Έχεις χωράφι ή φάρμα στην Κύπρο;Τουρίστες θέλουν να τα νοικιάσουν

Οι νέες τάσεις για τουρισμό στην Κύπρο / Πώς άτομα ορεινών και υπαίθρου θα επωφεληθούν / Τι δήλωσε στο Business Hour ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος

Ως μια πάρα πολλή δύσκολη χρονιά, χαρακτήρισε το 2020 ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, μιλώντας στην εκπομπή της DigitalTV, «Business Hour», ενώ παράλληλα ανέλυσε τις νέες τάσεις στον τουρισμό και τις οποίες προωθεί το Υφυπουργείο ώστε να επωφεληθούν τα ορεινά, η ύπαιθρος και οι ακριτικές περιοχές. 

>>> Διαβάστε επίσης: Δες θέλεις 5G εκεί που μένεις; Δεν θα έχεις ούτε κινητό τηλέφωνο <<<

Όπως σημείωσε ο Υφυπουργός, η δουλειά που είχε γίνει το 2019 είχε «πιάσει τόπο» στις αρχές του 2020, αφού οι ενδείξεις μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου ήταν θετικότατες. 

«Είχαμε μια θεωρητική αύξηση στα χαρτιά το 2020, γύρω στο 15% στον αριθμό αεροπορικών θέσεων. Από εκεί και πέρα μας βρήκε η πανδημία η οποία άλλαξε τα πάντα και δυστυχώς παρά το έκτακτο πλάνο ήταν η χείριστη χρονιά εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες», σημείωσε. 

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο Υφυπουργός, βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο και με τις δράσεις για το 2021, τονίζοντας πως το Υφυπουργείο είχε προβλέψει τις νέες τάσεις οι οποίες επισπεύσθηκαν λόγω της πανδημίας

Τι ψάχνουν πλέον οι τουρίστες 

«Ο κόσμος πλέον ψάχνει τη φύση, ψάχνει τον “αργό τουρισμό”, ψάχνει αθλητικές εμπειρίες, παραδοσιακά προιόντα και ειδικές μορφές τουρισμού. Όλα αυτά ήταν έτσι και αλλιώς στην Εθνική Στρατηγική που είχε ανακοινώσει το Υφυπουργείο. Εμείς από εκεί και πέρα έχοντας και τον χρόνο να κάνουμε αυτό προχωρήσαμε σε επίσπευση συγκεκριμένων δράσεων, ούτως ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει ο τουρισμός μας στα νέα δεδομένα», υπογράμμισε ο κ. Περδίος. 

Όσον αφορά ποιες ήταν αυτές οι δράσεις, ο Υφυπουργός σημείωσε πως πρόκειται για τον εκσυγχρονισμό διάφορων νομοθεσιών που διέπουν τον τουρισμό, όπως ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τα Κέντρα Αναψυχής – η οποία βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και αξιολογείται από την Νομική Υπηρεσία, η νομοθεσία που αφορά τα ταξιδιωτικά γραφεία, η νομοθεσία για τις κατασκηνώσεις, νομοθεσία για τα Κέντρα Καταδύσεων

«Γενικότερα δίνουμε πλέον τεράστια έμφαση στα ορεινά, στην ύπαιθρο, στις ακριτικές περιοχές. Περιοχές οι οποίες έτσι και αλλιώς χρειάζονταν τη σημασία και του Υφυπουργείου αλλά και του τουριστικού ρεύματος και νιώθουμε ότι εκεί υπάρχουν αυθεντικότατες εμπειρίες και είμαστε στη διαδικασία πλέον να βελτιώνουμε το προιόν της χώρας, όχι μόνο στα παράλια, αλλά και στα ορεινά και να βοηθούμε στην αναβάθμιση του», ανέφερε ο κ. Περδίος, ενώ ως χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα πιο πάνω σημείωσε πως «τα τελευταία χρόνια υπήρχε έτσι και αλλιώς στο εξωτερικό η έννοια του επισκέψιμου αγροκτήματος με διαμονή. Στο εξωτερικό μπορεί να πάει κάποιος σε μια φάρμα. Να μαζέψει από την φάρμα το πρωί το αυγό του και να κάνει το πρόγευμα του ή να πάει σε ένα χωράφι και να μαζέψει λαχανικά. Αυτά δεν επιτρέπονται προς το παρόν στην Κύπρο, ωστόσο, έχουμε κάνει πολλές διαβουλεύσεις με την Πολεοδομία και είμαστε αισιόδοξοι ότι εντός του 2021 θα υπάρχουν νεότερα σε αυτό το κομμάτι».

«Αυτό το κομμάτι θα δώσει ώθηση στα ορεινά και την ύπαιθρο. Εκείνο που προσπαθεί να κάνει το Υφυπουργείο σε αυτές τις περιοχές ουσιαστικά είναι να παντρέψει το τουριστικό προϊόν με τις βιοτεχνίες, την οικοτεχνία, την γεωργία ακόμη και την χειροτεχνία. Έτσι το όραμα μας για αυτές τις περιοχές είναι αυτό. Θέλουμε όσοι ζουν σε αυτές τις περιοχές να έχουν κάποιες διευκολύνσεις να μπορούν να συνδυάσουν τις επιχειρήσεις τους με τον τουρισμόΑυτή είναι η πολλή μεγάλη ευκαιρία της Κύπρου. Νιώθουμε ότι αρκετός κόσμος θα ήθελα να παραμείνει σε τέτοιες περιοχές, να εδρεύει από εκεί, να μεγαλώνει την οικογένεια του από εκεί, και γιατί να μην το κάνει συνδυάζοντας το επάγγελμα του – το οποίο έχει σχέση με τα πιο πάνω – με τον τουρισμό. Να μπορεί δηλαδή κάποιος να παρέχει στο αγρόκτημα του υπηρεσίες διαμονής και να έχει και κάποιο επιπλέον εισόδημα», επεξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Περδίος.

Δείτε όσα δήλωσε o Υφυπουργός στο video: