Ειδικοί της Chevron ήρθαν Κύπρο για το μέλλον του «Αφροδίτη»

Τι έγινε στην χθεσινή πρώτη συνάντηση – Τα δυο μεγάλα προβλήματα – Τι δηλώνει ο Παπαναστασίου στην Brief

Να κρατήσει ζωντανή τη συμφωνία ανάπτυξης του «Αφροδίτη», με την κοινοπραξία της οποίας ηγείται η Chevron, επιχειρεί κατά την τρέχουσα εβδομάδα η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία διαπραγμάτευσης που αποσκοπεί στην εξεύρεση κοινά αποδεκτών επιλογών για την επεξεργασία και τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, μετά τις πρόσφατες διαφωνίες.

>>> Διαβάστε εδώ όλα όσα αφορούν το "Αφροδίτη <<<

Για τον σκοπό αυτό αφίχθηκε στη χώρα μας πολυμελής αντιπροσωπία του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού, αποτελούμενη από ειδικούς για κάθε πτυχή του υπό συζήτηση εγχειρήματος. Στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού βρίσκεται η κυπριακή αντιπροσωπεία που απαρτίζεται από στελέχη του Υπουργείου Ενέργειας, της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου και γαλλικού συμβουλευτικού οίκου.

Παράταση τριάντα ημερών

Η πρώτη συνάντηση των δύο μερών (26/9), το μόνο που φανέρωσε είναι πως η διαδρομή που έχουν να διανύσουν δεν θα είναι σύντομη. Γι’ αυτό και επιβεβαίωσαν την ανάγκη να τους δοθεί χρόνος τριάντα ημερών ώστε να αξιολογήσουν όλα τα ενδεχόμενα και να πάρουν τις εκατέρωθεν πιο συμφέρουσες αποφάσεις.

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, έχει απορρίψει τη θέση της Chevron πως δεν χρειάζεται πλωτή μονάδα παραγωγής επί του κοιτάσματος, για την επεξεργασία του φυσικού αερίου, πριν σταλθεί -καθαρό- στο τερματικό της Shell στην Αίγυπτο, δεύτερου μέρους της κοινοπραξίας (τρίτη η New Med Energy).

Η σοβαρότερη διαφωνία

Παρότι σε ένα τέτοιο σενάριο μειώνεται αισθητά το κόστος άντλησης και επεξεργασίας, περί του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και γύρω στο 25% της προβλεπόμενης δαπάνης, από κυπριακής πλευράς διαπιστώθηκε πως παραμονεύει ένας διαφορετικός κίνδυνος.

Όπως ανέφερε στην Brief ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το φυσικό αέριο μπορεί να μεταφερθεί απευθείας με σωλήνα από το «Αφροδίτη» στο αιγυπτιακό τερματικό αλλά μέχρι που διαρκεί η πίεση στο κοίτασμα. Η συγκεκριμένη μέθοδος περιέχει σοβαρό κίνδυνο να μην ανακτηθεί ολόκληρη η ποσότητα φυσικού αερίου που βρίσκεται στο κοίτασμα.

Όπως σημείωσε, μέσω μιας τέτοιας μεθόδου υπάρχει η πιθανότητα να αντληθεί νερό, ξένα σωματίδια και παράγωγα πετρελαίου, μειώνοντας την αξιοποιήσιμη ποσότητα φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση το περιθώριο εμπορικής εκμετάλλευσης από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο αριθμός των γεωτρήσεων

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και ο αριθμός των γεωτρήσεων στο κυπριακό κοίτασμα καθώς η Chevron θέλει να τις μειώσει κατά δύο, σε σχέση με τις πέντε που προνοούσε η συμφωνία του 2019. Όσο για την αλλαγή θέσεων από πλευράς των Αμερικανών, ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως η συμφωνία τους παρέχει αυτό το δικαίωμα όμως για να εφαρμοστεί στην πράξη απαιτείται η συγκατάθεση της Κύπρου.

Μιχάλης Λουκά

Μιχάλης Λουκά