Έκτακτα επιδόματα: 167.000 αιτήσεις από εργαζομένους

Η Επιτροπή Εργασίας ενημερώθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από την αρμόδια Υπουργό 

Τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων, αυτοεργοδοτουμένων και των επιχειρήσεων, που υπέστησαν πλήγμα λόγω των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας, τα οποία ανακοίνωσε και εφαρμόζει το Υπουργείο Εργασίας, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, είπε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής, μετά την ενημέρωση και διαβούλευση των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής με την Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, αναφορικά με την πορεία υλοποίησης των πέντε σχεδίων που ετοίμασε η Κυβέρνηση. 
 
Η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι στάλθηκαν γραπτά τηλεφωνικά μηνύματα (SMS) στις αιτήσεις που παρουσιάζουν προβλήματα και ότι μέχρι τις 15 Απριλίου θα πληρωθούν τα επιδόματα προς όσους συμπλήρωσαν ορθά τις αιτήσεις.

>>> Διαβάστε ακόμη: ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ 1: Σχέδια Αναστολής Εργασιών (τι ισχύει)  <<<
 
Σε δήλωση στο ΚΥΠΕ, ο κ. Φακοντής επεσήμανε ότι για κάποιους τους οποίους δεν καλύπτουν τα υφιστάμενα σχέδια, ή κάποιες για κάποιες επιχειρήσεις που εξαιρούνταν από τα σχέδια, «μας ενημέρωσε η Υπουργός Εργασίας ότι θα γίνει νέα επαναξιολόγηση και πιθανόν κάποιοι από αυτούς να περιληφθούν στην περίοδο από τις 12 Απριλίου μέχρι τα μέσα Μαΐου, ανάλογα με τις επιπτώσεις που υπέστησαν και ανάλογα με τα μέτρα που θα ισχύουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας».
 
Με βάση την ενημέρωση της Επιτροπής από την κ. Αιμιλιανίδου, είπε ο κ. Φακοντής μέχρι σήμερα υπέβαλαν 167.000 εργαζόμενοι και αυτοτελώς εργαζόμενοι αίτηση από τις 240.000 των δυνητικών δικαιούχων.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος, καθώς κάποιοι δυνητικοί δικαιούχοι βρίσκονται ακόμα στο σύνηθες ανεργιακό επίδομα ή επειδή κάποιοι άλλοι δεν ενδιαφέρθηκαν να ενταχθούν σε αυτά τα σχέδια.
 
Ο κ. Φακοντης τόνισε ότι όσες επιχειρήσεις ενταχθούν στα σχέδια αυτά και επιδοτηθούν δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού τους.
 
Περαιτέρω ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι η πληρωμή των επιδομάτων στους αιτητές των οποίων οι αιτήσεις δεν παρουσίασαν προβλήματα θα γίνει μέχρι τις 14 Απριλίου. Πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί η εξέταση αιτήσεων που παρουσιάζουν προβλήματα και μετά το Πάσχα, καθώς οι τράπεζες από την Παρασκευή θα είναι κλειστές.

>>> Διαβάστε επίσης: ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ 2: Αναγκαστική Άδεια – Τι ισχύει (μάθετε σε 57sec) <<<
 
Συνεχίζοντας ο κ Φακοντής ανέφερε ότι στις 11.000 των αιτήσεων που παρουσίασαν προβλήματα στάλθηκαν χθες (12/4) sms είτε για να αποσταλεί ξανά ο αριθμός IBAN είτε για να διευκρινιστούν άλλα ζητήματα που έχρηζαν επεξηγήσεων.
 
Πρόσθεσε πως μετά το Πάσχα θα διαφανεί ο αριθμός των αιτητών που ανταποκρίθηκαν και κατά πόσο ο αριθμός αυτός θα σμικρυνθεί.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας είπε επίσης ότι η Επιτροπή Εργασίας ενημερώθηκε από την κα Αιμιλιανίδου ότι τα σχέδια αυτά έχουν επεκταθεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
 
Η Υπουργός Εργασίας εξήγησε επίσης ότι μέχρι τα μέσα Απρίλη, που ήταν η πρώτη περίοδος των περιοριστικών μέτρων, με βάση το ποσοστό κάλυψης όπως αυτό ανακοινώθηκε από τα σχέδια και για την επόμενη περίοδο το ποσοστό θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα που θα έχει ο κοινωνικός διάλογος, πρόσθεσε ο κ. Φακοντής.
 
Όπως είπε, ο κοινωνικός διάλογος θα αρχίσει αμέσως μετά το Πάσχα θα ακουστούν οι απόψεις και οι εισηγήσεις και ακολούθως θα ληφθούν αποφάσεις.
 
Για την περίοδο από τον Ιούλη μέχρι τον Οκτώβρη θα διεξαχθεί επίσης συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους
και για αυτή την περίοδο θα ληφθεί υπόψη ο ρυθμός ανάκαμψης των διαφόρων επιχειρήσεων κατά κλάδο και θα έχουν την ανάλογη στήριξη από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας και με επίκεντρο δύο βασικούς άξονες, να μην υπάρξουν απολύσεις και να μην υπάρξουν μειώσεις στους μισθούς.

>>> Διαβάστε ακόμη: ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ 3: Εργασία από Σπίτι – Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων  <<<
 
Ο κ. Φακοντής ανέφερε ότι από την πλευρά τους τα μέλη της Επιτροπής είναι έτοιμα να στηρίξουν την προσπάθεια και να συμβάλουν με προτάσεις, εισηγήσεις και απόψεις που θα έχουν κύριο στόχο να στηριχθούν οι εργοδοτούμενοι, οι αυτοεργοδοτούμενοι και οι επιχειρήσεις και η οικονομία ώστε να μπορέσει να ανακάμψει το συντομότερο δυνατό. Επανατόνισε δε ότι ο βασικός στόχος αυτών των σχεδίων είναι να μην υπάρξουν απολύσεις και μειώσεις μισθών.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, μέλος της Επιτροπής, Μαρίνος Μουσιούττας, ενημερώνοντας το ΚΥΠΕ, για τη συνεδρία ανέφερε πως η προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας είναι να καταβληθούν τα επιδόματα αυτών που έχουν συμπληρώσει ορθά τις αιτήσεων μέχρι και τις 15 Απριλίου.
 
Περαιτέρω ο κ. Μουσιούττας σημείωσε ότι σε πάρα πολύ καλό και συναινετικό κλίμα η Επιτροπή Εργασίας ενημερώθηκε για τα σχέδια και για το γεγονός ότι δόθηκε παράταση στην εφαρμογή των σχεδίων μέχρι 12 Ιουνίου και περαιτέρω θα υπάρξει κάλυψη επιχειρήσεων, που επηρεάζονται από ενδεχόμενα μέτρα μέχρι τις 12 Οκτωβρίου.

>>> Διαβάστε επίσης: ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ4: Αν είμαι σε υποχρεωτική άδεια μπορώ να εργαστώ αλλού; <<<
 
Ο κ. Μουσιούττας ανέφερε επίσης πως απαντώντας στις ερωτήσεις των Βουλευτών η Υπουργός αναφέρθηκε στους περιορισμούς απολαβών και ειδικά σε ό,τι αφορά το επίδομα προς γονέα, ο οποίος δεν πάει δουλειά για την φροντίδα ανήλικου τέκνου, διευκρινίστηκε πως δικαιούχοι είναι και όσοι απολαμβάνουν μισθού πέραν των 2.500 ευρώ τον μήνα και ότι το ύψος του επιδόματος εξετάζεται ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες του αιτητή.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε επίσης πως η Υπουργός Εργασίας απαντώντας σε δική του ερώτηση, ενημέρωσε την Επιτροπή Εργασίας ότι είναι πολύ νωρίς και πολύ δύσκολο να γίνει εκτίμηση για το κόστος που θα υπάρξει για την εφαρμογή των σχεδίων και ότι τέλος Απριλίου θα μπορεί να υπάρξει μια αρχική ένδειξη για το κόστος των παροχών με ορίζοντα αυτή την τριμηνία.
 
Διευκρίνισε ότι όλα τελούν υπό την αίρεση των επιπτώσεων που έχουν τα περιοριστικά μέτρα και η αναστολή εργασιών επιχειρήσεων. Πρόσθεσε πως στα σχέδια επαγγελματιών και επιχειρήσεων που ανέστειλαν ή μείωσαν το κύκλο εργασιών τους εντάχθηκαν τελευταία οι ασφαλιστές όπως και άλλες οικονομικές δραστηριότητας που αναγκάστηκαν σε αναστολή εργασιών με βάση το διάταγμα του Υπουργού Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

>>> Διαβάστε ακόμη: ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ 5: Πλεονασμοί και Μειώσεις Μισθών – Επιτρέπονται; <<<
 
Ο κ. Μουσιούττας είπε τέλος ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα άλλα μέλη της Επιτροπής Εργασίας ευχαρίστησαν την Υπουργό και τους λειτουργούς του Υπουργείου Εργασίας που υπερβάλλουν εαυτούς ώστε με όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν να πληρωθούν όσο πιο σύντομα γίνεται οι παροχές για να μπορέσει ο κόσμος να τα αξιοποιήσει τώρα που τα έχει ανάγκη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ