Εγκλωβισμένοι δανειολήπτες του πρώην Συνεργατισμού

  • Αναμένεται το «πράσινο φως» από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου για την άδεια εξαγοράς πιστώσεων
  • Σε αναμονή για νέο Δ.Σ. ΚΕΔΙΠΕΣ και αξιολόγηση της Altamira Κύπρου


Εγκλωβισμένοι παραμένουν πολλοί δανειολήπτες του Συνεργατισμού μετά τη μετατροπή της πρώην ΣΚΤ σε φορέα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων υπό την ονομασία ΣΕΔΙΠΕΣ και τη μεταφοράς των καλών εργασιών της (καταθέσεις, δάνεια και δίκτυο καταστημάτων και προσωπικό) στην Ελληνική Τράπεζα.

Πληροφορίες της “Brief” αναφέρουν ότι ο λόγος που δεν προχωρούν οι αναδιαρθρώσεις δανείων είναι ότι η ΣΚΤ έχασε την άδεια τραπεζικών εργασιών, δεν έχει εξασφαλίσει άδεια εξαγοράς δανείων και δεν μπορεί να εκτελεί πράξεις που αφορούν υποθηκευμένα ακίνητα ή αναδιαρθρώσεις προβληματικών δανείων.

Η εξέλιξη αυτή υποχρεώνει την Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) να αναλαμβάνει το κόστος το οποίο θα προκύψει από την οποιαδήποτε καθυστέρηση και όχι τον δανειολήπτη. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις συνεχίζεται η καταβολή των δόσεων από μέρους των δανειοληπτών και οι συζητήσεις για εξεύρεση βιώσιμης αναδιάρθρωσης, χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα.

Να σημειωθεί ότι μεγάλη μερίδα δανειοληπτών επιδεικνύουν ενδιαφέρον για να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση ή πώληση του δανείου τους, όμως δεν μπορούν να το κάνουν, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία και τους προβληματισμούς τους.

>>> Διαβάστε εδώ: Αναλύσεις & Έρευνες Brief <<<  

Απαραίτητη η άδεια
Το «πράσινο» φως για αποδέσμευση της εταιρείας και τον απεγκλωβισμό των δανειοληπτών αναμένεται να δώσει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, εφόσον εγκρίνει την άδεια εξαγοράς πιστώσεων που υποβλήθηκε από τους μετόχους της Συνεργατικής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΣΕΔΙΠΕΣ) της πρώην ΣΚΤ, δηλαδή το κράτος (ποσοστό 99%) και τους μικρομετόχους του πρώην Συνεργατισμού.

Πηγές προσκείμενες προς τη ΣΕΔΙΠΕΣ εξηγούν στην ¨Βrief” ότι η άδεια κρίνεται απαραίτητη από τις Εποπτικές Αρχές ώστε να  επιτευχθεί η μεταφορά των ΜΕΔ της πρώην ΣΚΤ στον Φορέα που διαχειρίζεται τα δάνεια.

Η μη εξασφάλιση της σχετικής άδειας παγοποιεί επίσης τους διακανονισμούς που έγιναν μεταξύ της Altamira Asset Management Cyprus και πολλών δανειοληπτών, παρόλο που η εταιρεία τροποποίησε τους κανονισμούς της ώστε να νομιμοποιηθεί η μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των εμπράγματων εξασφαλίσεων.

Είναι σημαντικό όπως το θέμα αυτό ξεκαθαρίσει το συντομότερο καθώς τα έσοδα από τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της ΚΕΔΙΠΕΣ αποπληρώνουν την κρατική βοήθεια που παραχωρήθηκε στον Συνεργατισμό. Τα περιουσιακά στοιχεία της ΚΕΔΙΠΕΣ και το μετοχικό της κεφάλαιο είναι ενεχυριασμένα προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ <<<

Νέο Δ.Σ. ΚΕΔΙΠΕΣ
Στο μεταξύ, το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να αποφασίσει μέχρι το τέλος του μήνα τον διορισμό των νέων μελών του Δ.Σ. της ΚΕΔΙΠΕΣ καθώς και του οίκου ο  οποίος θα προβεί σε εισηγήσεις για το νομικό πλαίσιο, την οργανωτική δομή και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Φορέας ο οποίος διαχειρίζεται τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις του Συνεργατισμού.

Η επιλογή του οίκου κρίνεται βαρύνουσας σημασίας καθώς οι αποφάσεις του κρίνουν την παραμονή ή τη φυγή της Altamira και την αξιολόγηση του έργου που έχει επιτελέσει μέχρι τώρα  για τα «κόκκινα» δάνεια της πρώην ΣΚΤ.

Το έργο της Altamira θα αξιολογηθεί επιστάμενα και από τη νέα διοίκηση της ΚΕΔΙΠΕΣ. Σε περίπτωση που αποφασιστεί η παραμονή της στην Κύπρο, η ισπανική εταιρεία θα υποχρεωθεί να τροποποιήσει τη συμφωνία που έχει συνομολογήσει. Διαφορετικά, θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για νέο διαχειριστή μέσω ανοικτής διαδικασίας αφού προηγουμένως αξιολογηθεί το κόστος από τον τερματισμό της συνεργασίας με την ισπανική εταιρεία.

Να σημειωθεί ότι η Altamira Asset Management (Cyprus) Ltd είναι από την αρχή του χρόνου ο διαχειριστής των χορηγήσεων που έχουν καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών και των ακινήτων που δεν αφορούν ίδια χρήση. Η σχέση αυτή συνεχίζεται αλλά σύμφωνα με τον Κατάλογο Δεσμεύσεων της Κύπρου προς την Ε.Ε. η συνέχιση της σχέσης υπόκειται σε έλεγχο από ανεξάρτητο οίκο ως προς την συμβατότητα με τους όρους αγοράς.  

Σκεύη Σταύρου
 
2555
Thumbnail

Η Νοτιοανατολική Ασία παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές για προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της Κύπρου, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας παράλληλα τις προοπτικές που διανοίγονται για αύξηση του εμπορίου και προσέλκυση ξένων επενδύσεων από την περιοχή.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε κοινή εκδήλωση του Συνδέσμου Κύπρου – Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας και του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων, Invest Cyprus με θέμα «Exploring Business Avenues in East and South East Asia» που διοργανώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

 Στην ίδια εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Invest Cyprus, Μιχάλης Π. Μιχαήλ, και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κύπρου – Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας, Στέλιος Δημητρίου, συμφώνησαν ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα ελπιδοφόρα αγορά που προσφέρει μεγάλες προοπτικές στον τομέα των επενδύσεων και για την αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων.
 
«Ξεκάθαρα, πρόκειται για ένα σύμπλεγμα χωρών το οποίο ως Κύπρος οφείλουμε να μελετήσουμε πιο προσεκτικά και να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα», είπε στην ομιλία του ο Υπουργός Εξωτερικών.
 
Χαιρέτισε, παράλληλα, την απόφαση του ΚΕΒΕ για την ίδρυση του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου – Νοτιοανατολικής Ασίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία συνεργασιών μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου, με επιχειρηματίες από ανερχόμενες αγορές όπως η Ινδονησία, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, το Λάος και η Μιανμάρ, αλλά και περισσότερο αναπτυγμένες, όπως η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη.

Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις εμπορικές συμφωνίες που συνάπτει η Ένωση με τις χώρες της περιοχής, όπως η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη, ενώ είπε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για μια Συνολική Δια-Περιφερειακή Συμφωνία μεταξύ ΕΕ και χωρών της περιοχής.

«Σε όλες αυτές τις εξελίξεις και συζητήσεις, η Κύπρος συμμετέχει ενεργά, προωθώντας τα συμφέροντά της και αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες που προσφέρει η διαπραγματευτική ισχύς της ΕΕ και η ιδιότητά της ως μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας» σημείωσε.
 
Πέραν της ΕΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η Λευκωσία προχωρά σε διμερές επίπεδο στην ενίσχυση των σχέσεων με τις χώρες της περιοχής και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην Ιαπωνία και στο άνοιγμα της Πρεσβείας της στη Λευκωσία πέρυσι. Είπε ακόμη ότι η Κύπρος προχωρά με ίδρυση Πρεσβείας στο Τόκυο.
 
«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι σχέσεις της Κύπρου με την Ιαπωνία σε πολιτικό επίπεδο έχουν εισέλθει σε μια νέα τροχιά με ιδιαίτερη δυναμική, η οποία ευελπιστούμε ότι με τη συνέχιση των προσπαθειών μας, θα αρχίσει σύντομα να αποδίδει απτά αποτελέσματα», είπε.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στην απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών να αναβαθμίσει την έννοια της Οικονομικής Διπλωματίας σε πολιτική υψηλής προτεραιότητας, στο πλαίσιο της προσπάθειας εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών.
 
Είπε ότι το 2017 εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους 135.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την εκπόνηση μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την Κυπριακή Οικονομική Διπλωματία. Συνέχισε, λέγοντας ότι στόχος είναι, σε συνεργασία με τους διεθνείς συμβούλους στους οποίους έχει μόλις τον περασμένο μήνα ανατεθεί από την Επιτροπή η εκπόνηση της στρατηγικής, να χαραχθεί εντός του τρέχοντος έτους ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το κυπριακό μοντέλο οικονομικής διπλωματίας.

ad2mobile

Είπε ότι η εν λόγω στρατηγική αναμένεται να βοηθήσει στον εντοπισμό παραδοσιακών, καθώς και άλλων, νέων τομέων της οικονομίας που παρουσιάζουν θετική προοπτική για την προώθησή τους στο εξωτερικό.
 
Επίσης, ανέφερε ότι η στρατηγική αναμένεται να προτείνει τη θέσπιση ενός μηχανισμού μέσα από τον οποίο θα συντονίζονται οι προσπάθειες και δράσεις που διενεργούν οι διάφοροι φορείς στον τομέα της Οικονομικής Διπλωματίας, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς τους. 
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας της εν λόγω στρατηγικής, το Υπουργείο Εξωτερικών θα διοργανώσει στις 15 Απριλίου 2019 και σχετική Δημόσια Διαβούλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό, δίνοντας την ευκαιρία σε επιχειρηματίες, αλλά και στην κοινωνία των πολιτών να εκφράσουν τις απόψεις τους.
 
Σύμφωνα εξάλλου με σχετική ανακοίνωση, ο Πρόεδρος του Invest Cyprus, Μιχάλης Π. Μιχαήλ, εξήγησε ότι ο οργανισμός έθεσε ως στόχο τη διείσδυση σε νέες μεγάλες αγορές που δεν είχαν εξερευνηθεί και αξιοποιηθεί επαρκώς μέχρι σήμερα και σε αυτό το πλαίσιο η Νοτιοανατολική Ασία συμπεριλήφθηκε στην αναθεωρημένη στρατηγική και το Πλάνο Δράσης του Οργανισμού για το 2019.
 
Ήδη πραγματοποιήθηκαν ενέργειες προώθησης της Κύπρου σε αυτήν την αγορά και θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις τους επόμενους μήνες, είπε.
 
«Η προσπάθειά μας είναι να κινηθούμε στοχευμένα και μεθοδικά, αφού θεωρούμε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή προκύπτουν μεγάλες και σοβαρές ευκαιρίες που η Κύπρος θα πρέπει να αξιοποιήσει, είπε ο κ. Μιχαήλ.
 
Αναφέρθηκε σε ευκαιρίες στους τομείς των επενδυτικών ταμείων, στη μεταφορά εταιρικής έδρας, αλλά και στην ανάδειξη της Κύπρου ως περιφερειακού τεχνολογικού κέντρου, με στόχο την προσέλκυση εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τεχνολογιών και της καινοτομίας.
 
Τέλος, είπε ότι ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στον τομέα της ναυτιλίας, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και με την εμπλοκή του Υφυπουργείου Ναυτιλίας.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κύπρου – Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας, Στέλιος Δημητρίου, εξήγησε ότι όραμα του συνδέσμου, σε συνεργασία με το ΚΕΒΕ και τον Invest Cyprus, είναι η αναζήτηση και αξιοποίηση νέων οικονομικών οριζόντων από μια ενεργή, επίμονη και μεθοδική προσέγγιση της επιχειρηματικής κοινότητας στην Ιαπωνία και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.
 
«Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες ούτως ώστε να δοθούν καινούργιες ευκαιρίες για καινοτομία στο Κυπριακό επιχειρείν, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για τη δοκιμαζόμενη οικονομία μας» είπε ο κ. Δημητρίου.
 
Η Ιαπωνία και οι αναπτυσσόμενες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας αποτελούν μια νέα και υποσχόμενη ευκαιρία για το μέλλον των επιχειρησιακών μας υπηρεσιών, προϊόντων, αλλά και επενδύσεων, κατέληξε.

article 1