Το εμβολιαστικό πρόγραμμα κρίνει την κανονικότητα της οικονομίας

  • Η επιτυχία των εμβολιασμών καθορίζει την άρση των περιορισμών
  • Κίνδυνοι εμφάνισης αριθμού πτωχεύσεων μη βιώσιμων επιχειρήσεων μετά τη λήξη της πανδημίας

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου

Σε τροχιά κανονικότητας επανέρχεται η οικονομία μόνο με την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, το οποίο εκτιμάται πως θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών για την καλύτερη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Η επιτυχής έκβαση του προγράμματος εκτιμάται πως θα δώσει τη δυνατότητα επιστροφής στην κανονικότητα με την άρση των ταξιδιωτικών και άλλων περιορισμών, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της εξωτερικής ζήτησης, κυρίως των υπηρεσιών όπως είναι ο τουρισμός και τα ταξίδια. Η μείωση της αβεβαιότητας και η άρση των περιοριστικών μέτρων θα επιτρέψουν τη σταδιακή αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης και των εγχώριων επενδύσεων.

Παράλληλα, σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους «μέχρι τη λήξη της πανδημίας και την επιστροφή στην ανάκαμψη θα πρέπει να διατηρηθούν σε εφαρμογή οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις και τα έκτακτα μέτρα σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων και παραγωγικών κλάδων που πλήγηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό».

Εξηγούσαν ότι «ταυτόχρονα με όλα αυτά θα πρέπει να απορροφηθούν και οι κεφαλαιακοί πόροι που δικαιούται η Κύπρος από την Ε.Ε. και οι οποίοι θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη δυναμική της ανάπτυξης διευκολύνοντας την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας χωρίς να είναι αναγκαία η επιστροφή στις αυστηρές πολιτικές λιτότητας του παρελθόντος».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πτωχεύσεις

Εκτιμούν πως «την επόμενη μέρα της πανδημίας η οικονομία έχει να αντιμετωπίσει την εμφάνιση ενός αριθμού πτωχεύσεων μη βιώσιμων επιχειρήσεων και την κατάργηση θέσεων εργασίας σε κλάδους έντασης εργασίας χαμηλής εξειδίκευσης».

Αυτό σημαίνει πως με τις πτωχεύσεις, την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση του εισοδήματος θα καταγραφεί αύξηση του ιδιωτικού χρέους και πιθανότατα νέα αύξηση του ήδη μεγάλου όγκου των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Από την άλλη οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν πως «το ενδεχόμενο πτώχευσης αριθμού μη βιώσιμων επιχειρήσεων ενέχει σημαντικούς πιστωτικούς κινδύνους (νέα ΜΕΔ) και δημοσιονομικούς κινδύνους, δηλαδή διαγραφή χρεών προς το δημόσιο και στήριξη των απολυμένων μέσω των σχεδίων του Υπουργείου Εργασίας».

Οι τράπεζες επίσης, που θα δεχθούν μεγάλο μέρος των επιπτώσεων, αντιμετωπίζουν ήδη χαμηλά επιτόκια τα οποία σε συνδυασμό με την αργή οικονομική ανάκαμψη, επηρεάζουν την οργανική κερδοφορία των τραπεζών και την ικανότητα να δημιουργήσουν κεφάλαιο. Περαιτέρω, νέες τιτλοποιήσεις ΜΕΔ πιθανότατα α οδηγήσουν σε εφάπαξ απώλεια κεφαλαίων. «Για να προστατευθούν από αυτούς τους κινδύνους, οι τράπεζες θα πρέπει να λάβουν μέτρα που θα διευκολύνουν την αναγνώριση των πιστωτικών ζημιών ώστε να καλυφθούν έναντι νέας αύξησης των ΜΕΔ, καθώς και να προβούν στην ταχεία εξυγίανση των ισολογισμών τους μέσω συστημικών λύσεων», εξηγούσαν τραπεζικές πηγές.

Ζώνη του ευρώ

Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως η ανάκαμψη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ στην οποία ανήκει και η κυπριακή οικονομία θα ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και θα συνεχιστεί το 2022. Η ανάκαμψη αυτή συνδέεται με την επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων, την άρση των περιορισμών, την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων για τη στήριξη της ζήτησης μέχρι να σταθεροποιηθεί η οικονομία.

Να σημειωθεί πως η κυπριακή οικονομία, ως οικονομία υπηρεσιών με μεγάλη συμμετοχή του τουρισμού, πλήγηκε σε μεγάλο βαθμό από την εξωτερική και εγχώρια ζήτηση. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν την ικανότητα προσαρμογής και χαμηλή πρόσβαση σε τραπεζικό  δανεισμό.

Περισσότερο πλήγηκαν οι τομείς που συνδέονται με τον τουρισμό και την εγχώρια ζήτηση, όπως τα ταξίδια, η φιλοξενία, η εστίαση, η ψυχαγωγία και το λιανικό εμπόριο.

Χρύσω Αντωνιάδου