Εκποιήσεις: Δεν κάνουν πίσω από την κοινή πρόταση

Πάει Υπουργικό το νομοσχέδιο για τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για εκποιήσεις – Ο ΠτΔ δεν γνωρίζει για κοινή πρόταση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ετοίμασε νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, αλλά την ίδια ώρα ανέφερε στις τελευταίες του δηλώσεις πως δεν γνωρίζει για κοινή πρόταση, ακόμη και από κόμματα της συγκυβέρνησης, και ενώ το εν λόγω ζήτημα συζητείται εδώ και καιρό και θα οδηγηθεί εντός των επόμενων ημερών ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. 

Μάλιστα, κατά τη χθεσινή (29/5) συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, αποφασίστηκε όπως στη κοινή πρόταση κομμάτων να προστεθεί και πρόταση νόμου την οποία είχε καταθέσει εδώ και καιρό ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος. 

Επιπλέον, κατά την χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής λέχθηκε από την Διευθύντρια της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Οικονομικών Αυγή Χρυσοστόμου Λαπαθιώτη, πως το εν λόγω νομοσχέδιο για τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για εκδίκαση υποθέσεων χρηματοοικονομικών διαφορών και εκποιήσεων θα κατατεθεί ενώπιον του Υπουργικού προς έγκριση ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα και ακολούθως να βρεθεί στη Βουλή. 

Την ίδια ώρα ωστόσο, η χθεσινή αποκάλυψη για το ότι το νομοσχέδιο είναι έτοιμο, δεν φαίνεται να διαφοροποιεί τη στάση των κομμάτων της συγκυβέρνησης ως προς την κοινή τους πρόταση η οποία κατά κύριο λόγο αφορά το δικαίωμα των δανειοληπτών να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη σε περίπτωση υπερχρεώσεων στα δάνεια τους, παγώνοντας έτσι τη διαδικασία εκποίησης. 

Ειδικότερα, την εν λόγω πρόταση συνυπογράφουν ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Οικολόγοι, οι βουλευτές του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, Χρίστος Ορφανίδης, Ζαχαρίας Κουλίας και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κωστής Ευσταθίου και Ανδρέας Θεμιστοκλέους. 

Τι θα κάνουν τα κόμματα 

Το ΑΚΕΛ, δια μέσου του βουλευτή του Ανδρέα Καυκαλιά, δήλωσε στην Brief πως δεν έχει τύχει κάποιας ενημέρωσης ως προς τις πρόνοιες του νομοσχεδίου και θα αναμένει να ενημερωθεί. 

Όπως μεταφέρεται από την ΔΗΠΑ το κόμμα θεωρεί πως το νομοσχέδιο το οποίο θα καταθέσει η κυβέρνηση είναι υποστηρικτικό στην κοινή πρόταση. Όπως σημείωσε ο κ. Τρυφωνίδης στην Brief, δεν υπάρχει θέμα σύγκρουσης μεταξύ νομοσχεδίου και πρότασης και έτσι δεν υπάρχει λόγος να διαφοροποιήσουν την αρχική τους θέση. 

Από την πλευρά του το ΔΗΚΟ, ξεκαθαρίζει στην Brief – εξαιρώντας τους 3 βουλευτές οι οποίοι συνυπογράφουν την κοινή πρόταση – πως θα περιμένει τις αποφάσεις της κυβέρνησης προς το ζήτημα και δεν θα υποστηρίξει την κοινή πρόταση. 

Η ΕΔΕΚ, επίσης θεωρεί πως δεν υπάρχει σύγκρουση, καθώς και η πρόταση νόμου του κ. Σιζόπουλου αναμένεται να ενσωματωθεί στην κοινή πρόταση. Να υπενθυμίσουμε πως ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ζητά όπως όπως να μην πέφτει η αξία κατασχεθέντος ακινήτου, αλλά την ίδια ώρα να μπορεί να αυξηθεί βάσει νέας εκτίμησης. 

Από την άλλη ο ΔΗΣΥ, θα παραμείνει στη θέση του και δεν θα υποστηρίξει την κοινή πρόταση, αφού όπως σημειώνει το πλαίσιο εκποιήσεων και διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα για τη χρηματοπιστωτική και ευρύτερη οικονομική σταθερότητα. Μάλιστα, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ, Ξένια Κωνσταντίνου, ο Συναγερμός αναγνωρίζει ότι μπορούν να γίνουν βελτιώσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο, οι οποίες, όμως, δεν μπορούν να επέλθουν με προτάσεις νόμου με τις οποίες διαφωνούν το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα.

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, θα αναμένει τις μελετημένες προτάσεις της κυβέρνησης και των αρμοδίων αρχών και θα είναι έτοιμος να τις αξιολογήσει με εποικοδομητική διάθεση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτές οι προτάσεις θα έρθουν ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων το συντομότερο δυνατόν», όπως συμπλήρωσε.