Ενοίκια: Έρχονται εξώσεις εξπρές – Τι αλλάζει στη νομοθεσία

Στην Ολομέλεια πρόταση νόμου για αλλαγή των διαδικασιών ανάκτησης ιδιοκτησίας και είσπραξης οφειλόμενων ενοικίων

Σημαντικές αλλαγές στον «περί Ενοικιοστασίου Νόμο» αναμένεται να επιφέρει πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ, Νίκος Νουρής (νυν Υπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Γεωργίου, Ευθύμιος Δίπλαρος και Μάριος Μαυρίδης, και η οποία τίθεται σήμερα (6/12) προς ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

Σκοπός της εν λόγω πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του νόμου για τα ενοίκια, που αφορά ενοίκια πριν το 2000 και σε δημαρχούμενες περιοχές, ώστε να καταστούν αποτελεσματικότερες οι διαδικασίες ανάκτησης ιδιοκτησίας και είσπραξης οφειλόμενων ενοικίων, σε περίπτωση που ενοικιαστές δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές τους υποχρεώσεις.  

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την πρόταση νόμου όπως αυτή κατατέθηκε αρχικά, οι προτεινόμενες με αυτή ρυθμίσεις αποσκοπούν στην εισαγωγή νέου τύπου εξώδικης επίλυσης της διαφοράς μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή με την καθιέρωση «έγγραφης απαίτησης εξόφλησης ή/και ανάκτησης ιδιοκτησίας», ώστε να αποσυμφορηθεί το Δικαστήριο Ελέγχου Ενοικιάσεων. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Τι αλλάζει
Ειδικότερα, η προτεινόμενη νομοθεσία διαλαμβάνει ότι αν ενοικιαστής δεν πληρώνει τα ενοίκια, ο ιδιοκτήτης μπορεί να του δώσει γραπτή προειδοποίηση. Εάν μετά την πάροδο 21 ημερών από την ημερομηνία προειδοποίησης δεν διευθετηθούν οι οφειλές, ο ιδιοκτήτης μπορεί να πάει στον πρωτοκολλητή και να αρχίσει τη διαδικασία έξωσης. 

Από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης υποβάλει αίτηση στον πρωτοκολλητή, ο ενοικιαστής έχει 14 ημέρες να παρουσιάσει τις αποδείξεις πληρωμής των οφειλών του. Σε αντίθετη περίπτωση αρχίζει η διαδικασία έξωσης και σε ένα μήνα γίνεται έξωση ανάκτηση εμπορικού υποστατικού και δύο μήνες οικιστικού υποστατικού.
 
Αν, όμως, ο ενοικιαστής παρουσιάσει αποδείξεις αποκτά δικαίωμα υπεράσπισης στη διαδικασία έξωσης.

Όπως ανέφερε, εξάλλου, ο τέως Βουλευτής του ΔΗΣΥ και νυν Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, μετά τη ολοκλήρωση της συζήτησης της πρότασης νόμου από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών στις 30 Οκτωβρίου, με την προτεινόμενη τροποποίηση επισπεύδεται η διαδικασία επίδοσης και εξέτασης των αιτήσεων έξωσης ενώπιον του Δικαστηρίου και μεταφέρεται το βάρος της απόδειξης για την καταβολή του ενοικιοστασίου στον ενοικιαστή. 

Πρόσθεσε πως, όταν ενοικιαστής δεν πληρώνει το ενοίκιο, ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να προχωρήσει τη διαδικασία της έξωσης, η οποία για οικιστικό υποστατικό πρέπει να ολοκληρωθεί σε έξι μήνες και για εμπορικό σε τρεις μήνες.

>>> Οικονομία Κύπρος - Επιλεγμένη ροή ειδήσεων Brief <<< 

Περαιτέρω διευκρίνισε πως η ουσιαστική αλλαγή είναι η μεταφορά τους βάρους της απόδειξης στον ενοικιαστή και συγκεκριμένα ο ενοικιαστής θα πρέπει να παρουσιάσει απόδειξη εξόφλησης όλων των ενοικίων στον πρωτοκολλητή. Αν δεν παρουσιαστούν οι αποδείξεις,  τόνισε, τροχοδρομείται η διαδικασία της έξωσης.
 
Απαντώντας, δε, σε ερώτηση είπε πως ισχυρισμοί ενοικιαστή ότι δεν έγιναν επιδιορθώσεις για αυτό και δεν πλήρωνε δεν θα αποτελούν υπεράσπιση καθώς, υπάρχουν διαδικασίες που μπορεί να ακολουθήσει ο ενοικιαστής, σημειώνοντας πως αυτοί οι ισχυρισμοί δεν μπορούν να κρατούν σε ομηρία τον ιδιοκτήτη.
 
Ο κ. Νουρής είπε ότι κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου ακούστηκαν και λήφθηκαν υπόψη οι θέσεις των εμπλεκομένων περιλαμβανομένης και της Προέδρου του Δικαστηρίου Ελέγχου Ενοικιάσεων και το κείμενο της πρότασης νόμου τροποποιήθηκε ανάλογα ώστε να ψηφιστεί μια δίκαιη νομοθεσία και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πολιτικές δυνάμεις αναγνωρίζοντας την αδικία θα υπερψηφίσουν την πρόταση νόμου, προστατεύοντας ιδιοκτήτες που είχαν την ατυχία με ενοικιαστές που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
 
«Όπως δεν είναι ασυνεπείς όλοι οι ενοικιαστές υπάρχουν και οι ιδιοκτήτες που είναι χιλιούχοι και χρειάζονται το ενοίκιο για το ζην και όχι προς το ευ ζην», συνέχισε και τόνισε πως η διαδικασία έξωσης θα προωθείται μόνο για τις περιπτώσεις που ένας ενοικιαστής γίνεται στρατηγικός κακοπληρωτής.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Οι θέσεις των κομμάτων
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως σε έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών που συνοδεύει το νομοθέτημα στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, η Επιτροπή, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιον της, διαμόρφωσε τις ακόλουθες θέσεις:  

1/ Ο Πρόεδρος και το μέλος της Επιτροπής-βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού υιοθετούν τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της πρότασης νόμου όπως το κείμενό της έχει αναθεωρηθεί σύμφωνα με τα πιο πάνω, γι’ αυτό εισηγούνται στη Βουλή την ψήφισή της σε νόμο.

2/ Τα μέλη της Επιτροπής-βουλευτές των κοινοβουλευτικών ομάδων ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις και του Δημοκρατικού Κόμματος επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Άννη Χαραλάμπους