Έμεινε του νέου Προέδρου το αγκάθι της ΑΤΑ

Πυροβόλησαν την κυβέρνηση οι Συντεχνίες αλλά τα σκάγια πάνε στον νέο Πρόεδρο

Στους δρόμους βγήκαν το μεσημέρι της Πέμπτης (26/1) χιλιάδες εργαζόμενοι με αίτημα τους την πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ μετά το ναυάγιο για συμφωνία του 100% μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και πλέον η καυτή πατάτα μεταφέρεται στα χέρια του νέου Προέδρου, αφού ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δεσμεύσει την νέα κυβέρνηση με παρέμβαση του για την ΑΤΑ.

 ωφψαδδδςαδα

Από την απεργία επηρεάστηκε ο δημόσιος και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, τα νοσοκομεία, τα αεροδρόμια, τα σχολεία αλλά και η κυκλοφορία, αφού η Αστυνομία προχώρησε με το κλείσιμο δρόμων. Ταυτόχρονα, οι τραπεζικοί υπάλληλοι κατά την διάρκεια της απεργίας εργάστηκαν κανονικά, αφού η ΕΤΥΚ αν και υποστηρίζει τα αιτήματα, εντούτοις – προς το παρόν - κρατά στάση αποχής από τα μέτρα. Ταυτόχρονα, κλειστό κατα την τρίωρη στάση εργασίας ήταν και το Χρηματιστήριο. 

>>> Διαβάστε εδώ αναλυτικό φωτορεπορτάζ και όσα έγιναν στην απεργία <<<

Οι συντεχνίες οι οποίες ήταν ακάθεκτες – έστω και αν προηγήθηκε η εν λόγω δήλωση του ΠτΔ - προχώρησαν με την τρίωρη στάση εργασίας, στέλνοντας, όπως ανέφεραν συντεχνιακοί κύκλοι στην Brief, το δικό τους μήνυμα προς τον νέο Πρόεδρο. 

Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία εξωτερικά του Υπουργείου Οικονομικών, παρά την φωτοελεγχόμενη συμβολή των λεωφόρων Δημοσθένη Σεβέρη, Γρηγόρη Αυξεντίου, Ευαγόρου, και Μιχαλάκη Καραολή. Στη συνέχεια πορεύθηκαν μέσω της λεωφόρου Γρηγόρη Αυξεντίου, της οδού Κωστή Παλαμά και της λεωφόρου Λόρδου Βύρωνος, προς το Υπουργείο Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου και πραγματοποίησαν συγκέντρωση. Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στη Λεμεσό. 

Την ίδια ώρα σε κοινό τους ψήφισμα πυροβόλησαν την απερχόμενη κυβέρνηση σημειώνοντας πως αρνείται να συζητήσει για την ΑΤΑ και ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να λύσει άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργοδότες. Από το ψήφισμα όπως είναι φυσικό δεν έλειψαν ούτε οι αναφορές για τους εργοδότες, τους οποίους οι Συντεχνίες καλούν να επιστρέψουν στον διάλογο και να δεχθούν την πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ σε ένα λογικό χρονοδιάγραμμα. 

vcdadwwadawdd

Οι συντεχνίες εξέφρασαν επίσης τη λύπη τους γιατί η κυβέρνηση – όπως αναφέρουν στο ψήφισμα - δεν αξιοποίησε το βήμα που έκαναν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στο διάλογο που έγινε υπό την αιγίδα του Υπουργού Εργασίας και να καταθέσει μεσολαβητική πρόταση με βάση το πνεύμα της μεταβατικής συμφωνίας σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Η κίνηση των Συντεχνιών αναμφίβολα βάζει πίεση στη νέα κυβέρνηση, αναγκάζοντας έτσι τον νέο Πρόεδρο να θέσει ως προτεραιότητα του την επίλυση του ζητήματος. Τι λένε όμως οι τρεις κύριοι υποψήφιοι για την ΑΤΑ; 

Οι θέσεις των 3 κυρίων Υποψηφίων

Η μόνη «καθαρή» τοποθέτηση υπέρ των αιτημάτων των συντεχνιών σχετικά με την επαναφορά της ΑΤΑ είναι αυτή του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος ζητά την πλήρη επαναφορά της και διεύρυνση της για όλους. 

Την ίδια ώρα ο Αβέρωφ Νεοφύτου, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως, δεν θεωρεί πως η ΑΤΑ θα λύσει τα προβλήματα, προβάλλοντας άλλες προτάσεις του, όπως για παράδειγμα τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών. 

Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αν και αναφέρει πως αφετηρία θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση και απόδοση της ΑΤΑ, αυτή θα πρέπει να γίνει μέσα σε χρονικό ορίζοντα που θα λαμβάνει υπόψη τη πορεία της οικονομίας. 

>>> Διαβάστε εδώ τι λένε αναλυτικά για Δημόσια Υπηρεσία, ΑΤΑ, Κατώτατο, Αφορολόγητο <<<

Τι ζητούν οι εργοδότες 

Οι εργοδότες προβάλουν το επιχείρημα πως η περίοδος που διανύει η οικονομία με τα αυξημένα κόστη από τη μια δεν επιτρέπουν στις επιχειρήσεις την πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ, ενώ από την άλλη ζητούν όπως καταργηθεί και να αντικατασταθεί από άλλο μέτρο

Ειδικότερα οι Εργοδότες ζητούν όπως καταργηθεί ο τρόπος υπολογισμού της ΑΤΑ που γίνεται βάσει πληθωρισμού και να αντικατασταθεί από άλλον δείκτη που θα μετρά την παραγωγικότητα και το ΑΕΠ της χώρας και βάσει αυτού να γίνονται οι υπολογισμοί για αναπροσαρμογή εάν χρειαστεί. 

Πού υπολογίστηκε η ΑΤΑ για το 2023 από το ΥΠΟΙΚ

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και βάσει της δέσμευσης ότι σε περίπτωση απουσίας οποιασδήποτε νέας συμφωνίας για την ΑΤΑ τότε συνεχίζει να ισχύει η τελευταία συμφωνία, το Υπουργείο Οικονομικών υπολόγισε την ΑΤΑ για το 2023 στο 50%. 

Το Υπουργείο Οικονομικών όπως σημειώνει στην εγκύκλιο του αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου 2023 από 2,56% σε 7,03% πάνω στους βασικούς μισθούς, δηλαδή στο 50% της αύξησης που καταγράφηκε. 

Ειδικότερα, το Υπουργείο Οικονομικών – υπενθυμίζοντας ότι θα καταβληθεί το 50% της αύξησης - αναφέρει πως το τιμαριθμικό επίδομα από 1η Ιανουαρίου 2023 και για τον υπόλοιπο χρόνο αυξάνεται κατά 4,36%, από 320,05% σε 338,36% πάνω στους βασικούς μισθούς, το οποίο θα λαμβάνεται υπόψη για σκοπούς υπολογισμού των απολαβών των υπαλλήλων στους βασικούς μισθούς των οποίων δεν έχει ενσωματωθεί οποιοδήποτε μέρος του τιμαριθμικού επιδόματος, συμπληρώνοντας πως η ΑΤΑ αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου 2023 και για περίοδο 12 μηνών, από 2,56% σε 7,03% πάνω στους νέους βασικούς μισθούς. 

Χ.Ζ.