Εγκρίθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021

Με 29 ψήφους υπέρ και 26 κατά η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τον κρατικό προϋπολογισμό

Με 29 ψήφους υπέρ από ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Αλληλεγγύη, ΕΛΑΜ και Συμμαχία Πολιτών και 26 κατά από ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Οικολόγους και Άννα Θεολόγου, υπερψηφίστηκε σήμερα (21/1) ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021.

>>> Διαβάστε επίσης: Πετρίδης για προϋπολογισμό: Τώρα πάμε στον δρόμο της ανάκαμψης <<<

Σημειώνεται πως, το ΕΛΑΜ παρά την υπερψήφισή του κρατικού προϋπολογισμού, σε τοποθέτησή του πριν από την ψηφοφορία, εξέφρασε τη διαφωνία του με την ψήφιση των κονδυλίων που αφορούν τη διαχείριση των παράνομων μεταναστών, τους αιτητές πολιτικού ασύλου, οποιοδήποτε κονδύλι αφορά τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων και τη συμπλήρωση των υφισταμένων και οποιοδήποτε κονδύλι πηγαίνει στους Τουρκοκύπριους μαθητές και κατέθεσε σχετικό υπόμνημα στη Γραμματεία.

Της υπερψήφισης του προϋπολογισμού, πάντως, προηγήθηκε η ψήφιση σειράς τροπολογιών που ενσωματώθηκαν σε αυτόν, καθώς και συζήτηση με αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων να εξηγούν την στάση που θα τηρούσαν επί του προϋπολογισμού.

>>> Διαβάστε ακόμη: Το μήνυμα Ν. Αναστασιάδη μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού <<<

Με βάση την έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο Προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες (τακτικές και αναπτυξιακές), ύψους €7.158.245.905 και παρουσιάζει αύξηση δαπανών κατά 2,5% σε σύγκριση με τις αρχικά προϋπολογισθείσες και εγκριθείσες δαπάνες του προϋπολογισμού του 2020 (μη περιλαμβανομένων των τεσσάρων συμπληρωματικών προϋπολογισμών του 2020).
            
Ο νέος Προϋπολογισμός παρουσιάζεται αυξημένος κατά €339.912.290 σε σχέση με τον Προϋπολογισμό που καταψηφίστηκε τον Δεκέμβρη. Τα έσοδα που προβλέπονται στον υπό αναφορά προϋπολογισμό (εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών ροών) ανέρχονται στα €6.480 εκατομ., σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα ύψους €5.917 εκατομ. το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 9,5%.
 
Οι τοποθετήσεις των Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων που προηγήθηκαν της ψηφοφορίας πέραν των προνοιών του προϋπολογισμού και των επιπτώσεων της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης στους πολίτες και την οικονομία, περιείχαν και αντεγκλήσεις μεταξύ των κομμάτων που καταψήφισαν ή υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό αλλά και αναφορές στους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να ψηφίσουν ή καταψηφίσουν.

Μετά τις τοποθετήσεις των Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων διακόπηκε η συνεδρία για 5λεπτο διάλειμμα που ζήτησε το ΑΚΕΛ.

Στην αίθουσα που συνεδρίασε η Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού παρέστησαν ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, και άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
Σημειώνεται πως, η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού διεκόπη για μερικά λεπτά μετά τη σεισμική δόνηση έως ότου συνέλθουν από τον αιφνιδιασμό του σεισμού τα μέλη του κοινοβουλίου και τα μέλη του προσωπικού της Βουλής.

Η εξέλιξη της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού στο ακόλουθα βίντεο και timeline.

Το πρώτο μέρος της συζήτησης:


Το δεύτερο μέρος της συζήτησης:

As it Happened

 
22330