Είσαι άνεργος; Σου δίνονται νέες ευκαιρίες για κατάρτιση

Νέα προγράμματα κατάρτισης από την ΑνΑΔ / Πως μπορείς να συμμετέχεις και ποια τα προγράμματα που προσφέρονται

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Σε μια περίοδο όπου αρκετά άτομα ψάχνουν να βρουν δουλειά και γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για ανάκαμψη της οικονομίας, τα προγράμματα κατάρτισης της που εγκρίθηκαν για το πρώτο εξάμηνο του 2021 ανακοίνωσε η ΑνΑΔ

Αυτά τα προγράμματα, που θα εφαρμοστούν από τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), υλοποιούνται με την επιχορήγηση της ΑνΑΔ και συμβάλλουν στον εμπλουτισμό των γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της Κύπρου και στην καλύτερη αξιοποίησή του.

Ποια όμως είναι τα προγράμματα που εγκρίθηκαν για το πρώτο εξάμηνο του 2021; Τι πρέπει να ξέρουν οι κύπριοι πολίτες και πως μπορούν οι άνεργοι αλλά και οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν;

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<

Πως μπορείς να συμμετέχεις και τι πρέπει να ξέρεις

Σε επικοινωνία της Brief με τον Ανώτερο Λειτουργό ανθρώπινου δυναμικού της ΑνΑΔ, Δρ. Ιωάννης Ζένιος, μας ανέφερε ότι τα προγράμματα απευθύνονται τόσο τους ανέργους όσο και τους εργαζόμενους.

Όσο αφορά τους άνεργους, δήλωσε, έχουν το δικαίωμα να παρακολουθήσουν πρόγραμμα 2 φορές τον χρόνο: «Οι άνεργοι έχουν δικαίωμα να παρακολουθήσουν δωρεάν 2 φορές τον χρόνο οποιοδήποτε πρόγραμμα προσφέρεται. Τα προγράμματα που αναρτούμε μπορεί να συμμετέχει ο οποιοσδήποτε και τα αναρτούμε κάθε εξάμηνο. Ένας άνεργος μπορεί να ζητήσει από την δημόσια υπηρεσία απασχόλησης να του δώσει παραπεμτικό για να παρακολουθήσει μέχρι και 2 προγράμματα τον χρόνο», εξήγησε.

Όσο αφορά τους εργαζόμενους, ο κ. Ζένιος ανέφερε ότι ο αριθμός παρακολούθησης των προγραμμάτων είναι απεριόριστος αλλά χρειάζονται αίτηση από τον εργοδότη: «Επειδή τα προγράμματα απευθύνονται στις επιχειρήσεις, είναι η επιχείρηση που θα αποφασίσει αν έχει ανάγκη κάποιος εργοδοτούμενος της για να παρακολουθήσει πρόγραμμα. Εμείς λειτουργούμε με βάση το τέλος για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο καταβάλλουν οι εργοδότες, άρα είναι τις ανάγκες των εργοδοτών που θέλουμε να ικανοποιήσουμε. Δεν μπορεί ένας εργαζόμενος μόνος του να αποταθεί και να παρακολουθήσει πρόγραμμα, πρέπει να έρθει με αίτηση του εργοδότη του», επεσήμανε.

Αν κάποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για ένα από τα προσφερόμενα προγράμματα, ο κ. Ζένιος τόνισε ότι στην ιστοσελίδα της ΑνΑΔ όπου είναι αναρτημένα όλα τα προγράμματα, υπάρχουν και όλα τα στοιχεία των κέντρων που τα προσφέρουν και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να πάρει τηλέφωνο για το πρόγραμμα που θέλει, ώστε να γίνει η αίτηση για να συμμετέχει στο πρόγραμμα. 

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιος περιορισμός στις θέσεις για το κάθε πρόγραμμα, ο ανώτερος λειτουργός ανέφερε ότι αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα αφού οι θέσεις είναι υπεραρκετές. «Οι θέσεις είναι πάρα πολλές. Στο κάθε πρόγραμμα συνήθως μπορούν να μπουν μέχρι και 28 άτομα εκτός από πολύ λίγα προγράμματα που μπορεί να έχουμε περιορισμό για 12 ή 16 άτομα ανάλογα με το είδος του προγράμματος. Για παράδειγμα αν εφαρμοστούν 2000 προγράμματα, με ένα μέσο όρο 25 άτομα ανά πρόγραμμα,  βγαίνουν χιλιάδες οι θέσεις και δεν μπαίνει θέμα περιορισμού», εξήγησε, ενώ  πρόσθεσε πως κάθε πρόγραμμα επίσης μπορεί να γίνει αρκετές φορές: «Τα ΚΕΚ μας υποβάλουν προδιαγραφές και μια προδιαγραφή που εγκρίνουμε μπορούν να την εφαρμόσουν πολλές φορές. Εμείς στην ΑνΑΔ δεν έχουμε πρόβλημα να εγκρίνουμε, μακάρι να μπορούν να κάνουν τα προγράμματα και να βρίσκουν συμμετέχοντες για να μπορούν να τα εφαρμόζουν», κατέληξε.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Τα προγράμματα που προσφέρονται

 Όπως αναφέρει σε ενημέρωση της η ΑνΑΔ, τα θέματα των προγραμμάτων αφορούν όλους τους τομείς της οικονομίας και όλες τις κατηγορίες επαγγελμάτων.  

Μεταξύ άλλων, καλύπτονται θέματα όπως αποτελεσματική διεύθυνση επιχειρήσεων, νέες τεχνολογίες και καινοτομίες, πράσινες και γαλάζιες δεξιότητες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξοικονόμηση ενέργειας, ασφάλεια και υγεία στην εργασία, επιχειρησιακή συνέχεια, εκπαίδευση εκπαιδευτών, ψηφιακές δεξιότητες και εξειδικευμένες δεξιότητες σε διάφορα επαγγέλματα.

Πιο συγκεκριμένα, τα προγράμματα που εγκρίθηκαν για το πρώτο εξάμηνο του 2021 χωρίζονται σε:

1/ Πολυεπιχειρησιακά Προγράμματα Κατάρτισης – Συνήθη

Τα προγράμματα αυτά εφαρμόζονται στο πλαίσιο της πολιτικής της ΑνΑΔ για παροχή κινήτρων σε εργοδότες με σκοπό τη συνεχή κατάρτιση των εργοδοτουμένων τους για κάλυψη αναγκών των επιχειρήσεων/οργανισμών τους.  Πρόσθετα συμμετέχουν και εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Γραφεία Εργασίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, με στόχο την ένταξή τους στην απασχόληση μέσω της αναβάθμισης των γνώσεων και δεξιοτήτων τους.  

Τα πολυεπιχειρησιακά προγράμματα κατάρτισης – συνήθη ανά θεματικό τομέα:

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

2/ Πολυεπιχειρησιακά Προγράμματα Κατάρτισης – Ζωτικής Σημασίας

Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η ικανοποίηση των αναγκών κατάρτισης των επιχειρήσεων/οργανισμών και των εργοδοτουμένων τους, κυρίως του διευθυντικού και επιστημονικού προσωπικού, σε εξειδικευμένα ή καινοτομικά θέματα που αποτελούν σημαντικές προτεραιότητες για την οικονομία του τόπου.  Στα προγράμματα αυτά αξιοποιούνται εκπαιδευτές με ευρεία πείρα και περιλαμβάνουν τόσο ιδρυματικό όσο και ενδοεπιχειρησιακό μέρος.

ΕΔΩ όλα τα προγράμματα κατάρτισης – Ζωτικής σημασίας

Κυπριάνα Σταύρου