Εκποιήσεις: Περιμένουν στην γωνιά τις Τράπεζες, αλλιώς…

Έχουν έτοιμη πρόταση νόμου εάν οι Τράπεζες δεν αποφασίσουν για τις εκποιήσεις τα κόμματα

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Εκπνέει σήμερα (17/12), η προθεσμία που έδωσε το Κοινοβούλιο στις Τράπεζες για να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναστολής των εκποιήσεων για δάνεια ενυπόθηκων ακινήτων που αφορούν κύρια κατοικία αξίας μέχρι 350.000 ευρώ έως τις 31 Μαρτίου 2021.

>>>ΕΞΕΛΙΞΗ: Αναστολή εκποιήσεων αποφάσισαν οι Τράπεζες<<<

Μάλιστα, ο Σύνδεσμος Τραπεζών παρότι αναμενόταν να λάβει τελικές αποφάσεις για το θέμα την περασμένη Δευτέρα (14/12) ή το αργότερο προχθές Τρίτη (15/12), εντούτοις δεν το έπραξε, παρότι, όπως πληροφορείται η Brief, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου είναι σε διαρκή επικοινωνία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο λόγος που ακόμη οι Τράπεζες δεν έχουν αποφασίσει εάν θα προχωρήσουν ή όχι σε στοχευμένη αναστολή των εκποιήσεων, έγκειται στο γεγονός πως σήμερα (17/12) μετά την κρίσιμη Ολομέλεια της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό έχει οριστεί και δεύτερη συνεδρία του Σώματος, κατά την διάρκεια της οποίας θα τεθούν προς ψήφιση, όπως όλα δείχνουν, προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν από πλευράς κομμάτων.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Όπως μας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, οι Τράπεζες θα αναμένουν, πιθανότατα, τι θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής προτού λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν ακόμη κι εντός της ημέρας.

Οι προτάσεις νόμου
Σύμφωνα, πάντως, με την ατζέντα για τη δεύτερη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής που έχει οριστεί για τις 6 το απόγευμα, έχουν περιληφθεί 5 συνολικά προτάσεις νόμου σχετικές με τις εκποιήσεις (1 από το ΑΚΕΛ, 1 από την ΕΔΕΚ, 1 από το ΕΛΑΜ και 2 από τους Οικολόγους), εκ των οποίων η 1 του Κινήματος Οικολόγων αναμένεται πως θα αποσυρθεί.

Η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ και η οποία φαίνεται να συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία για υπερψήφισή της, προβλέπει στοχευμένη αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2021, για προστασία της κύριας κατοικίας αξίας μέχρι τις 350.000 ευρώ καθώς και της μικρής επαγγελματικής στέγης, με λιγότερα από 10 άτομα προσωπικό και κύκλο εργασιών μικρότερο των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Από την πλευρά της, η ΕΔΕΚ, μέσω της δικής της πρότασης νόμου, προτείνει την καθολική αναστολή όλων των διαδικασιών σχετικά με τις εκποιήσεις μέχρι το τέλος του 2020, λόγω της ύφεσης που αναμένεται να υπάρξει τόσο στην οικονομία όσο και στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση νόμου του ΕΛΑΜ, αυτή προνοεί την αναστολή των διαδικασιών εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, λόγω και πάλι των επιπτώσεων της έξαρσης της νόσου COVID-19 στην οικονομία και ειδικότερα στους δανειολήπτες.

Όσον αφορά τις προτάσεις νόμου των Οικολόγων, η πρώτη αποσκοπεί στην τροποποίηση του «περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Νόμου», ώστε για την περίοδο μεταξύ 1ης Μαρτίου και 1ης Ιουνίου 2020 να παγοποιηθεί οποιαδήποτε διαδικασία εκποίησης υποθηκευμένης ακίνητης ιδιοκτησίας λόγω μη καταβολής δόσεων αποπληρωμής δανείου, ενώ η δεύτερη αποσκοπεί στην τροποποίηση του «περί Αφερεγγυότητας Φυσικών Προσώπων (Προσωπικά Σχέδια Αποπληρωμής και Διάταγμα Απαλλαγής Οφειλών) Νόμο», ώστε να ανασταλεί οποιαδήποτε διαδικασία εκποίησης υποθηκευμένης ακίνητης ιδιοκτησίας, λόγω μη καταβολής δόσεων αποπληρωμής δανείου που αφορούν στην περίοδο από την 1η Μαρτίου έως την 1η Ιουνίου 2020.

Σημειώνεται πως, λόγω του ότι το χρονοδιάγραμμα που θέτουν για αναστολή των εκποιήσεων πλησιάζει ή έχει ήδη παρέλθει, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ και Οικολόγοι αναμένεται πως θα το διαφοροποιήσουν καθορίζοντας νέα ημερομηνία.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Ακόμη και να υπερψηφιστεί μία πρόταση νόμου μπορεί να μην εφαρμοστεί
Αξίζει, πάντως, να τονιστεί πως, ακόμη και να ψηφιστεί οποιαδήποτε πρόταση νόμου σε Νόμο, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως θα εφαρμοστεί. Κι αυτό, γιατί τον τελευταίο λόγο θα τον έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Συγκεκριμένα και με βάση το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει τρεις επιλογές: είτε να υπογράψει τον Νόμο που θα ψηφιστεί και αυτός να εφαρμοστεί, είτε να τον αναπέμψει καλώντας τη Βουλή να κάνει δεύτερες σκέψεις αιτιολογώντας, ταυτόχρονα, την απόφασή του, είτε να κάνει απευθείας αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο. 

Μάλιστα, εάν προχωρήσει με την τρίτη επιλογή, δηλαδή με αναφορά του Νόμου στο Ανώτατο, μέχρι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό και να ληφθεί η τελική απόφαση, θα έχει παρέλθει το χρονικό πλαίσιο που τίθεται για αναστολή των εκποιήσεων, ενώ οι πλειστηριασμοί θα συνεχιστούν κανονικά.

Μάριος Αδάμου