Ειδικό τμήμα στο δικαστηρίο για προσφυγή των δανειοληπτών

Τι αναφέρει ο Μαρίνος Σιζόπουλος για την πρόταση νόμου ΕΔΕΚ - ΔΗΚΟ

Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση άρχισε σήμερα (19/10) στην Επιτροπή Νομικών η επανασυζήτηση της πρότασης για τη σύσταση ειδικού τμήματος των επαρχιακών δικαστηρίων για άμεση προσφυγή των δανειοληπτών που διαφωνούν με τις υπερχρεώσεις των τραπεζών ή με την διαδικασία που τα πιστωτικά ιδρύματα ακολουθούν για εκποιήσεις των περιουσιών τους, δηλώνει ο Πρόεδρος ητς ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Όπως άλλωστε σημείωσε και η Brief σε σχετικό ρεπορτάζ, (Διαβάστε το ΕΔΩ) οι πρόεδροι της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος κατέθεσαν πρόταση νόμου που εάν ψηφιστεί θα επιτρέπει στους δανειολήπτες να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη εφόσον δεν συμφωνούν με τις οφειλές τους στις Τράπεζες.

Ο κ. Σιζόπουλος σημειώνει πως η πρόταση αυτή την στιγμή έχει συνυπογραφεί, εκτός από την ΕΔΕΚ, και από το Δημοκρατικό Κόμμα. «Ελπίζουμε και ευελπιστούμε ότι οι καθυστερήσεις και οι σκοπιμότητες που χαρακτήρισαν τις συζητήσεις στο παρελθόν, θα εγκαταλειφθούν αυτή τη φορά για να μπορέσουμε να προσφέρουμε την απαραίτητη προστασία στους πολίτες έναντι της αυθαιρεσίας που έχουν παρουσιάσει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε βάρος τους», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας των ειδικών δικαστηρίων, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε:

«Αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι ότι θα λειτουργεί ειδικό τμήμα στα επαρχιακά δικαστήρια το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά με τέτοιες περιπτώσεις. Και θα μπορούν οι δανειολήπτες που διαφωνούν είτε με τις υπερχρεώσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για τα δάνειά τους, είτε με τις διαδικασίες που ακολουθούνται είτε για την εκποίηση της περιουσίας τους, να προσφεύγουν σε αυτά τα τμήματα. Να γίνεται η εκδίκαση και να αποφασίζει το δικαστήριο εάν ο δανειολήπτης έχει ή δεν έχει δίκαιο σε αυτή την περίπτωση και να υπάρχει ανάλογη απόφαση.

Αυτό θεωρούμε πως εκτός του ότι θα προστατεύσει σε μεγάλο βαθμό τους δανειολήπτες, τους πολίτες, θα βοηθήσει και σε μεγάλο βαθμό και στην έγκυρη και έγκαιρη αναδιάρθρωση δανείων έτσι ώστε να μειωθεί και ο αριθμός τους. Αλλά θα είναι και προς όφελος της οικονομίας, του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και των πολιτών».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το περιεχόμενο της πρότασης νόμου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε:

«Η πρόταση αυτή είναι η ίδια που περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση το 2021 τον Ιανουάριο στο πλαίσιο της δέσμευσης που ανέλαβε έναντι της ΕΔΕΚ για να ψηφίσει η ΕΔΕΚ τους προϋπολογισμούς του 2021.Η μόνη αλλαγή που υπήρξε στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι η αφαίρεση της πρόνοιας που αφορούσε ότι δικαίωμα προσφυγής σε αυτό το ειδικό τμήμα του δικαστηρίου θα έχουν πολίτες που προέρχονται από ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως αυτές θα καθορίζονται με υπουργικό διάταγμα.

Αντιλαμβάνεστε ότι το υπουργικό διάταγμα θα  έχει υποκειμενικό χαρακτήρα αλλά και από την άλλη στη δικαιοσύνη θα πρέπει να έχουν δικαίωμα πρόσβασης ελεύθερα όλοι οι πολίτες χωρίς περιορισμούς και να αποφανθεί στο τέλος η δικαιοσύνη εάν έχουν ή δεν έχουν δίκαιο. Ως εκ τούτου από τη στιγμή που τότε η νομική υπηρεσία είχε προσυπογράψει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για εμάς δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας».  

Δείτε την δήλωση του κ. Σιζόπουλου: