Εν αναμονή των νέων μέτρων στήριξης οι επιχειρήσεις

Ποια μέτρα επεξεργάζεται η Κυβέρνηση για στήριξη των επιχειρήσεων μετά το ναυάγιο του ν/σ για τις κρατικές εγγυήσεις

Εν αναμονή της ανακοίνωσης των νέων μέτρων στήριξης από την Κυβέρνηση, τελούν οι επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων βρίσκονται στα όρια τους, εκπέμποντας σήμα κινδύνου.

Όπως είχε προαναγγείλει ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ανακοινώνοντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις, «η κυβέρνηση την επόμενη (σ.σ. αυτή) βδομάδα θα ανακοινώσει πολιτικές και μέτρα σ’ ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, προς στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στήριξη των θέσεων εργασίας και στήριξη της ευρύτερης επιχειρηματικής κοινότητας».

Διαβεβαίωσε, επίσης, τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους και τον ευρύτερο επιχειρηματικό κόσμο ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να τους στηρίζει με όλα τα διαθέσιμα μέσα ούτως ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κρίση.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τα μέτρα
Σύμφωνα με πληροφορίες της Brief, ανάμεσα στα μέτρα που μελετά η Κυβέρνηση και τα οποία συζητήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, περιλαμβάνεται η επιδότηση επιτοκίου, ένα μέτρο που, όπως φαίνεται, δεν θα χρειάζεται την έγκριση της Βουλής για να εφαρμοστεί.

Ως προς το ύψος της επιδότησης, οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα αγγίζει έως και το 1,5%, δηλαδή το μισό, σχεδόν, του επιτοκίου που ισχύει σήμερα για παραχώρηση επιχειρηματικών δανείων, ενώ η επιδότηση θα καλύπτει καθαρά και μόνο τις βιώσιμες επιχειρήσεις, όπως άλλωστε προνοούσε και το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις που αποσύρθηκε.

Επίσης, αναμένεται πως η Κύπρος θα αξιοποιήσει πλήρως τα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, μεταξύ αυτών και το Πρόγραμμα SURE για την ενίσχυση της απασχόλησης.

Πάντως, αν και ο Υπουργός Οικονομικών δεν έχει ανοίξει έως τώρα τα χαρτιά του, κατά την διάρκεια διαδικτυακής εκπομπής ανέφερε ότι, το plan B της Κυβέρνησης θα περιλαμβάνει τo στοιχείο της επιδότησης επιτοκίου και της απευθείας στήριξης.
 
«Δεν μπορώ να πω πολλά για το Plan B. Θα μιλήσουμε την επόμενη εβδομάδα όταν έχουμε ολοκληρωμένες κοστολογημένες τις προτάσεις μας», είπε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν θα υποβάλει πρόταση που θα εκτροχιάζει τα δημόσια οικονομικά.

Ασφυκτιούν οι επιχειρήσεις
Σημειώνεται πως, πολλές επιχειρήσεις αναμένουν πως και πως τις νέες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, αφού, όπως προειδοποίησε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, σε δηλώσεις του στην Brief, «έχουν φθάσει στα όρια τους».

«Αρκετές επιχειρήσεις έχουν φθάσει στα όρια τους και εκπέμπουν συνεχώς σήμα κινδύνου. Χωρίς γρήγορη πρόσβαση σε νέο φθηνό δανεισμό, μία-μία θα αρχίσουν να καταρρέουν, με πρώτα θύματα τους εργαζόμενους», είχε τονίσει σημειώνοντας ότι, «πρέπει να βρεθούν γρήγορα οι τρόποι στήριξής τους και αναμένουμε τις νέες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης».

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

«Είμαστε πεπεισμένοι πως η Κυβέρνηση δεν θα αφήσει τις επιχειρήσεις χωρίς την απαραίτητη ρευστότητα, κι αυτό φάνηκε από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία στην χώρα μας», είπε καλώντας, παράλληλα, την Κυβέρνηση να προχωρήσει, χωρίς καθυστέρηση, στην εφαρμογή του Σχεδίου Β’.

Από την πλευρά του το ΚΕΒΕ, προειδοποίησε πως «χωρίς ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις το μόνο που μπορούμε να αναμένουμε είναι κλείσιμο επιχειρήσεων, μειώσεις μισθών, απολύσεις, αύξηση της ανεργίας και μείωση των εισοδημάτων του κράτους».

«Ό,τι προστατεύσαμε τους τελευταίους δύο μήνες κινδυνεύουν να καταστραφούν σε μια μέρα», τόνιζε σε ανακοίνωσή του με αφορμή την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις.
 

Μάριος Αδάμου