Έκτακτη συνάντηση συντεχνιών με Υπ. Εργασίας για ΑΤΑ - Ακυρώθηκε η πανσυνδικαλιστική

Τελικά οι φωνές για ακύρωση της συνάντησης κέρδισαν

Ακυρώθηκε η πανσυνδικαλιστική σύσκεψη που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα (10/5) με σκοπό να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα που αφορούν την κυβερνητική πρόταση για την ΑΤΑ.

Όπως σημειώνεται η πανσυνδικαλιστική σύσκεψη για την ΑΤΑ αναβάλλεται, ενόψει της σύγκλησης συνάντησης των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ) με τον Υπουργό Εργασίας σήμερα στις 12 το μεσημέρι.

Να σημειωθεί όπως εξάλλου είχε αναφερθεί και στο πρωινό μας ρεπορτάζ υπήρχε διχογνωμία

Οι Συντεχνίες - οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει γραπτώς την πρόταση του Υπ. Εργασίας - αν και θεωρούν ορθότερο να προχωρήσουν με κοινή απόφαση, εντούτοις, διατηρούν το δικαίωμα να προχωρήσουν ξεχωριστά σε περίπτωση που διαφωνούν. Ενδεχόμενο το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί. 

Αυτός εξάλλου είναι και ο σκοπός της σύσκεψης στην οποία θα διαφανεί κατά πόσον οι συνδικαλιστές θα προχωρήσουν με κοινό μέτωπο ή όχι και ιδιαίτερα μετά τις αποφάσεις των εργοδοτικών οργανώσεων, αφού ΟΕΒ και ΚΕΒΕ συμφώνησαν με την κυβερνητική πρόταση.

Πάντως, όπως μεταφέρεται από συνδικαλιστικούς κύκλους υπάρχει διχογνωμία ως προς το κατά πόσον θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει γραπτώς την κυβερνητική πρόταση για την ΑΤΑ. 

Παράλληλα, όπως πληροφορείται η Brief, ο Υπουργός Εργασίας δεν έχει μέχρι στιγμής προγραμματίσει κάποια κοινή συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους, δίνοντας έτσι χρόνο για να επεξεργαστούν την πρόταση του. 

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Εργασίας, μιλώντας χθες από το βήμα του 13ου Nicosia Economic Congress, αναφέρθηκε στη μεσολαβητική προσπάθεια του Υπουργείου, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για διασφάλιση της σταθερότητας και της εργατικής ειρήνης, που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της οικονομίας, όπως είπε.

«Οι εργοδότες δεν μπορούν να κατασκευάσουν τους εργαζόμενους, που μπορεί να φαντάζονται και να συμφωνούν μαζί τους σε όλα και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να κατασκευάσουν τους εργοδότες τους οποίους ενδεχομένως μπορεί να φαντάζονται και για αυτό πρέπει να καταλήγουμε σε συμβιβασμούς», είπε, προσθέτοντας πως ο ίδιος εκτιμά ότι «μέσα από την ωριμότητα και τη σοβαρότητα, που χαρακτηρίζει τους κοινωνικούς εταίρους στην Κύπρο διαχρονικά θα καταφέρουμε σύντομα να έχουμε θετικό αποτέλεσμα».

Λέγοντας ωστόσο ότι αυτό επαφίεται στους κοινωνικούς εταίρους, ο κ. Παναγιώτου είπε πως κάποιοι έχουν ήδη αποφασίσει ήδη προς μια θετική κατεύθυνση και κάποιοι βρίσκονται σε μα διαδικασία αξιολόγησης των δεδομένων.

«Και θεωρώ ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε εκείνο που χρειαζόμαστε. Χρειαζόμαστε μια συμφωνία, χρειαζόμαστε σταθερότητα, πρέπει να διασφαλίσουμε εργατική ειρήνη, πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα για τη ανάπτυξη της οικονομίας, ιδιαίτερα μιας πολύ καλής τουριστικής περιόδου που επίκειται, πρέπει να βοηθήσουμε για την ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, επειδή το κόστος ζωής είναι αυξημένο», είπε και συμπλήρωσε: «Οπότε εκτιμώ ότι όλα αυτά συναξιολογούμενα θα μας οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Τι προνοεί η συμβιβαστική πρόταση

Υπενθυμίζουμε ότι η συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε ενώπιον των κοινωνικών εταίρων την περασμένη Παρασκευή ο Υπ. Εργασίας προνοεί τα εξής:

  • Ανανέωση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 2017 για περίοδο τριών χρόνων,
  • αύξηση του ποσοστού καταβολής της ΑΤΑ στα 2/3 (66.7%) του ΔΤΚ αντί στο μισό που ισχύει σήμερα και στο μηδέν που ίσχυε προηγουμένως,
  • άμεση καταβολή των αυξήσεων στους εργαζομένους από τον Ιούνιο σύμφωνα με τον πληθωρισμό του 2022,
  • ανάπτυξη δομημένου κοινωνικού διαλόγου για μόνιμη  ολοκληρωμένη συμφωνία μέχρι το 2025.