Εισαγόμενα όλα τα νέα καλαμάκια που θα έχουμε Κύπρο

Πόσες βιομηχανίες χαρτιού έχουμε στην Κύπρο και γιατί δεν παράγουν μεγάλες ποσότητες

ΓΡΑΦΕΙ Η 

ΧΑΡΙΣ ΒΩΒΟΥ

Εισαγόμενα θα είναι τα νέα χάρτινα καλαμάκια, τα οποία θα χρησιμοποιούνται στην Κύπρο,  καθώς από τις 3 Ιουλίου καταργείται η παραγωγή πλαστικών μιας χρήσης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στη Brief ο Λειτουργός Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Οικονομίας της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, Μιχάλης Γρηγορίου, τα οικολογικά χάρτινα καλαμάκια εισάγονται κυρίως από την Ελλάδα, την Κίνα, καθώς και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο από την Ελλάδα εισάγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες και οτιδήποτε χάρτινο υλικό, όπως χαρτί υγείας ή επιστολόχαρτα αλληλογραφίας, πρόσθεσε. 
 
Οικολογικές συνήθειες
 
Συνεπώς τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να υιοθετήσουν πρακτικές πιο φιλικές προς το περιβάλλον και οι πολίτες να ασπαστούν την οικολογική συνείδηση, προς όφελος μιας βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που παγιδεύτηκαν ζώα στις παραλίες από πλαστικά καλαμάκια, όπως χελώνες με αποτέλεσμα ακόμη και τον θάνατό τους. Και ενώ σε δύο ημέρες πλησιάζουμε σε ένα μοντέλο που προωθεί τις βιοδιασπώμενες συσκευασίες, τι ισχύει στην Κύπρο; 
 
37 βιομηχανίες χαρτιού

 
Ερωτηθείς για το πόσες βιομηχανίες χαρτιού υπάρχουν στην Κύπρο, ο κ. Γρηγορίου απάντησε ότι “υπάρχουν 37 μονάδες παραγωγής διαφόρων χάρτινων προϊόντων, όπως χαρτί υγείας”. Μάλιστα όπως τόνισε “υπάρχουν δύο τρεις σημαντικές, μεγάλες μονάδες, οι οποίες παράγουν αρκετές ποσότητες από χάρτινα κιβώτια και χάρτινες συσκευασίες πίτσας”
 
Ασύμφορη παραγωγή
 
Παρά το γεγονός λοιπόν ότι υπάρχουν βιομηχανίες χαρτιού στην χώρα, ωστόσο όπως είπε η παραγωγή τους για περισσότερες ποσότητες “είναι ασύμφορη για την Κύπρο, λόγω του κόστους ανταγωνισμού”, καθώς “οι τιμές στην Ευρώπη και την Κίνα είναι πολύ χαμηλές”, υπογράμμισε.   
 
Επιλεκτική διανομή 

Όπως εξήγησε ο κ. Γρηγορίου αναφορικά με τα χάρτινα καλαμάκια “λειτουργούν δυο-τρεις μονάδες παραγωγής” στην Κύπρο, οι οποίες τα προμηθεύουν σε μικρές ποσότητες για να εξυπηρετούν κυρίως υφιστάμενους πελάτες, συμπλήρωσε. 
 
Καταληκτικά, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας σημείωσε ότι “κατά το 2019 λειτουργούσαν 37 μονάδες παραγωγής χάρτινων προϊόντων και απασχολούνταν 589 εργαζόμενοι”.

Τι αλλάζει 
 
Υπενθυμίζουμε όπως ανέλυσε η Brief σε προηγούμενο της ρεπορτάζ, “η Ευρωπαϊκή οδηγία αναφέρει ότι από τις 3 Ιουλίου δεν επιτρέπεται να παραχθούν ξανά πλαστικά μιας χρήσης από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη ή διογκωμένη πολυστερίνη”. Όσον αφορά στο τι θα γίνει με το διαθέσιμο απόθεμα πλαστικών μιας χρήσης που υπάρχει σε πολλές επιχειρήσεις, σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ “επιτρέπεται η πώληση τους μέχρι την εξάντληση των αποθεμάτων”.
 
Τα απαγορευμένα προϊόντα
 
Επίσης, στα “προϊόντα που απαγορεύεται η διάθεση τους στην αγορά ανήκουν οι μπατονέτες (με εξαίρεση αυτές που εμπίπτουν στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό), τα μαχαιροπήρουνα, τα πιάτα, τα καλαμάκια, οι αναδευτήρες ποτών, τα sticks για μπαλόνια (εκτός από μπαλόνια που δεν διανέμονται στους καταναλωτές) και τα τρόφιμα που είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία π.χ. μαγείρεμα, βράσιμο, ζέσταμα”. Τέλος “από τις 3 Ιουλίου η διάθεση μιας σειράς προϊόντων θα πρέπει να πραγματοποιείται με την ενσωμάτωση συγκεκριμένης σήμανσης, όπως σε σερβιέτες, ταμπόν, υγρά μαντηλάκια, προϊόντα καπνού με φίλτρο και κυπελλάκια ποτών”.