Ελεγκτική: Το κράτος αντί για €49 εκ παίρνει €15 εκ από τον ΟΠΑΠ

Περίπου €2 εκατ. τον μήνα λιγότερα τα έσοδα του κράτους από τον ΟΠΑΠ λόγω καθυστέρησης σε συμφωνία, λέει η Ελεγκτική

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΑΛΕΞΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

Με βάση τους υπολογισμούς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, το κράτος σήμερα λαμβάνει περίπου 8% από τον ΟΠΑΠ, δηλαδή €15 εκατ.  ετησίως, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Μάριος Πετρίδης, Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στην εκπομπή “Business Hour By Brief”, συμπληρώνοντας πως το κράτος θα μπορούσε με βάση νέα συμφωνία που καθυστέρησε, να λαμβάνει 27,5%, δηλαδή περίπου €49 εκατ. τον χρόνο.

Άρα αυτή την στιγμή, όπως σημείωσε ο κ. Πετρίδης, χάνονται ως έσοδα περίπου €2 εκατ. κάθε μήνα λόγω του ότι δεν υπάρχει αυτή η νέα συμφωνία.

«Πιστεύουμε ότι το κράτος θα μπορούσε να εισπράττει πολύ περισσότερα από αυτά που εισπράττει αυτή την στιγμή», δήλωσε.

Η συμφωνία όπως εξηγεί, ήταν τέτοια που ο ΟΠΑΠ παρά την αύξηση των εσόδων που είχε, εντούτοις η Κυπριακή Δημοκρατία συνέχιζε να λαμβάνει το ίδιο ποσό, ενώ θα έπρεπε κατά την άποψη της Ελεγκτικής να ακολουθηθεί μια πιο σωστή διαδικασία ώστε να μην είναι εις βάρος του δημοσίου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Πετρίδης. 

«Η Ελεγκτική Υπηρεσία ελέγχει το κράτος, όχι την ιδιωτική εταιρεία, αρά ως ιδιωτική εταιρεία μπορεί να συνεχίσει αυτό που κάνει για το συμφέρον το δικό της, των μετοχών της. Εμείς ελέγχουμε τις πράξεις και παραλήψεις της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, δρομολογήθηκαν διαδικασίες για επιλογή του κατάλληλου παρόχου, οι οποίες παρά την πάροδο πέρα των 3,5 ετών δεν έχουν ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην έχει συναφθεί σχετική σύμβαση, σημειώνοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει με την προηγούμενη συμφωνία με την συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία κατά την άποψη της Ελεγκτικής είναι εις βάρος τους κράτους.

«Ο νόμος έχει ψηφιστεί τον Ιούνιο του 2018 και είμαστε ουσιαστικά Μάϊο του 2022, δηλαδή έχουν περάσει σχεδόν 4 ολόκληρα χρόνια και δεν υπάρχει εν ισχύ μια συμφωνία που είναι προς το συμφέρον του κράτους, δηλαδή των φορολογούμενων πολιτών», εξήγησε.

Οι λόγοι της καθυστέρησης 

Με βάση την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι για σκοπούς διαφάνειας έχουν σημειωθεί κάποιες θέσεις με τις οποίες ωστόσο δεν συμφωνεί η Ελεγκτική Υπηρεσία ότι μπορούν να επεξηγήσουν και να τεκμηριώσουν όλη αυτήν την καθυστέρηση.

>>> Διαβάστε αυτούσια την Έκθεση της Ελεγκτικής εδώ <<<

Όπως έχει ενημερώσει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών την Ελεγκτική, οι διαδικασίες έχουν διαρκέσει περίπου 13 μήνες, λόγω του ότι θα έπρεπε να βγει μέσω ενός διαγωνισμού και να αγοραστούν συμβουλευτικές εξιδεικευμένες υπηρεσίες ούτως ώστε να υποβοηθηθεί η συντονιστική επιτροπή. Παράλληλα, η ανάγκη μελέτη δέουσας επιμέλειας την οποία η συμβουλευτική επιτροπή έχει μελετήσει τα πορίσματα αυτής της έρευνας, προχώρησε στις προβλεπόμενες ενέργειας, επικύρωσε το όνομα του υφιστάμενου παρόχου από το Υπουργικό Συμβούλιο, εξήγησε.

Έπειτα, ο κ. Πετρίδης συμπλήρωσε ότι υπήρξε καθυστέρηση ενός χρόνου για διαπραγμάτευση κωδικών πρακτικής μεταξύ του ΟΠΑΠ και της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, «μπήκε» στην εξίσωση και η πανδημία. Ακολούθως, παρατηρήθηκε όπως εξηγεί καθυστέρηση 7 μηνών στην έγκριση των κωδικών που έχει κριθεί από του Υπουργείο ως δικαιολογημένη ενώ όπως υποστηρίζει η υπηρεσία έχει κάποιες επιφυλάξεις για αυτό ότι θα μπορούσε να γίνει πιο γρήγορα.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στην Ελεγκτική - όπως εξηγεί ο κ. Πετρίδης - ότι σε περίπτωση που ο υποψήφιος πάροχος αποδεχτεί το περιεχόμενο της σύμβασης τότε η συμβουλευτική επιτροπή θα την στείλει στον Υπουργό προς υποβολή στον Υπουργικό Συμβούλιο και θα ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης και ο τερματισμός της διακρατικής συμφωνίας που ισχύει αυτή την στιγμή.

Ο κ. Πετρίδης τονίζει ότι κατά την άποψη της υπηρεσίας ο νόμος έπρεπε να είχε ψηφιστεί πριν από το 2018, αφού η Ελεγκτική συλλέγει στοιχεία από τις 27 Μάϊου του 2014, όπου στάλθηκε η πρώτη επιστολή.

«Κλείνουμε σε λίγες μέρες 8 χρόνια που η Ελεγκτική Υπηρεσία το είχε εντοπίσει και είχε ενημερώσει τους αρμόδιους», δήλωσε καταληκτικά.

Δείτε τι δήλωσε στην εκπομπή Business Hour by Brief o κ. Πετρίδης:

 
20209