Ελλείψεις στη συλλογή & επεξεργασία στατιστικών για τον τουρισμό

Αναζητούν λύση Βουλή και Υφυπουργείο

Λύσεις στο ζήτημα της αναγκαιότητας βελτίωσης του μηχανισμού συλλογής στατιστικών στοιχείων, που αφορούν τον τομέα του τουρισμού και τα οποία θα τυγχάνουν αξιολόγησης, επεξεργασίας και αξιοποίησης κατά τη διαμόρφωση της στρατηγικής για τον τουρισμό, αναζητούν Υφυπουργείου Τουρισμού και Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού, με εμπλεκόμενους φορείς να ζητούν ακόμα και ρύθμιση διά νόμου.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής την Τρίτη ότι περί τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου το Υφυπουργείο προγραμματίζει την παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης έρευνας με στατιστικές για τον τουρισμό, που ετοιμάζεται για πρώτη φορά από τη νεοσύστατη μονάδα ερευνών του Υφυπουργείου. Η έρευνα θα αφορά στατιστικά στοιχεία για τα έτη 2020 και 2021, που συλλέχθηκαν από διάφορες πηγές, όπως η στατιστική υπηρεσία, το Cyprus Flight Pass, η ιστοσελίδα του Υφυπουργείου και η google analytics.

Ωστόσο ο κ. Περδίος σημείωσε ότι το Υφυπουργείο θα προχωρήσει σε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση αναφορικά με τη συλλογή στατιστικών δεδομένων για τον τουρισμό από διάφορους φορείς και πηγές.

Αυτή τη στιγμή, είπε, το Υφυπουργείο λαμβάνει τακτική ενημέρωση μόνο από τη διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων, Hermes Airports, και τη Στατιστική Υπηρεσία του κράτους.

Εκπρόσωπος της Hermes Airports ενημέρωσε τους βουλευτές ότι η εταιρεία διαθέτει στατιστικά στοιχεία που αφορούν την επιβατική κίνηση αλλά και πιο ποιοτικές αναλύσεις, τα οποία μοιράζεται με όλους τους φορείς του τουρισμού. Αυτό που λείπει, είπε, είναι πιο εξειδικευμένες πληροφορίες, όπως, για παράδειγμα έρευνες για κάθε τουριστική αγορά, και πρότεινε τη σύσταση ενός οργάνου, που θα λαμβάνει και θα μοιράζεται με όλους αυτές τις πληροφορίες.

Η γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου Χρυσαίμιλη Ψηλογένη ανέφερε πως η συλλογή και επεξεργασία στοιχείων είναι πολύ σημαντική για τους επιχειρηματίες του κλάδου, ωστόσο υπάρχουν ελλείψεις. Αναγνώρισε ότι ευθύνη φέρει και η ίδια η βιομηχανία, καθώς πολλές επιχειρήσεις δεν παρέχουν ορθά στατιστικά στοιχεία, ενώ εισηγήθηκε θεσμοθέτηση της υποχρέωσης των ξενοδόχων να παρέχουν στοιχεία για την πληρότητα των μονάδων τους ανά μήνα.

«Πρέπει να φύγουμε από την εθελοντική βάση δεδομένων σε μία νομοθετική ρύθμιση», δήλωσε ο πρόεδρος του ACTA Βασίλης Σταματάρης, θέση με την οποία συμφώνησε και ο ΠΑΣΥΞΕ.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε πως «πρέπει να καθοριστεί ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης των στατιστικών στοιχείων που θα αποτελούν τη βάση για όλους τους σχεδιασμούς και όλες τις πολιτικές του Υφυπουργείου Τουρισμού». Πρόσθεσε ότι το Υφυπουργείο θα πρέπει να είναι αρμόδια αρχή και όχι απλός αποδέκτης των στοιχείων.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε το Υφυπουργείο θα προχωρήσει σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και θα ετοιμάσει ολοκληρωμένη πρόταση για τη διαχείριση των στατιστικών στοιχείων και εάν υπάρχουν ανάγκες για νομοθετικές ρυθμίσεις θα προωθηθούν από κοινού.

Έκανε λόγο, τέλος, για ένα βήμα μπροστά, άκρως αναγκαίο για τους σχεδιασμούς τους κράτους στον τομέα του τουρισμού.

Ο βουλευτής ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή σημείωσε ότι η συλλογή στοιχείων δεν είναι από μόνη της αρκετή για να λύσει ένα πρόβλημα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της σωστής ανάγνωσης των στοιχείων. Όλοι οι φορείς, κατέληξε, πρέπει να εργαστούν με συλλογικότητα, αναλύοντας αυτά τα στοιχεία για την πρόοδο του κυπριακού τουρισμού.
 
(ΚΥΠΕ)

 
16324