Έλλειψη προσωπικού: Εξετάζεται εισαγωγή από εξωτερικό

ΠΑΣΙΚΑ και ΠΑΣΥΞΕ μίλησαν στην Brief για την έλλειψη προσωπικού και πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί

Γράφει η 
Ξένια Προδρόμου


Η έλλειψη προσωπικού φαίνεται να απασχολεί τους περισσότερους τομείς στην Κύπρο, όπως την βιομηχανία, τον τομέα τουρισμού, την γεωργία και κτηνοτροφία, αφού κατά καιρούς εκπρόσωποι ή επαγγελματίες του χώρου, κάνουν λόγο για έλλειψη προσωπικού, προτείνοντας μέτρα για την αντιμετώπιση του κενού που υπάρχει.

Για το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού αναφέρθηκε πρόσφατα και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού λέγοντας μάλιστα ότι γίνονται επαφές με τα αρμόδια υπουργεία για εξεύρεση λύσης. 

Ειδικότερα, ο κ. Αβέρώφ Νεοφύτου, κατά την την επίσκεψη του στην βιομηχανική περιοχή Ύψωνα την Τετάρτη (27/10)  συνομίλησε με βιομηχάνους για τα θέματα που τους απασχολούν και που, όπως είπε, εστιάζονται στην έλλειψη εργατικού δυναμικού και στην έλλειψη χώρων επέκτασης των εγκαταστάσεων τους. Μάλιστα ο κ. Αβέρωφ σημείωσε ότι προσωπικό «δεν βρίσκει ο ξενοδόχος, δεν βρίσκει ο βιομήχανος, ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος, δεν βρίσκει ο οποιοσδήποτε τομέας της οικονομίας, τα εστιατόρια, στο λιανικό εμπόριο, κόσμο για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τους πελάτες του, την αγορά».  

Όπως σημείωσε, ο ίδιος θα έχει συναντήσεις με την Υπουργό Εργασίας και βρίσκεται σε επικοινωνία και με τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Εσωτερικών, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του προς την Κυβέρνηση για επίλυση του ζητήματος.  
Με αφορμή τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ, η Brief επικοινώνησε με τον Γενικό Διευθυντή του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, και τον Γενικό Γραμματέα του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, ώστε να μας δώσουν τις δικές τους θέσεις για το εν λόγω ζήτημα και πως σκοπεύουν να το αντιμετωπίσουν.

ΠΑΣΥΞΕ: Ανάγκη να βρεθεί προσωπικό σύντομα

Τεράστια η έλλειψη προσωπικού και αδήριτη ανάγκη να βρεθεί μια λύση το συντομότερο, υπογράμμισε μιλώντας στην Brief ο ΓΔ του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης,  γιατί ήδη ξεκίνησε ο προγραμματισμούς για την ερχόμενη σεζον.

Όπως ανέφερε είναι αναγκαίο να καλυφτούν οι θέσεις με ανθρώπινο δυναμικό σύντομα γιατί πρέπει να βρεθεί ο χρόνος για εκπαίδευση και χρόνος προσαρμογής ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες και να διατηρήσουμε υψηλά το τουριστικό μας προϊόν.

Ο κ. Ρουσουνίδης σημείωσε ότι βρίσκονται σε επαφή με το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και γίνεται επεξεργασία διάφορων προτάσεων και εισηγήσεων .«Φαίνεται πως οι διαδικασίες προσλήψεων και εισαγωγής προσωπικού από το εξωτερικό είναι κάτι το οποίο κερδίζει έδαφος».

«Στην Κύπρο δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη ανεργία και εν πάση περίπτωσει δεν υπάρχει τόσο προσωπικό όσο να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της τουριστικής βιομηχανίας, όπως καταγράφονται για τις ανάγκες του χρόνου», σημείωσε.

ΠΑΣΙΚΑ: Στόχος να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες

Θετικό χαρακτηρίζει ο Γενικός Γραμματέα του ΠΑΣΙΚΑ, Φάνος Λεβέντης, το γεγονός ότι έχει γίνει κατανοητό από το αρμόδιο Υπουργείο ότι όντως υπάρχει έλλειψη προσωπικού και όχι μόνο στην τουριστική βιομηχανία αλλά και σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Αυτό είναι και ένα μήνυμα προς όλους, ανέφερε, που καμιά φορά σκεφτόμαστε ότι η βιομηχανία δεν ελκύει Κύπριους. 
Δεν είναι αλήθεια, πρόσθεσε, γιατί εργοδοτούνται χιλιάδες Κύπριοι ή κόσμος που διαμένει μόνιμα στην Κύπρο γενικότερα. Κατά τον κ. Λεβέντη, αναπόφευκτα παρουσιάζεται έλλειψη προσωπικού εξειδικευμένου και ανειδίκευτου, καθώς είμαστε μια μικρή χώρα με πολύ μεγάλη τουριστική βιομηχανία και κέντρα αναψυχής.

Ο ΠΑΣΙΚΑ, τόνισε ο κ. Λεβέντης, έχει κάνει εισηγήσεις στο αρμόδιο Υπουργείο και έχουν να κάνουν με την δυνατότητα εργοδότησης κάποιων εκ του πολιτικού ασύλου με ευκολότερες διαδικασίες, κάτι που έχει ξεκινήσει να γίνεται.  Πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να απασχολούνται υπό τη μορφή της μερικής απασχόλησης ολόχρονα εξυπηρετώντας και την επαρχία και την περιφέρεια - όπως τα ορεινά θέρετρα όπου η δουλειά τους συγκεντρώνεται περίπου Παρασκευή – Κυριακή- φοιτητές από τρίτες χώρες. «Αναγκαστικά θα πρέπει να εργοδοτήσουμε κόσμο και από τρίτες χώρες με όρους οι οποίοι δεν θα είναι εξοντωτικοί για τους επιχειρηματίες, ώστε να μπορέσουν να σταθούν οι επιχειρήσεις στο επίπεδο το οποίο η πολιτεία επιθυμεί να βρίσκονται] σημείωσε.

 Άλλωστε στόχος είναι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, υπογράμμισε.

ΟΕΒ και ΚΕΒΕ αναγνωρίζουν το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), αξιολογώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις για εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, προχωρεί με την διεξαγωγή έρευνας με σκοπό την καταγραφή των πραγματικών αναγκών των επιχειρήσεων σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Επίσης, το ΚΕΒΕ, έθεσε κατά τη συνάντηση που είχε στην 19 Οκτωβρίου με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το θέμα με την έλλειψη εργατικού δυναμικού και την ανάγκη εκσυγχρονισμού της στρατηγικής απασχόλησης ξένων εργατών. Πιο συγκεκριμένα κατά τη συνάντηση τους το ΚΕΒΕ ζήτησε την οριστική τροποποίηση της στρατηγικής και των κριτηρίων για την απασχόληση ξένου εργατικού δυναμικού, στη βάση εγγράφου που κατέθεσε για το θέμα. 

 
24967