Εγκρίθηκαν από την Βουλή 10 νομοθετήματα στήριξης της οικονομίας

Τα βασικά σημεία των νομοθετημάτων που ψήφισε η Βουλή

Με 20 ψήφους υπέρ και μια εναντίον η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τα δέκα νομοθετήματα με τα οποία ρυθμίζονται τα μέτρα που ετοίμασε η Κυβέρνηση για στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Υπέρ των Νομοσχεδίων ψήφισαν όλοι οι παρόντες Βουλευτές πλην του Προέδρου του ΕΛΑΜ, Χρίστου Χρίστου.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τα βασικά σημεία των νομοθετημάτων που έχουν ψηφιστεί:

1/ Πρόστιμο 150 ευρώ για όσους παραβαίνουν το διάταγμα κυκλοφορίας.

2/ Απαγόρευση εξώσεων για όσους από το Μάρτιο μέχρι τον Μάιο δεν μπορούν να αποπληρώσουν το ενοίκιο. Εξαιρούνται όσοι δεν κατέβαλαν από προηγουμένως ενοίκια.

3/ Αναστολή αύξησης των εισφορών για ΓΕΣΥ από 1η Μαρτίου 2020.

4/ Αναστολή δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν ρυθμιστεί για τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

5/ Εφαρμογή του μέτρου ώστε να επιτρέπεται η συμμετοχή και η λήψη αποφάσεων σε οργανισμούς μέσω τηλεδιάσκεψης.

6/ Αναστολή υποβολής φορολογικής δήλωσης εισοδημάτων για εταιρείες, αυτοεργοδοτούμενους και φυσικά πρόσωπα

7/ Αναστολή ΦΠΑ από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο.

8/ Συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 369 εκατομμυρίων ευρώ για προώθηση μέτρων στήριξης των ευάλωτων ομάδων, των επιχειρήσεων, των αυτοτελώς εργαζομένων, των εργοδοτουμένων, των φοιτητών και γενικότερα της οικονομίας (το συνολικό ύψος των δημοσιονομικών μέτρων είναι της τάξεως των 813 εκατ. ή 3,8% του ΑΕΠ).
 
Αξίζει να αναφερθεί πως, για το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση εκκρεμεί η ψήφιση των δύο νομοσχεδίων για τις τράπεζες, τα οποία αφορούν στην αναστολή της καταβολής δόσεων και στην παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων 2 δις ευρώ στις τράπεζες για παροχή νέων δανείων.

Για τα εν λόγω νομοθετήματα θα πραγματοποιηθεί αύριο (28/3) νέα τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Οικονομικών για συνέχιση της συζήτησης, ούτως ώστε να οδηγηθούν σε έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας την Κυριακή (29/3) για ψήφιση. 

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Τα νομοθετήματα που ψήφιστηκαν
Σε ό,τι αφορά τα νομοθετήματα που ψηφίστηκαν, τα κύρια σημεία τους έχουν ως εξής:

1/ «Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού Νόμος (Αρ.1) του 2020»

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που συνόδευε τον Νόμο, «λόγω των προβλημάτων που δημιουργούνται από την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κύπρο, το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία του ημερομηνίας 26/3/2020 αποφάσισε τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων τα οποία ανέρχονται γύρω στα €813 εκατ. ή 3,8% του ΑΕΠ και έχουν ως σκοπό τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων, των επιχειρήσεων, των αυτοτελώς εργαζομένων, των εργοδοτούμενων, των φοιτητών και γενικότερα της οικονομίας». 

Επειδή, προστίθεται, δεν υπάρχουν ισόποσες διαθέσιμες αποδεκτές εξοικονομήσεις από άλλα Κεφάλαια του Προϋπολογισμού, αλλά ούτε και είναι δυνατή η μεταφορά ισόποσων πιστώσεων από το Κεφάλαιο 18.30 «Μη Προβλεπόμενες Δαπάνες και Αποθεματικό», οι απαιτούμενες πιστώσεις θα πρέπει να εξασφαλιστούν με τη ψήφιση Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού. 

Το συνολικό ύψος των πρόσθετων πιστώσεων που απαιτείται ανέρχεται στα €369 εκατ. περίπου, ενώ επιβάρυνση του δημοσιονομικού ισοζυγίου από την έγκριση της προτεινόμενης πρότασης Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού ανέρχεται στο 2,0% του ΑΕΠ, με βάση τα σημερινά δεδομένα. 

Αναλυτικά το τι περιλαμβάνει ο συμπληρωτικός προϋπολογισμός ΕΔΩ.

2/ «Ο περί των Έκτακτων Μέτρων που Λαμβάνονται από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού COVID 19 Νόμος του 2020»

Με τον Νόμο καθίσταται δυνατή η εφαρμογή έκτακτων μέτρων και πολιτικών αναφορικά με τη διαχείριση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προκύπτει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Προς τον σκοπό αυτό, παρέχονται προσωρινές εξουσίες στην Υπουργό Εργασίας, έτσι ώστε να αποφασίζει για ορισμένα θέματα, όπως το επίδομα ασθενείας, την παροχή ειδικής άδειας σε εργαζόμενους γονείς και το ανεργιακό επίδομα, που αποσκοπούν στην καλύτερη διαχείριση της πανδημίας αυτής.

Επίσης, με βάση τις διατάξεις του Νομου, η Υπουργός Εργασίας θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει επί διαδικαστικών θεμάτων που αφορούν στην εφαρμογή του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου και άλλων νόμων, ούτως ώστε να απλοποιηθούν διαδικασίες προς όφελος της αντιμετώπισης της πανδημίας.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

3/ «Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2020»

Σκοπός του Νόμου είναι η αναστολή επιβολής πρόσθετου φόρου και τόκου που προβλέπονται από το άρθρο 45 και των μέτρων που προβλέπονται στο άρθρο 46 του «περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου του 2000 μέχρι (Αρ. 3) 2019», για ορισμένες κατηγορίες υποκείμενων στο φόρο προσώπων για τις φορολογικές περιόδους που λήγουν στις 29 Φεβρουαρίου 2020, στις 31 Μαρτίου 2020, στις 30 Απριλίου 2020, νοουμένου ότι το υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο υποβάλει τη φορολογική δήλωση για τις περιόδους αυτές και καταβάλει το ποσό οφειλόμενου ΦΠΑ μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2020.

4/ «Ο περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020»

Ο Νόμος παρέχει την εξουσία στον Υπουργό Οικονομικών να εκδώσει διάταγμα για να επιτευχθεί η αναστολή υποβολής φορολογικής δήλωσης εισοδήματος για τις εταιρείες, εισοδήματος αυτοεργοδοτουμένων με λογαριασμούς ή υπόχρεους υποβολή δήλωσης, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της νόσου του κορωνοϊού και των επιπτώσεων αυτής στην οικονομία.

5/ «Ο περί Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Κοινωνικών Εισφορών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020»

Με τον Νόμο τροποποιείται το άρθρο 7(3) του βασικού Νόμου, ώστε για τους οφειλέτες που είναι ενταγμένοι σε ρύθμιση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων κοινωνικών εισφορών με δόσεις, να ανασταλεί η καταβολή των δόσεων για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020 και η περίοδος αποπληρωμής να επεκταθεί κατά δύο μήνες, λόγω των έκτακτων μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

>>> Διαβάστε εδώ ειδήσεις και στην αγγλική <<<

6/ «Ο περί Ενοικοστασίου (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμος του 2020»

Με τον Νόμο αναστέλλεται η εκτέλεση οποιασδήποτε απόφασης ή διατάγματος έξωσης λόγω μη καταβολής ενοικίου μέχρι την 31 Μαΐου 2020, εξαιρουμένων των υποθέσεων οι οποίες σχετίζονται με τη μη καταβολή οποιουδήποτε ενοικίου νομίμως οφειλόμενου μέχρι και την 29 Φεβρουαρίου 2020.

7/ «Ο περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Τροποποιητικός) (Αρ.3) Νόμος του 2020» 

Με τον Νόμο διατηρείται η καταβολή συνεισφορών στο Γενικό Σύστημα Υγείας με τους προηγούμενους συντελεστές από τους μισθωτούς, εργοδότες, αυτοεργοδοτούμενους, εισοδηματίες και το Κράτος ως εργοδότης και ως τρίτο μέρος, από την 1η Απριλίου 2020 μέχρι και την 30η Ιουνίου 2020.

Πρόσθετα, παρέχεται η εξουσία στον Υπουργό Οικονομικών να αποφασίσει για την άρση των ανωμαλιών και την επίλυση προβλημάτων που δυνατόν να προκύψουν από την εφαρμογή των προηγούμενων συντελεστών.

8/ «Ο περί Λοιμοκάθαρσης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020»

Με τον Νόμο καθορίστηκε το ύψος του προστίμου που θα επιβάλλεται για όσους παραβιάζουν το διάταγμα για περιορισμό των διακινήσεων πολιτών. Το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 150 ευρώ.

9/ «Ο περί Εξώδικου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020»

Τροποποιήθηκε ο βασικός νόμος, ούτως ώστε τα αδικήματα κατά παράβαση του «περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου», Κεφ. 260 και των δυνάμει αυτού εκδιδομένων Κανονισμών και Διαταγμάτων να υπόκεινται σε εξώδικη ρύθμιση, στο πλαίσιο της εφαρμογής έκτακτων μέτρων αναφορικά με τη διαχείριση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προκύπτει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

>>> Bloomberg στην ελληνική <<<

10/ «Ο περί Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμος (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020»

Με τον Νόμο παρέχεται η δυνατότητα σε μέλη συλλογικών οργάνων να μπορούν να ειδοποιούνται για τις συνεδρίες με ηλεκτρονικά μέσα και να δύνανται σε περίπτωση απουσίας τους στο εξωτερικό ή σε περιπτώσεις που είναι δυσχερής η φυσική παρουσία ή λόγω άλλης αδυναμίας προσέλευσης ενός ή περισσοτέρων ή όλων των μελών του συλλογικού οργάνου, να συμμετέχουν σε συνεδρία του οργάνου μέσω τηλεδιάσκεψης.

Επίσης, η συμμετοχή με τον τρόπο αυτό στη συνεδρία να λαμβάνεται υπόψη για σκοπούς απαρτίας και η διακοπή της σύνδεσης να θεωρείται ως αποχώρηση από τη συνεδρία.
 
Σημειώνεται, τέλος, πως, η σημερινή συνεδρία της Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποιήθηκε με ειδική σύνθεση 21 Βουλευτών, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό.