Έκαναν αίτηση στο ΕΣΤΙΑ αλλά οι Τράπεζες τους στέλνουν κλήσεις

Καταγγελίες ΣΠΠΚ και ΣΥΠΡΟΔΑΤ για επίδοση κλητηρίων σε δανειολήπτες που έκαναν αίτηση στο Εστία

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία των εκποιήσεων, ενώ τις τελευταίες δύο βδομάδες 30 περίπου δανειολήπτες που έχουν κάνει αίτηση για το Σχέδιο Εστία έχουν πάρει κλήτευση από την Τράπεζα τους, δήλωσαν σήμερα οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών και του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας. Οι δύο Σύνδεσμοι είχαν σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους του ΑΚΕΛ, ενημερώνοντας τους για την κατάσταση που επικρατεί καθώς και τις εισηγήσεις τους.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών Κώστας Μελάς είπε ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις σχέσεις μεταξύ των τραπεζών με τους δανειολήπτες, για τις εκποιήσεις που προχωρούν με απίστευτα ταχύτατους ρυθμούς, καθώς και τις εισηγήσεις τους για μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την προστασία τουλάχιστον της πρώτης κατοικίας και την προστασία κάποιων άλλων κατηγοριών δανειοληπτών και εγγυητών.
 
«Συμφωνήσαμε σε όλα βασικά, όπως και στο να διατηρούμε επαφή ούτως ώστε αν χρειαστεί και η βοήθεια του ΑΚΕΛ στη Βουλή, αυτή να δοθεί», είπε.
 
Σε ερώτηση ποια μέτρα εισηγείται ο Σύνδεσμος, είπε ότι αφορούν κάποιες βελτιώσεις του Σχεδίου Εστία για να προστατευθούν περισσότεροι δανειολήπτες, προστασία των εγγυητών, εισηγήσεις στο ζήτημα της προστασίας αυτών που θα παραμείνουν εκτός του Σχεδίου Εστία για κάποιους συγκεκριμένους λόγους, ενώ ερωτηθείς αν υπάρχει πρόθεση για νέα νομοθετική ρύθμιση, ο κ. Μελάς απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως το Σχέδιο Εστία δεν είναι Νόμος, ενώ υπάρχει και το μνημόνιο συναντίληψης, το οποίο περιλαμβάνει αρκετές λεπτομέρειες και διευκρινήσεις. «Εμείς αναδείξαμε τα σημεία αυτά και μέσω αυτών των σημείων προσπαθούμε να καλύψουμε περισσότερες ομάδες δανειοληπτών», είπε.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας Σταύρος Παπαδούρης είπε αρχικά πως το κύριο μέλημα του Συνδέσμου είναι το Σχέδιο Εστία και οι δύο κατηγορίες που μένουν σε εκκρεμότητα και είναι οι μη βιώσιμοι και τα άτομα που ήταν υπό καθεστώς αναδιάρθρωσης κατά τις 30.9.2017.
 
Ο κ. Παπαδούρης είπε πως μετέφεραν και στο ΑΚΕΛ τη συζήτηση που είχαν με τον Υπουργό Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα όσον αφορά τα συμπληρωματικά σχέδια αλλά είναι ασαφές, όπως ανέφερε, αν τα σχέδια αυτά θα χρειαστούν κάποια νομοθετική ρύθμιση και θα οδηγηθούν στο Κοινοβούλιο ή αν θα είναι απλώς συμπληρωματικά σχέδια ως εξέλιξη του Σχεδίου Εστία.
 
Σημείωσε πως εκεί που θα χρειαστούν τη βοήθεια των κοινοβουλευτικών κομμάτων είναι στις ρυθμίσεις που αναμένεται να φέρει στο τέλος Φεβρουαρίου ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας καθώς όπως είπε, μια μερίδα δανειοληπτών και ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας δεν έχουν κάνει αίτηση για το Εστία διότι δεν ήταν επιλέξιμοι για το συγκεκριμένο Σχέδιο. Για αυτά τα άτομα, πρόσθεσε, προκύπτει το ερώτημα τι είδους προστασία μπορούν να έχουν και η λογική βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας λέει πως πρώτα πρέπει να παρέχεις αναδιάρθρωση και μετά προχωράς με οποιοδήποτε μέτρο πλειστηριασμού ως ύστατη λύση.
 
Αρα, συνέχισε, αυτό που περιμένουμε από τον Διοικητή της ΚΤ είναι να υπάρξει αυτή η ενημέρωση και οι ρυθμίσεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, καθώς για τα άτομα που δεν έχουν κάνει αίτηση για το Εστία, δυστυχώς οι διαδικασίες πλειστηριασμού τρέχουν.
 
Ερωτηθείς για τα επόμενα τους βήματα, ο κ. Παπαδούρης είπε πως αύριο κλείνει ο κύκλος επαφών με τα κόμματα, ενώ αύριο θα έχουν συνάντηση και με τον Σύνδεσμο Τραπεζών, αφού τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν εντοπίσει, ειδικά από την Τράπεζα Κύπρου, επίδοσης κλητηρίων ακόμη και σε άτομα που έχουν κάνει αίτηση στο Σχέδιο Εστία. Αυτό είναι κάτι που προβληματίζει πολύ τον Σύνδεσμο, καθώς το Σχέδιο στηρίζεται σε μια ειλικρινή πρόθεση και από πλευρά δανειοληπτών και από πλευρά τραπεζών.
 
Το να έρχεται ο δανειολήπτης, όπως είπε, δίνοντας το πληρεξούσιο στο Υπουργείο Εργασίας να ελέγξει όλα τα οικονομικά του δεδομένα και τα περιουσιακά του στοιχεία και από την άλλη η Τράπεζα να εμφανίζεται με την επίδοση κλητηρίων πριν ακόμα τελειώσει η εξέταση των αιτήσεων αυτών, είναι κάτι που προβληματίζει και λυπεί τον Σύνδεσμο απίστευτα.
 
Ερωτηθείς πότε έχει εμφανιστεί αυτό το ζήτημα, ο κ. Παπαδούρης είπε πως μέχρι σήμερα έχουν απευθυνθεί γύρω στους 30 δανειολήπτες, ορισμένων εκ των οποίων δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να διορίσουν δικηγόρο.
 
Κάλεσε, τέλος, τους δανειολήπτες αν έχουν πάρει ή αν πάρουν οποιαδήποτε επίδοση κλητηρίου και δεν έχουν την οικονομική άνεση για αντιπροσώπευση από δικηγόρο, τουλάχιστον για την εμφάνιση εντός δέκα ημερών, να το κάνουν μόνοι τους στο πρωτοκολλητή του Επαρχιακού Δικαστηρίου και να δηλώσουν εμφάνιση με την ελπίδα μέχρι να ορισθεί η πρώτη ακροαματική διαδικασία που μπορεί να είναι μετά από 4 με 5 μήνες, θα υπάρξει απάντηση από το Σχέδιο Εστία για να αποφύγουν τα περαιτέρω δικηγορικά έξοδα.

ΚΥΠΕ

 
10450
Thumbnail