Είναι πράγματι ακριβά τα εισιτήρια προς Αθήνα;

Με ποιους τρόπους θα βρούμε φθηνά εισιτήρια- Πακέτα προσφοράς ανοίγουν το δρόμο για φτηνές πτήσεις

Σε πολύ ψηλά επίπεδα φαίνεται να βρίσκονται οι τιμές των εισιτηρίων για την Αθήνα γεγονός που προκαλεί τεράστιο προβληματισμό στους καταναλωτές την ίδια στιγμή όμως που αυξάνεται η ζήτηση για εισιτήρια προς την ελληνική πρωτεύουσα.

Το «κυπριακό παράδοξο» - όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο ρεπορτάζ- ανάλυση της Brief- έχει να κάνει και με το γεγονός ότι από τη μια αυξάνονται τα παράπονα για τα ακριβά αεροπορικά εισιτήρια και από την άλλη υπάρχει συνεχής αύξηση στα ταξίδια προς την Ελλάδα.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα παράπονα προκύπτουν κυρίως την τουριστική περίοδο του καλοκαιριού όπου οι τιμές εκτοξεύονται προκαλώντας οικονομικό «πονοκέφαλο» στους καταναλωτές οι οποίοι και επιλέγουν ένα ταξίδια προς την Αθήνα ως μια κοντινή επιλογή για ένα τριήμερο ή μερικές ακόμα μέρες.

Επ’ αυτού, ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου – Ελλάδας, ανέφερε πριν από μία εβδομάδα ότι η χαμηλότερη τιμή για εισιτήριο από Λάρνακα προς Αθήνα μετ’ επιστροφής με μια αποσκευή 23 κιλών κυμαίνεται από €243 και φτάνει μέχρι τα €690.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων, Βασίλη Σταματάρη, μας ανέφερε ότι έχουν φύγει εταιρείες από την Κύπρο με αρκετές χιλιάδες θέσεις προς την Ελλάδα γεγονός που προκαλεί πρόβλημα σε περιόδους αιχμής αλλά και πάλι υπάρχουν επιλογές. Πλέον οι εταιρείες μετά το κλείσιμο της Cobalt χρησιμοποιούν μεγαλύτερα αεροσκάφη με περισσότερες θέσεις κάτι που βοηθά πολύ την κατάσταση.

Παράλληλα, ο κος Σταματάρης μας ανέφερε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται όταν επικεντρωνόμαστε σε συγκεκριμένες εταιρείες ενώ γενικά υπάρχει μια ισορροπία στα επίπεδα των τιμών αφού ο κόσμος μπορεί να διοχετεύεται σε αρκετές άλλες εταιρείες.

Με μια απλή έρευνα μπορεί κάποιος να δει ότι για τον Ιούλιο για παράδειγμα υπήρχαν τιμές από 170 ευρώ αλλά αν επικεντρωνόμαστε σε περιόδους, π.χ. Σαββατοκύριακα ή σε συγκεκριμένες ώρες τότε αυξάνονται και οι τιμές. Όπως μας τόνισε υπάρχουν και τιμές που δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ.

Μάλιστα ένας τρόπος για πιο χαμηλές τιμές είναι η χρήση χειραποσκευής αφού πλέον ο κόσμος έχει αρχίσει να εξοικειώνεται με αυτόν τον τρόπο ταξιδιού και πλέον το 40% - 50% των ταξιδιωτών είναι με χειραποσκευή.

Τα 500-600 ευρώ που ακούστηκαν είναι τιμές  για Business Class γεγονός που δεν μπορεί να συγκριθεί με την economy class.

Ο κος Σταματάρης μας ξεκαθάρισε ότι η αγορά θα διορθωθεί από μόνη της και σε βάθος χρόνου θα είναι πολύ καλύτερα. Τον Σεπτέμβρη, μάλιστα, υπάρχουν εισιτήρια από 70 ευρώ και τον Οκτώβρη από 59 ευρώ. Με έναν καλό προγραμματισμό μπορούν να βρεθούν φτηνά εισιτήρια αφού οι εταιρείες τα ακριβαίνουν σταδιακά. Παραδείγματος χάρη με φοιτητές τα ταξιδιωτικά γραφεία δουλεύουν από έξι μήνες ως ένα χρόνο πιο πριν.

Η λύση για τον κο Σταματάρη είναι ο κόσμος να βλέπει όλο και περισσότερες επιλογές και να πηγαίνει σε ταξιδιωτικά γραφεία όπου οι αρμόδιοι θα μπορούν να του δείξουν όλο του φάσμα των τιμών και των επιλογών. Παράλληλα, στα ταξιδιωτικά γραφεία υπάρχουν εγγυήσεις και γνώσεις για το αντικείμενο ενώ το μερίδιο των ταξιδιωτικών πρακτόρων είναι πολύ μικρό σε σχέση με αυτά που προσφέρονται.  Σε γενικές γραμμές τα γραφεία μπορούν να βρουν καλύτερες τιμές.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Για παράδειγμα, πλέον μπορείς μέσα από ένα ταξιδιωτικό γραφείο να βρεις κατευθείαν πτήση σε νησιά με τιμές από 459 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των εισιτηρίων και των ξενοδοχείων για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Υπάρχουν ταξιδιωτικά πακέτα με τις τιμές να μην διαφέρουν από τις περσινές.

Εν κατακλείδι, ο κος Σταματάρης μας ανέφερε ότι χρειάζεται σταθεροποίηση στις τιμές και όχι αυτές να πέφτουν ξαφνικά και μετά να κλείνουν οι εταιρείες.

Αντρέας Πολυκάρπου