Έκλεισαν 233 διαδρομές – Πτώχευσαν 4 αεροπορικές εταιρείες

Πλήγμα για τη συνδεσιμότητα ο πόλεμος και η πτώχευση αεροπορικών εταιρειών – Τα νούμερα για την Κύπρο

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) σχετικά με τον αριθμό πτήσεων στην Ευρώπη και τις διαδρομές που έκλεισαν κατά το 2022, με τα στοιχεία να δείχνουν ναι μεν ανάκαμψη, αλλά να βρίσκονται ακόμη μακριά από την χρονιά ρεκόρ του 2019, 

Η Eurocontrol εκτιμά ότι οι αριθμοί θα φτάσουν στα προ πανδημίας επίπεδα το 2025.

Η πανδημία, η ακύρωση δρομολογίων από αεροπορικές λόγω ασύμφορου κόστους, ο πόλεμος στην Ουκρανία με το κλείσιμο διαδρομών, αλλά και η πτώχευση αεροπορικών εταιρειών στην Ευρώπη ήταν οι σημαντικότεροι παράγοντες που επηρέασαν τη συνδεσιμότητα στην Ευρώπη. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Eurocontrol από το 2019 μέχρι το 2022 έκλεισαν 233 διαδρομές, σε σχέση με μόλις 49 που άνοιξαν

Επιπλέον ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία διαφαίνεται και από τα εν λόγω στοιχεία, καθώς οι 87 από τις 233 διαδρομές που δεν εκτελούνται πλέον ήταν από και προς τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, ενώ παράλληλα και άλλες διαδρομές προς γειτονικές χώρες έχουν επηρεαστεί έμμεσα από τον πόλεμο, ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι ο μόνος λόγος που έκλεισαν διαδρομές. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία άλλος παράγοντας που επηρέασε τη συνδεσιμότητα ήταν και η πτώχευση αεροπορικών εταιρειών όπως των Adria Airways, Montenegro Airlines, Stobart Air, Alitalia και η προσωρινή διακοπή εργασιών της Flybe

Παράλληλα, άλλο σημείο που φαίνεται να επηρέασε τις πτήσεις ήταν και οι νέες περιβαλλοντικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν, αλλά και η προώθηση εναλλακτικών μέσων μεταφορών, ιδιαίτερα στις μικρότερες πτήσεις εσωτερικού. 

Στο 75% σε σχέση με το 2019 η αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol, ο δείκτης για τη συνδεσιμότητα, δηλαδή για το πόσες επιλογές έχει κάποιο άτομο κατά μέσο όρο για να φτάσει αεροπορικώς στον προορισμό του στην Ευρώπη, έχει βελτιωθεί σε σχέση με τα νούμερα εν μέσω πανδημίας, εντούτοις είναι πολύ πίσω σε σχέση με το τι ίσχυε το 2019 και πριν την πανδημία. 

Ειδικότερα, το 4ο τρίμηνο του 2022 οι αφίξεις κυμαίνονται σε ποσοστά από 68% με 103% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, ενώ τα επίπεδα για τη συνδεσιμότητα κυμαίνονται από 65% μέχρι 86%. 

Η μεγαλύτερη μείωση σε συνδεσιμότητα σε σχέση με το 2019 παρατηρείται στο Λουξεμβούργο και στη Λιθουανία στο 65%, στην Φινλανδία με 67%, ενώ για άλλες 7 χώρες (Αυστρία, Ουγγαρία, Μάλτα, Ιταλία, Πολωνία, Λετονία, Σλοβενία) αυτό το ποσοστό βρίσκεται κάτω του 70% σε σχέση με το 2019. 

Όσον αφορά την Κύπρο το ποσοστό συνδεσιμότητας το 4ο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με αντίστοιχο του 2019, βρίσκεται στο 75%, ενώ οι αφίξεις και αναχωρήσεις από Κύπρο βρίσκονται στο 97% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. 

Στον αντίποδα, οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό ανάκαμψης σε σχέση με την συνδεσιμότητα είναι η Πορτογαλία (86%), η Κροατία (82%) και Ιρλανδία (82%).