Είσαι αυτοεργοδοτούμενος; Δες εάν δικαιούσαι το νέο επίδομα

Ποιες κατηγορίες αυτοεργοδοτούμενων δικαιούνται το νέο επίδομα – Αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες

Την επέκταση των σχεδίων στήριξης σε επιχειρήσεις και εργαζομένους μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2020 ανακοίνωσε την Πέμπτη (3/9) η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Όσον αφορά το επίδομα για αυτοεργοδοτούμενους, όπως ανακοίνωσε η Υπουργός, αυτό συνεχίζεται και αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες.

>>> Διαβάστε ακόμη: Υπέβαλες το IBAN σου για τα Ειδικά Επιδόματα; Λήγει η προθεσμία <<<

Αναλυτικά το Ειδικό Σχέδιο Ορισμένων Κατηγοριών Αυτοτελώς Εργαζομένων

Η αίτηση για το εν λόγω Ειδικό Επίδομα υποβάλλεται από αυτοτελώς εργαζομένους:

 • οι οποίοι δεν είναι εργοδότες και είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε μια από τις ακόλουθες κατηγορίες επαγγελμάτων:
  -Φωτογράφοι
  -Ιδιοκτήτες Αυτοκινήτων Ενοικίασης
  -Συνοδοί και ξεναγοί τουριστών και επισκεπτών (π.χ. σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, πινακοθήκες κ.λπ.)
  -Οδηγοί ταξί
  -Οδηγοί Τουριστικών Λεωφορείων
  -Πλανόδιοι πωλητές τροφίμων
  -Πλανόδιοι πωλητές εκτός τροφίμων (δεν περιλαμβάνονται πλανόδιοι λαχειοπώλες) 
  και
 • εφόσον έχουν ή προβλέπουν μείωση του κύκλου εργασιών τους πέραν του 40% για την υπό αναφορά περίοδο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους και η μείωση του κύκλου εργασιών τους οφείλεται αποκλειστικά στην κατάσταση που περιήλθε η επιχείρηση τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID 19. Σε περίπτωση που δεν απασχολούνταν ως αυτοτελώς εργαζόμενοι κατά το προηγούμενο έτος, τότε η σύγκριση θα γίνει με περίοδο που προηγείται της υπό αναφορά περιόδου.

Στο Ειδικό Σχέδιο Ορισμένων Κατηγοριών Αυτοτελώς Εργαζομένων δεν δύναται να ενταχθούν Αυτοτελώς Εργαζόμενοι ηλικίας 65 ετών και άνω, οι οποίοι δεν λαμβάνουν Θεσμοθετημένη Σύνταξη και δεν έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών με βάση την περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νομοθεσία.
 
Το εν λόγω Ειδικό Επίδομα (εβδομαδιαίο) θα ισούται με το 60% του ποσού του εβδομαδιαίου ύψους των ασφαλιστέων αποδοχών, βάσει των οποίων ο δικαιούχος είχε την υποχρέωση καταβολής εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Το εν λόγω Ειδικό Επίδομα δεν μπορεί να είναι μικρότερο των €300 και μεγαλύτερο των €900, αν αφορά περίοδο τεσσάρων εβδομάδων.
 

 
24317