Εγκρίθηκε στα €47 εκατ. ο προϋπολογισμός του ΚΟΑ

Ανακοίνωση ΚΟΑ για το θέμα του δελτίου υγείας
Η τροπολογία εγκρίθηκε με 30 ψήφους υπέρ και 17 εναντίον

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τον προϋπολογισμό του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) για το 2022 με 46 ψήφους υπέρ και μία εναντίον.

Τον προϋπολογισμό καταψήφισε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης, ενώ έντονη κριτική ασκήθηκε από Βουλευτές στο θέμα της κατασκευής του νέο σταδίου στη Λεμεσό και το θέμα της χρηστής διοίκησης των αθλητικών ομοσπονδιών.
 
Παράλληλα η Ολομέλεια ψήφισε τροπολογία του ΑΚΕΛ για δέσμευση κατά το ήμισυ του κονδυλίου που αφορά τη στήριξη Ομοσπονδιών για κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων, ώστε να ασκείται ο απαραίτητος κοινοβουλευτικός έλεγχος με σκοπό τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση των ομοσπονδιών που επιχορηγούνται από τον ΚΟΑ. Η τροπολογία εγκρίθηκε με 30 ψήφους υπέρ και 17 εναντίον.
 
Ο προϋπολογισμός του ΚΟΑ για το οικονομικό έτος 2022 είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει δαπάνες ύψους €47.212.780 και έσοδα του ίδιου ύψους, τα οποία θα προέλθουν κυρίως από κρατική χορηγία (€41.403.600), από ιδιόκτητους και άλλους αθλητικούς χώρους (€1.050.050), από την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων (€2.500.000) και από άλλες πηγές (€2.259.080).
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης εξέφρασε μεταξύ άλλων την απογοήτευσή του με τον ΚΟΑ τόσο για τη σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για το νέο στάδιο Λεμεσού από €16 εκατ. στα σχεδόν €50 εκατ. μαζί με το δρόμο και τη μείωση της χωρητικότητάς τους. Παράλληλα εξέφρασε την απογοήτευσή του που εδώ και 15 χρόνια δεν βρέθηκαν €3 εκατομ. για να φτιαχτεί το γήπεδο για τον στίβο στην Πάφο και το αθλητικό σχολείο. Είπε επίσης ότι δίνονται ψίχουλα στα προσφυγικά μη ποδοσφαιρικά σωματεία.
 
Ο Βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι είναι φυσικό όταν γίνονται έργα μεγάλης κλίμακας σε μια επαρχία να απορροφά μεγάλα ποσά. Παράλληλα επέκρινε τη σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για το γήπεδο Λεμεσού, αναφέροντας ότι τα προβλήματα δεν προέκυψαν ξαφνικά, αφού όλοι γνώριζαν την περιοχή και αγνόησαν τα δεδομένα.
 
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης σημείωσε την ανάγκη ενίσχυσης των προσφυγικών σωματείων εκτός ποδοσφαίρου και άλλων αθλητικών σωματείων, ενώ είπε ότι υπερψηφίζουν την τροπολογία του ΑΚΕΛ. Είπε ότι το θέμα των κονδυλίων για το νέο γήπεδο Λεμεσού θα πρέπει να ελεγχθεί, ενώ ο ΚΟΑ θα πρέπει να εγκύψει στις ανάγκες της Πάφου και άλλων επαρχιών. Τέλος ζήτησε να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει η σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους του αθλητισμού.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος επικεντρώθηκε στην ανάγκη να ενισχυθεί από τον ΚΟΑ ο μηχανοκίνητος αθλητισμός, στον οποίο κάποτε η Κύπρος βρισκόταν στην κορυφή ενώ τελευταία έχει υποβαθμιστεί σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Κάτι τέτοιο είπε θα αύξανε τα έσοδα για τη Δημοκρατία και θα έδινε τεράστια προβολή στο εξωτερικό. Ζήτησε επίσης να γίνει καλύτερη κατανομή του προϋπολογισμού και καλύτερη περιφερειακή αποκέντρωση. Τάχθηκε επίσης υπέρ της τροπολογίας του ΑΚΕΛ.
 
Για το γήπεδο στη Λεμεσό ανέφερε ότι οι θέσεις μειώθηκαν αφού υπήρξε εναρμόνιση με τους κανονισμούς της ΟΥΕΦΑ που άλλαξαν το 2018. Ωστόσο, ανέφερε ότι η άδεια εκδόθηκε με τους κανονισμούς του 2010 που προνοούσαν περισσότερες θέσεις και κανένας δεν υποχρεώνει να εναρμονιστούμε με τους κανονισμού του 2018. Πρόσθεσε ότι υπήρξε αύξηση του κόστους λόγω του υπεδάφους, της δημιουργίας δεύτερου μεγάλου χώρου στάθμευσης και δεύτερου βοηθητικού γηπέδου.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης
είπε ότι το θέμα του γηπέδου της Λεμεσού θα συζητηθεί κατόπιν πρωτοβουλίας του στην Επιτροπή Ελέγχου και έκανε λόγω για μια κακή, πρόχειρη και βεβιασμένη αρχική μελέτη  όπως διαπιστώνει και η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης έκανε λόγο για σοβαρότατα προβλήματα και ελλείψεις που έχουν προκύψει με τον ΚΟΑ όπως η ανάγκη εκσυγχρονισμούς της νομοθεσίας του ΚΟΑ, και η κακοδιαχείριση και αδιαφάνειας στις αθλητικές ομοσπονδίας. Με την τροπολογία, ανέφερε, στέλνουν ένα μήνυμα στη Βουλή η οποία θέλει να ασκήσει έλεγχο και πίεση μπας και γίνουν όσα πρέπει να γίνουν. Μίλησε επίσης για σκάνδαλο με ωρομίσθιο προσωπικό που αναβαθμίστηκε σε θέση Α8 ενώ ήταν μέλος του ΔΣ του ΚΟΑ. Είπε επίσης ότι το θέμα του γηπέδου Λεμεσού θα πρέπει να συζητηθεί το συντομότερο.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλά είπε ότι για πρώτη φορά έκανε ο ΚΟΑ κώδικα χρηστής διακυβέρνησης και προσπαθεί να τον επιβάλει στις Ομοσπονδίες. Για το γήπεδο Λεμεσού, είπε ότι ήταν καθολικό αίτημα όλων των φορέων και των Βουλευτών της Λεμεσού και πολύ ορθά η Κυβέρνηση αποφάσισε ότι πρέπει να είναι ένα το γήπεδο και όχι τρία, όπως υπήρχε αίτημα να ήταν. Όσον αφορά το κόστος του γηπέδου είπε ότι άλλο η προκαταρκτική εκτίμηση και άλλο οι προσφορές και ότι κάποια πράγματα δεν μπορείς να τα υπολογίσεις εκ των προτέρων.

Όσον αφορά τα προσφυγικά σωματεία είπε ότι πέρυσι για πρώτη φορά μπήκε κονδύλι 1,5 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΚΟΑ για το θέμα αυτό. Παράλληλα αναφέρθηκε σε περίπτωση πρωταθλήτρια που αποκαταστάθηκε επαγγελματικά από τον ΚΟΑ και έκανε εξαιρετική δουλειά στην ΚΟΕ, ενώ είπε πως είτε θα είμαστε υπέρ της επαγγελματική αποκατάστασης των πρωταθλητών μας ή όταν προκύψει κάτι θα λέμε ότι είναι σκάνδαλο.
 
ΚΥΠΕ