Ελαφρώς πάνω η βενζίνη, σταθερό το πετρέλαιο

Εντός πλαισίου οι λιανικές τιμές πώλησης καυσίμων στην Κύπρο σύμφωνα με την Υπ. Προστασίας Καταναλωτών

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ


Δικαιολογημένες κρίνονται οι τιμές που επικρατούν σήμερα στα πετρελαιοειδή, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτών. Η Υπηρεσία, αφού μελέτησε τις τιμές στη διεθνή αγορά το τελευταίο διάστημα, διαπίστωσε ότι οι λιανικές τιμές των καυσίμων είναι μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια.

Μιλώντας στην Brief ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτών, Αντώνης Ιωάννου, σημείωσε ότι δεν καταγράφηκαν οποιεσδήποτε μειώσεις στις λιανικές τιμές πώλησης των καυσίμων στην Κύπρο καθώς η τιμή του μπρεντ στη διεθνή αγορά παρέμεινε πέριξ των 100 δολαρίων το βαρέλι, ενώ και οι τιμές των διυλισμένων προϊόντων που μας ενδιαφέρουν κινήθηκαν στα ίδια υψηλά επίπεδα. Οι τιμές του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης στην Κύπρο παρέμειναν αναλλοίωτες, ενώ αντίθετα, καταγράφηκαν μικρές αυξήσεις της τάξης του ενός και δύο σεντ στην τιμή της βενζίνης.

Ο κ. Ιωάννου κλήθηκε να σχολιάσει την επισήμανση αρκετών καταναλωτών σε σχέση με τις εταιρείες πετρελαιοειδών. «Καλά οι εταιρείες αγοράζουν πάντα όταν οι τιμές είναι πάνω;», είναι το σχόλιο αρκετών καταναλωτών. Όπως είπε ο κ. Ιωάννου, χωρίς να θέλουμε να υπερασπιστούμε τις εταιρείες, θα πρέπει να πούμε ότι το τελευταίο διάστημα οι διεθνείς τιμές είναι σχεδόν μόνιμα πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι επομένως και οι κυπριακές εταιρείες δεν μπορούσαν να προμηθευτούν καύσιμα σε φθηνότερες τιμές. Ωστόσο σημείωσε ότι η Υπηρεσία ελέγχει διεξοδικά την κατάσταση και όπου κριθεί αναγκαίο δεν θα διστάσει να παρέμβει.

Όσον αφορά στο άμεσο μέλλον των τιμών, ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι η κατάσταση είναι τόσο ρευστή που κανείς δεν μπορεί να προβεί σε ασφαλή πρόβλεψη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιφέρει αναστάτωση σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει προκαλέσει άνοδο στις τιμές της ενέργειας, τόσο του πετρελαίου όσο και του φυσικού αερίου. Μια δήλωση, μια κίνηση ένα μέτρο ή ένα αντίμετρο μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στην αγορά, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννου. Επομένως και η Κύπρος που είναι καθαρά εισαγωγέας πετρελαιοειδών θα πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις για να δούμε μέχρι που θα φτάσει η κατάσταση με τον πόλεμο και τις παρενέργειες του.

Στο μεταξύ χθες, νέο άλμα κατέγραψαν οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κόντρα της Ρωσίας με την Ευρώπη με αφορμή τις κυρώσεις έχουν βάλει ξανά φωτιά στην ενέργεια χωρίς να διαφαίνεται αποκλιμάκωση.
Το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά (TTF) εκτοξεύτηκε ξανά χθες έως 24% στα 125 ευρώ ανά μεγαβατώρα πριν να διαμορφωθεί στη συνέχεια στα επίπεδα των 107 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ανοδικά κινήθηκε εξάλλου και το αργό πετρέλαιο με τις τιμές να ξεπερνούν ξανά τα 105 δολάρια στην αγορά του Λονδίνου (Brent) και τα 102 δολάρια στις ΗΠΑ (αμερικανικό αργό WTI).

Οι ανατιμήσεις αυτές καταγράφονται μετά την απόφαση της Gazprom να προχωρήσει σε διακοπή της τροφοδοσίας της Βουλγαρίας με φυσικό αέριο, αλλά και την απόφαση του ρωσικού γίγαντα να κλείσει τις στρόφιγγες και στην Πολωνία. Πρόκειται για εξελίξεις οι οποίες μπορεί να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες καθώς η ενέργεια και ειδικά το φυσικό αέριο φαίνεται να γίνεται όπλο στη γεωπολιτική διαμάχη και τη συνεχώς εντεινόμενη κόντρα μεταξύ της Ρωσίας και των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών. Από το εκρηκτικό κοκτέιλ που δημιουργείται μεγάλος χαμένος είναι οι καταναλωτές και οι βιομηχανίες που θα δουν ξανά το κόστος των υγρών καυσίμων και της ενέργειας γενικότερα να αυξάνεται σημαντικά.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ