τη μετατροπή της πρώην ΣΚΤ σε φορέα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων υπό την ονομασία ΣΕΔΙΠΕΣ και τη μεταφοράς των καλών εργασιών της (καταθέσεις, δάνεια και δίκτυο καταστημάτων και προσωπικό) στην Ελληνική Τράπεζα.

Πληροφορίες της “Brief” αναφέρουν ότι ο λόγος που δεν προχωρούν οι αναδιαρθρώσεις δανείων είναι ότι η ΣΚΤ έχασε την άδεια τραπεζικών εργασιών, δεν έχει εξασφαλίσει άδεια εξαγοράς δανείων και δεν μπορεί να εκτελεί πράξεις που αφορούν υποθηκευμένα ακίνητα ή αναδιαρθρώσεις προβληματικών δανείων.

Η εξέλιξη αυτή υποχρεώνει την Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) να αναλαμβάνει το κόστος το οποίο θα προκύψει από την οποιαδήποτε καθυστέρηση και όχι τον δανειολήπτη. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις συνεχίζεται η καταβολή των δόσεων από μέρους των δανειοληπτών και οι συζητήσεις για εξεύρεση βιώσιμης αναδιάρθρωσης, χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα.

Να σημειωθεί ότι μεγάλη μερίδα δανειοληπτών επιδεικνύουν ενδιαφέρον για να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση ή πώληση του δανείου τους, όμως δεν μπορούν να το κάνουν, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία και τους προβληματισμούς τους.

>>> Διαβάστε εδώ: Αναλύσεις & Έρευνες Brief <<<  

Απαραίτητη η άδεια
Το «πράσινο» φως για αποδέσμευση της εταιρείας και τον απεγκλωβισμό των δανειοληπτών αναμένεται να δώσει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, εφόσον εγκρίνει την άδεια εξαγοράς πιστώσεων που υποβλήθηκε από τους μετόχους της Συνεργατικής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΣΕΔΙΠΕΣ) της πρώην ΣΚΤ, δηλαδή το κράτος (ποσοστό 99%) και τους μικρομετόχους του πρώην Συνεργατισμού.

Πηγές προσκείμενες προς τη ΣΕΔΙΠΕΣ εξηγούν στην ¨Βrief” ότι η άδεια κρίνεται απαραίτητη από τις Εποπτικές Αρχές ώστε να  επιτευχθεί η μεταφορά των ΜΕΔ της πρώην ΣΚΤ στον Φορέα που διαχειρίζεται τα δάνεια.

Η μη εξασφάλιση της σχετικής άδειας παγοποιεί επίσης τους διακανονισμούς που έγιναν μεταξύ της Altamira Asset Management Cyprus και πολλών δανειοληπτών, παρόλο που η εταιρεία τροποποίησε τους κανονισμούς της ώστε να νομιμοποιηθεί η μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των εμπράγματων εξασφαλίσεων.

Είναι σημαντικό όπως το θέμα αυτό ξεκαθαρίσει το συντομότερο καθώς τα έσοδα από τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της ΚΕΔΙΠΕΣ αποπληρώνουν την κρατική βοήθεια που παραχωρήθηκε στον Συνεργατισμό. Τα περιουσιακά στοιχεία της ΚΕΔΙΠΕΣ και το μετοχικό της κεφάλαιο είναι ενεχυριασμένα προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ <<<

Νέο Δ.Σ. ΚΕΔΙΠΕΣ
Στο μεταξύ, το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να αποφασίσει μέχρι το τέλος του μήνα τον διορισμό των νέων μελών του Δ.Σ. της ΚΕΔΙΠΕΣ καθώς και του οίκου ο  οποίος θα προβεί σε εισηγήσεις για το νομικό πλαίσιο, την οργανωτική δομή και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Φορέας ο οποίος διαχειρίζεται τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις του Συνεργατισμού.

Η επιλογή του οίκου κρίνεται βαρύνουσας σημασίας καθώς οι αποφάσεις του κρίνουν την παραμονή ή τη φυγή της Altamira και την αξιολόγηση του έργου που έχει επιτελέσει μέχρι τώρα  για τα «κόκκινα» δάνεια της πρώην ΣΚΤ.

Το έργο της Altamira θα αξιολογηθεί επιστάμενα και από τη νέα διοίκηση της ΚΕΔΙΠΕΣ. Σε περίπτωση που αποφασιστεί η παραμονή της στην Κύπρο, η ισπανική εταιρεία θα υποχρεωθεί να τροποποιήσει τη συμφωνία που έχει συνομολογήσει. Διαφορετικά, θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για νέο διαχειριστή μέσω ανοικτής διαδικασίας αφού προηγουμένως αξιολογηθεί το κόστος από τον τερματισμό της συνεργασίας με την ισπανική εταιρεία.

Να σημειωθεί ότι η Altamira Asset Management (Cyprus) Ltd είναι από την αρχή του χρόνου ο διαχειριστής των χορηγήσεων που έχουν καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών και των ακινήτων που δεν αφορούν ίδια χρήση. Η σχέση αυτή συνεχίζεται αλλά σύμφωνα με τον Κατάλογο Δεσμεύσεων της Κύπρου προς την Ε.Ε. η συνέχιση της σχέσης υπόκειται σε έλεγχο από ανεξάρτητο οίκο ως προς την συμβατότητα με τους όρους αγοράς.  

Σκεύη Σταύρου
 
3826
Thumbnail

Εν μέσω πολλών και διαφορετικών προκλήσεων για την ξενοδοχειακή, και όχι μόνο, βιομηχανία, πραγματοποιείται σήμερα η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του Υφυπουργού Τουρισμού, Σάββα Περδίου.

Μάλιστα, όπως πληροφορείται η Brief, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης, στην ομιλία του, θα κάνει εκτενή προβλήματα στις πληγές του ξενοδοχειακού τομέα και αναμένεται να ζητήσει την συμβολή του κράτους προς αντιμετώπισή τους με μοναδικό στόχο την αναστροφή της παρούσας κατάστασης.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Λοϊζίδης αναμένεται να αναφερθεί στους βασικούς παράγοντες οι οποίοι, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του ΠΑΣΥΞΕ (τα κύρια σημεία εδώ και στο κάτω μέρος του κειμένου σε μορφή pdf), αποτελούν τροχοπέδη της υγιούς απόδοσης του τομέα και επιτάσσουν ταυτόχρονα την εξεύρεση λύσεων. 

Τέτοιοι παράγοντες είναι μεταξύ άλλων:

  • Το υψηλό κόστος διακοπών στην Κύπρο, παρά τις συνεχείς προσφερόμενες εκπτώσεις.
  • Το πρόβλημα της εποχικότητας του τουρισμού.
  • Το κόστος τροφοδοσίας των ξενοδοχειακών μονάδων, το οποίο, σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΞΕ, είναι το ψηλότερο στην Ευρώπη.
  • Το πρόβλημα της παραγωγικότητας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.
  • Υπερχρεώσεις ξενοδοχείων είτε μέσω αυξημένων τελών από πλευράς ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου θέρμανσης, είτε τελών υδατοπρομήθειας, είτε τελών αποχετευτικών συστημάτων έναντι των αντίστοιχων χρεώσεων που επιβάλλονται στις άλλες κατηγορίες χρηστών.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ αναμένεται πως θα αναφερθεί και στις σημαντικότερες προκλήσεις της τουριστικής βιομηχανίας ευρύτερα, όπως:

  • Η αβεβαιότητα που συνεχίζει να προκαλεί σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο, η έξοδος - με ή χωρίς συμφωνία - της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι αποτελεί μια ισχυρή αγορά άντλησης επισκεπτών για τον Κυπριακό τουρισμό, καθώς επίσης η συνακόλουθη εξασθένηση της ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του ευρώ. 
  • Η εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλιού έναντι του ευρώ η οποία ενδέχεται να περιορίσει τον εξερχόμενο τουρισμό ή να διαφοροποιήσει τις επιλογές των Ρώσων περιηγητών.
  • Oι έντονες προσπάθειες της Τουρκίας, της Αιγύπτου και άλλων προορισμών της περιοχής να καταστούν ξανά ανταγωνιστικοί στον τομέα του τουρισμού.

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Με δεδομένο τα πιο πάνω, ο κ. Λοϊζίδης θα υποδείξει πως στόχος της τουριστικής βιομηχανίας, τόσο για φέτος όσο και για το 2020, θα πρέπει να είναι η σταθεροποίηση των τουριστικών αφίξεων και εσόδων στα ικανοποιητικά επίπεδα στα οποία ανήλθε τα τελευταία χρόνια. Επίσης, αναμένεται πως θα τονίσει πως σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, η προσπάθεια όλων θα πρέπει να επικεντρωθεί στη συνολική ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος.

article 1