Έλλειψη προσωπικού: Οι λύσεις που προτείνουν ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΠΟΒΕΚ

Αιτητές πολιτικού ασύλου και εργαζόμενοι από ΕΕ ή Τρίτες Χώρες η λύση αν δεν πάνε για δουλειά οι Κύπριοι

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ


Επιχειρηματίες, βιομήχανοι και γενικότερα εργοδότες αντιμετωπίζουν ένα κοινό πρόβλημα, την έλλειψη προσωπικού, που επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια της οικονομίας. Προτείνουν στο Υπουργείο Εργασίας την εισαγωγή ανθρώπινου δυναμικού από τρίτες χώρες ή την πρόσληψη αιτητών πολιτικού ασύλου στους τομείς που χρήζουν μεγάλης ανάγκης.

Εν τω μεταξύ, πρόσφατα η Ομποσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, διενήργησε έρευνα στις επιχειρήσεις με σκοπό την καταγραφή των πραγματικών αναγκών τους σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφηκαν, υπάρχουν πέραν των 4,000 κενών θέσεων εργασίας αυτή την στιγμή στην Κύπρο.

Ειδικότερα, τα στοιχεία έδειξαν σε ένα δείγμα 320 επιχειρήσεων, ότι οι ανάγκες θα είναι πέραν των 4200 χιλιάδων θέσεων εργασίας μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2021, ενώ για το πρώτο εξάμηνο του 2022, η έρευνα καταγράφει πέραν των 4500 αναγκών στις επιχειρήσεις.

Με αφορμή την έρευνα της ΟΕΒ και σε συνέχεια του θέματος, η Brief επικοινώνησε με ΟΕΒ, ΚΕΒΕ και ΠΟΒΕΚ, για το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού και τις ενέργειες που προωθούν ώστε να λυθεί  και φαίνεται ότι ταυτίζονται.

Ο ΓΔ της ΟΕΒ υπογραμμίζει στην Brief ότι υπάρχει σεβασμός στις δηλώσεις και ενέργειες της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, η οποία δήλωσε ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στο ντόπιο προσωπικό και τους εγγεγραμένους άνεργους. Την ίδια ώρα ο ΓΓ του ΚΕΒΕ επισημαίνει ότι τα πράγματα είναι ευκολότερα με την πρόσληψη αιτητών πολιτικού ασύλου κάτι που ήδη υλοποιείται μετά και το σχετικό Διάταγμα που έχει τεθεί σε ισχύ και ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ κινείται στην ίδια φιλοσοφία εισαγωγής προσωπικού ή πρόσληψη αιτητών πολιτικού ασύλου επισημαίνοντας ότι θα μπορούσαν να απορροφθούν ταυτόχρονα στις κενές θέσεις εργασίας από τους 11.000 εγγεγραμμένους ανέργους.

ΟΕΒ: Που θα ψάξουμε για προσωπικό

Ο ΓΔ της ΟΕΒΕ Μιχάλης Αντωνίου σημείωσε στην Brief ότι, αν δεν υπάρχει κατάλληλη συνεργασία και κάλυψη θέσεων από την Κύπρο θα πρέπει να ανατρέξουμε στην Ευρωπαϊκή Αγορά όχι μόνο για διαθέσιμα άτομα για απασχόληση, αλλά και κατάλληλα για την περίσταση. 

Αν πάλι δεν βρεθεί κατάλληλο προσωπικό σε Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε, θα αποταθούμε σε Τρίτες χώρες.

Αυτό πάντως που η ΟΕΒ σημειώνει ότι χαιρέτισε, είναι ότι η Υπουργός Εργασίας έδωσε οδηγίες στο τμήμα εργασίας στο Υπουργείο Εργασίας με βάση το οποίο πρέπει να μειωθεί κατακόρυφα το χρονικό διάστημα που απαιτείται από την ημέρα που καταχωρείται μία κενή θέση μέχρι τη μέρα που έρχεται από μία χώρα ο εργαζόμενος για να καλύψει αυτήν την κενή θέση. 

 «Σήμερα στην καλύτερη περίπτωση και αν είμαστε τυχεροί χρειάζονται πέντε ολόκληρους μήνες», σημείωσε.

Οι οδηγίες της Υπουργού Εργασίας είναι να μειωθεί κατακόρυφα αυτό το διάστημα και αναμένουμε ότι Σύντομα θα δούμε τα πράγματα να βελτιώνονται.

ΚΕΒΕ: Αν δεν καλυφθούν οι κενές θέσεις από το ντόπιο προσωπικό τότε θα πρέπει να εισάγουμε

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής σημειώνει στην Brief, ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού γενικότερα και όχι μόνο στον τουριστικό κλάδο και αυτό λένε ότι οφείλεται στο ότι ανακάμπτει η οικονομία αλλά και στο γεγονός ότι πολλοί κοινοτικοί που δούλευαν σε αυτές τις δουλειές έφυγαν για να πάνε πίσω στη χώρα τους και τώρα με την ανάκαμψη της οικονομίας βρίσκουν δουλειά εκεί και δεν έρχονται πίσω. Αυτό είναι κάτι που εισπράττουμε από τη γεωργοκτηνοτροφία, από τα ξενοδοχεία και άλλα επαγγέλματα.

Την ίδια ώρα, ανέφερε ότι κατά την συνάντηση που είχαν με την Υπουργό Εργασίας ενημερώθηκαν  πως πρώτα πρέπει να γίνει μια καταγραφή των επαγγελμάτων και ειδικοτήτων που υπάρχει ανάγκη και να ελεγχθεί αν μπορούν αυτές οι κενές θέσεις να καλυφθούν από τους 11.000 εγγεγραμμένους ανέργους και να το κοινοποιήσουν τόσο στο Επιμελητήριο όσο και στο Υπουργείο Εργασίας.

«Η εν λόγω εγκύκλιος στάλθηκε πριν μία εβδομάδα περίπου και το επόμενο βήμα είναι να παραλάβει σε μία εβδομάδα περίπου η Υπουργός Εργασίας όλα αυτά τα στοιχεία και να δει κατά πόσο αυτές οι θέσεις μπορούν να καλυφθούν από τους εγγεγραμμένους ανέργους» σημείωσε.

Αν τότε δεν καλυφθούν οι κενές θέσεις από το ντόπιο προσωπικό τότε θα πρέπει να εισάγουμε τόνισε ο κ. Τσιακκής.

Παράλληλα, σημειώνει ο κ. Τσιακκής, προχωρά η διαδικασία πρόσληψης αιτητών πολιτικού ασύλου. Περιγράφοντας τη διαδικασία, σημείωσε ότι όταν ένας αιτητής πολιτικού ασύλου εκφράσει το ενδιαφέρον του στο κέντρο απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας και υπάρχει καταγεγραμμένο το ενδιαφέρον από εταιρεία που ψάχνει προσωπικό, ο εργοδότης στέλνει μια δήλωση στο Υπουργείο σημειώνοντας ότι επιθυμεί να προσλάβει το εν λόγω πρόσωπο, με το Υπουργείο να προτείνει στην εταιρεία να προχωρήσει με την πρόσληψη και στην πορεία θα πρέπει να φανεί αν θα λάβει την έγκριση και από το Υπουργείο Εσωτερικών. Στην αντίθετη περίπτωση η πρόσληψη ακυρώνεται.

ΠΟΒΕΚ: Εντοπίζουμε ελλείψεις σε επαγγέλματα που δεν ενδιαφέρουν τους Κύπριους

Από την άλλη ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης ,σημειώνει ότι διαχρονικά υπάρχει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού ,στην Κύπρο ανάγκη για εισαγωγή από τρίτες χώρες σε παραδοσιακά επαγγέλματα και κατηγορίες που οι Κύπριοι δεν ενδιαφέρονται να εργαστούν, όπως κτηνοτροφία, στα πλυντήρια αυτοκινήτων πρατήρια πετρελαιοειδών και άλλα. «Εμείς θέτουμε θέμα ότι είτε σε πολιτικούς πρόσφυγες είτε σε φοιτητές είτε να επιτραπεί η εργοδότηση ατόμων από τρίτες χώρες» τόνισε ο κ. Κουρσάρης.

Το δεύτερο σημείωσε ο κ. Κουρσάρης, αφορά κάποιες άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων που θέλουν καταρτισμένο προσωπικό για τα κέντρα αναψυχής, γκαρσόνια, μάγειρες, chef.

Το τρίτο αφορά άλλες εξειδικευμένες επαγγελματικές κατηγορίες και πάλι καταρτισμένο προσωπικό, όπως ο κρεοπώλης κ.α.

Μάλιστα, σημείωσε ότι η ΠΟΒΕΚ έχει προβεί σε ανακοινώσεις για το ζήτημα και έχει ζητήσει συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας.

Ξένια Προδρόμου