Εκατομμύρια ευρώ τα έσοδα από καταδύσεις στην Κύπρο - Νέο Σχέδιο

Ανακοίνωσε νέο σχέδιο σχετικά με την παροχή υπηρεσιών καταδύσεων το Υφυπουργείο Τουρισμού / Ποιοι οι δικαιούχοι, το ύψος της χρηματοδότησης και μέχρι πότε μπορεί να γίνει αίτηση / Επικερδής μορφή τουρισμού για την Κύπρο οι καταδύσεις

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Σημαντική κερδοφόρα μορφή τουρισμού με αρκετά καλές προοπτικές φαίνεται να είναι ο κλάδος των καταδύσεων για την Κύπρο.

Λόγω αυτού, ένα νέο σχέδιο παροχής οικονομικής στήριξης για την πιστοποίηση παροχέων υπηρεσιών καταδύσεων με το πρότυπο ISO 24803 ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Όπως πληροφορηθήκαμε από το Υφυπουργείο, το σχέδιο αυτό αποτελεί την αναθεώρηση σχεδίου που είχε εξαγγελθεί παλαιότερα και το οποίο αναθεωρήθηκε έτσι ώστε να επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς φορείς καταδύσεων να μπορούν να αντλήσουν περισσότερα λεφτά για να πιστοποιηθούν με το πρότυπο ISO.

Μέσω του σχεδίου, το Υφυπουργείο Τουρισμού βοηθά οικονομικά τους παρόχους υπηρεσιών καταδύσεων να πάρουν αυτή την πιστοποίηση, με την βλέψη ότι σιγά σιγά οι πάροχοι θα είναι έτοιμοι να συμμορφωθούν με επικείμενη νομοθεσία του Υφ. Τουρισμού.

Δικαιούχοι του σχεδίου και το ύψος χρηματοδότησης

Δικαιούχοι του σχεδίου είναι οι Πάροχοι Υπηρεσιών Καταδύσεων Αναψυχής, δηλαδή τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης αυτοδυτών σύμφωνα με το πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης Οργανισμού από τον οποίο έχει εξουσιοδοτηθεί ή οργανωμένης – καθοδηγούμενης κατάδυσης ή/και εκμίσθωσης καταδυτικού εξοπλισμού.

Παροχέας καταδυτικών υπηρεσιών είναι το νομικό πρόσωπο που παρέχει μία η περισσότερες από τις πιο κάτω υπηρεσίες σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο ISO 24803:

  • εκπαίδευσης για το οποίο έχει εξουσιοδοτηθεί
  • Οργανωμένης η Καθοδηγούμενης Κατάδυσης
  • Εκμίσθωση Καταδυτικού Εξοπλισμού
  • Εκδρομές με μάσκα και αναπνευστήρα
  • Εισαγωγικές Καταδύσεις

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Όσο αφορά το ύψος οικονομικής στήριξης, αυτό καθορίζεται σε ανώτατο ποσό €600 ανά παροχέα Υπηρεσιών Καταδύσεων Αναψυχής ανά έτος πιστοποίησης για την πιστοποίηση με το πρότυπο ISO 24803, για το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο έτος ισχύς της πιστοποίησης σύμφωνα με τις διαθέσιμες πιστώσεις.

Ο κάθε παροχέας καταδυτικών υπηρεσιών δύναται να επιχορηγηθεί από το παρόν Σχέδιο για τρία χρόνια (από την ημερομηνία απόκτησης του πιστοποιητικού), χωρίς οποιαδήποτε δέσμευση από το Υφυπουργείο Τουρισμού για συνέχιση της λειτουργίας του εν λόγω Σχεδίου.

Υποβολή αιτήσεων μέχρι τις 31/12

Σύμφωνα με το Υφ. Τουρισμού, η τελική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ορίζεται η 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους ή μέχρι εξαντλήσεως των πιστώσεων για το Σχέδιο Κινήτρων στον Προϋπολογισμό του Υφυπουργείου Τουρισμού. Να σημειώσουμε ότι, το σχέδιο θα ανανεώνεται αυτόματα για το επόμενο έτος, εκτός και αν αποφασιστεί διαφορετικά από το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Όλα τα αιτήματα θα πρέπει να υποβάλλονται, συμπληρώνοντας το σχετικό έντυπο "Αίτηση για Στήριξη Πιστοποίησης με το πρότυπο ISO 24803", στην ηλεκτρονική διεύθυνση cpapachristodoulou@visitcyprus.com ενώ στις περιπτώσεις όπου δεν θα σταλεί απάντηση εντός τριών εβδομάδων από την ημερομηνία υποβολής, ο αιτητής μπορεί να επικοινωνήσει με τον Χριστόδουλο Παπαχριστοδούλου στο τηλ. 22691305. 

>>> Δείτε ΕΔΩ την αίτηση <<<

Επίσης ο αιτήτης πρέπει να υποβάλει:

  • Επιστολή από Εταιρεία Πιστοποίησης που να επιβεβαιώνει ότι ο αιτητής ξεκίνησε τη διαδικασία πιστοποίησης με βάση το πρότυπο ISO 24803. 
  • Πιστοποίηση από διεθνώς αναγνωρισμένο Οργανισμό, σύμφωνα με τη λίστα του Παραρτήματος 1*, ότι ο παροχέας ακολουθεί το πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης αυτοδυτών το οποίο έχει δημιουργήσει ο συγκεκριμένος Οργανισμός.
  • Καταστατικό της εταιρείας, εγκεκριμένο από τον Έφορο Εταιρειών, που να βεβαιώνει το είδος των δραστηριοτήτων της εταιρείας. 

*Παράρτημα 1

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Κερδοφόρες για τον τουρισμό οι καταδύσεις / Πόσο στοιχίζει να κάνεις κατάδυση και πόσες γίνονται ετήσια

Οι καταδύσεις φέρνουν δεκάδες εκατομμύρια στον τουρισμό, ανέφερε σε επικοινωνία του με την Brief ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταδυτικών Κέντρων Κύπρου Νίκος Νικολάου.

Όσο αφορά το πόσες καταδύσεις γίνονται κάθε χρόνο ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακριβής αριθμός αλλά αυτές ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες, όπου οι περισσότεροι από αυτές γίνονται από ξένους τουρίστες. 

«Θετικό είναι το γεγονός όμως ότι κατ’ αναλογία με τον αριθμό του πληθυσμού μας έχουμε και αρκετούς ντόπιους που ασχολούνται με τις καταδύσεις», πρόσθεσε ο κ. Νικολάου ενώ ερωτηθείς για το πόσο στοιχίζει να κάνει κάποιος κατάδυση, είπε ότι το ποσό εξαρτάται από το επίπεδο της κατάδυσης αλλά μια μέση τιμή είναι γύρω στα 350 ευρώ.

Επίσης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταδυτικών Κέντρων ανέφερε ότι αυτή την στιγμή προωθείται νομοθεσία, για την οποία έγιναν ήδη τα προσχέδια και είναι υπό μελέτη, και αφορά σχετικά ζητήματα τα οποία πρέπει να ελεγχθούν ενώ πρόσθεσε ότι εκείνο που χρειάζονται οι καταδύσεις τώρα είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο να ελέγχει την ποιότητα καταδύσεων στην Κύπρο. 

Καταληκτικά ανέφερε ότι, σημαντικό είναι επίσης το να εμπλουτίσουμε τον βυθό μας για να γίνει πιο ενδιαφέρον για καταδύσεις, κάτι που μπορεί να γίνει με ναυάγια, με τεχνητούς υφάλους μεγάλους μεγέθους, με σκάφη και με μεγάλες κατασκευές.

Υποβρύχιο Μουσείο Γλυπτικής Αγίας Νάπας «MUSAN»

Αναφορά δεν θα μπορούσε να μην γίνει στο Υποβρύχιο Μουσείο Γλυπτικής Αγίας Νάπας «MUSAN», του οποίου τα εγκαίνια έγιναν από λίγο καιρό στον πεζόδρομο της παραλίας Αγίας Νάπας «Περνέρα», από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσο, μαζί με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή και τον Υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίο.

Μέσω αυτού του μουσείου, η Κύπρος εντάχθηκε δυναμικά στο χάρτη του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού αφού αυτό αποτελεί ένα θαλάσσιο θησαυρό για το νησί με τη νμοναδικότητά του, σε συνδυασμό με το θαλάσσιο περιβάλλον της Αγίας Νάπας, να δημιουργούν ένα ξεχωριστό έργο, που όμοιό του δεν προσφέρεται πουθενά αλλού.

Στο πάρακάτω εντυπωσιακό βίντεο 10 περίπου λεπτών, μπορείτε να δείτε πως δημιουργήθηκε το μοναδικό υποβρύχιο μουσείο MUSAN:

Κυπριάνα Σταύρου