Ενοίκια: Πόσα € θα δώσεις για μονάρι, δυάρι, τριάρι σε κάθε πόλη

Τα ενοίκια θα εξαρτηθούν από την ακρίβεια και την τουρισμό

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Τα ενοίκια θα εξαρτηθούν από την ακρίβεια και την ροή του τουρισμού στην Κύπρο, σημείωσε ο Μαρίνος Κυναιγείρου, Πρόεδρος Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών μιλώντας στην εκπομπή Business Hour By Brief την Παρασκευή (10/6).

Αναφέροντας μάλιστα ενδεικτικές τιμές για τα ενοίκια ανά επαρχία για μονάρι, δυάρι και τριάρι, επισημαίνοντας μάλιστα ότι μέρος του πληθυσμού της Κύπρου ενδιαφέρεται να μετακομίσει σε επαρχία που παρατηρούνται χαμηλότερες τιμές.

Την ίδια ώρα φαίνεται ότι οι Κύπριοι αλλάζουν τακτική και αντί να επιχειρούν να αγοράσουν ένα καινούργιο σπίτι ή διαμέρισμα, το οποίο σήμερα έχει πολύ υψηλότερη τιμή, επιλέγουν τα μεταχειρισμένα.

Σε σχέση με τα φοιτητικά ενοίκια, ο κ. Κυναιγείρου επεσήμανε ότι το ύψος ενοικίου εξαρτάται από την απόσταση του διαμερίσματος από το Πανεπιστήμιο.

Θέμα ζήτησης – προσφοράς οι τιμές ενοικίων

 «Στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια μετά την πανδημία, δημιουργήθηκε ένα τεράστιο πρόβλημα από την έλλειψη τουρισμού, με αποτέλεσμα κάθε ιδιοκτήτης να προσανατολίζεται στις χρονιαίες ενοικιάσεις για να διαθέσει τα ακίνητα στην αγορά», σημείωσε. 
Επομένως, σημείωσε, υπήρχαν άφθονα ακίνητα στην αγορά, υπήρχε προσφορά και αυξημένη ζήτηση, διατηρώντας σε σταθερό επίπεδο τις τιμές. 
Φαίνεται κατά τον κ. Κυναιγείρου, ότι και φέτος αν υπάρχει αρκετή ζήτηση στα ημερήσια ενοίκια τότε θα επανέλθουν ξανά στις ημερίσες ενοικιάσεις, επομένως θα μειωθεί η προσφορά και αυτό θα οδηγήσει ενδεχομένως σε αύξηση των τιμών.
«Τα τελευταία χρόνια οι τιμές των ενοικίων είναι σε σταθερό επίπεδο», σημείωσε.

Οι τιμές ενδεικτικά ανά επαρχία

Κληθείς ο κ. Κυναιγείρου να αναφερθεί σε ενδεικτικές τιμές για τα ενοίκια ανά επαρχία για μονάρι, δυάρι και τριάρι, σημείωσε τα πιο κάτω:

  • Λευκωσία: Ένα μονάρι διαμέρισμα κυμαίνεται από €500 - €600 , η μέση τιμή για ένα δυάρι είναι γύρω στα €800 - € 900 και ένα τριάρι ενδεικτικά είναι γύρω στα € 900 -1000

  • Λεμεσός: Ένα μονάρι διαμέρισμα κυμαίνεται από €800 - €900, η μέση τιμή για ένα δυάρι γύρω στα €1300 και ένα τριάρι ενδεικτικά είναι γύρω στα €1700 - €1800

  • Λάρνακα: Ένα μονάρι διαμέρισμα κυμαίνεται από €400 - €500, η μέση τιμή για ένα δυάρι γύρω στα €500 - €600 και ένα τριάρι ενδεικτικά είναι γύρω στα €700 - €800

  • Πάφος: Ένα μονάρι διαμέρισμα κυμαίνεται από €350 - €450, η μέση τιμή για ένα δυάρι γύρω στα € 500 - €600 και ένα τριάρι ενδεικτικά είναι γύρω στα €700 - €800.

Παράλληλα, ανέφερ ότι υπάρχιε ενδιαφέρον από ξένους που διανέμουν μόνιμα στην Λεμεσό για να μετακομίσουν στην επαρχία Λάρνακας. Λόγω του ότι είναι μεγάλη διαφορά στις τιμές, είναι δικαιολογημένο το ενδιαφέρον τους, πρόσθεσε.

Εξήγησε μάλιστα ότι υπάρχει ενδιαφέρον από άτομα που μένουν στην Λευκωσία μόνιμα και θέλουν να μετακομίσουν στην Λάρνακα – ως την καλύτερη επιλογή τους. Όπως ανέφερε, οι ξένοι εξετάζουν το ενδεχόμενο μετακόμισης ενώ οι Κύπριοι δύσκολα θα αλλάξουν τόπο διαμονής. «Επιζητούν ακόμη να μένουν δίπλα στον χώρο εργασίας τους ή στο πανεπιστήμιο που φοιτούν, σε αντίθεση με τους ξένους που είναι συνηθισμένοι σε μεγάλες αποστάσεις», σημείωσε
 
Φοιτητές και ενοίκιο

Αναφορικά με τους φοιτητές που ψάχνουν να ενοικιάσουν διαμέρισμα ο κ. Κυναιγείρου σημείωσε πως εξαρτάται από την προσφορά και πάλι και επειδή η ζήτηση είναι στα ίδια επίπεδα δεν θα δούμε κάποια αλλαγή στις τιμές. «Δεν είναι τόσο μεγάλη η αγορά ενοικίου στην Κύπρο και υπάρχουν σκαμπανεβάσματα λόγω της σχέσης προσφοράς και ζήτησης», επεξήγησε. 

Επιπρόσθετα, τόνισε ότι οι τιμές ενοικίου είναι ψηλότερες όταν το διαμέρισμα βρίσκεται κοντά στο Πανεπιστήμιο από ένα άλλο που είναι πιο μακριά. «Ειδικά στην Λευκωσία που είναι πανεπιστημιούπολη, βλέπουμε έξω από την Λευκωσία να υπάρχουν φθηνότερες τιμές», σημείωσε. 

Τα προβλήματα των επαγγελματιών κτηματομεσιτών

Ο κ. Κυναιγείρου τόνισε επίσης της εκμεταλλεύσεις που παρατηρούνται στον τομέα ακινήτων σε επίπεδο κτηματομεσιτών. «Πρέπει να ξέρει ο καθένας μας ότι πρέπει να εμπιστευόμαστε τους επαγγελματίες – τους ειδικούς. Πάντοτε να συνεργάζονται οι πολίτες με εγγεγραμένους κτηματομεσίτες», υπογράμμισε.
Όπως ανέφερε, στην Κύπρο δυστυχώς ακόμη δεν έχουμε μάθει τι είναι άλλο ο εγγεγραμμένος κτηματομεσίτης και άλλο κάποιος που πουλάει ένα ακίνητο. Ζητώντας του να δώσει κάποια παραδείγματα εκμετάλλευσης, σημείωσε ότι υπάρχουν παραδείγματα εκμετάλλευσης των ιδιοκτητών, των ενοικιαστών, των αγοραστών. «Για παράδειγμα, ένα πρόσφατο παράπονο που έγινε, ήταν ότι ένας επιτήδειος παράνομος αποτάθηκε σε ιδιοκτήτη λέγοντας πως είναι κτηματομεσίτης και ότι έχει πελάτες για να ενοικιάσει το ακίνητο του και στην πορεία αντί να πληρώνει τα ενοίκιο δεν ανέφερε στον ιδιοκτήτη ότι ενοικιάστηκε, βάζοντας μάλιστα μέσα πολλούς αλλοδαπούς με παράνομα συμβόλαια. Άλλη περίπτωση, εισέπραξαν προκαταβολή αλλά τα χρήματα δεν δόθηκαν στον ιδιοκτήτη. Από την πλευρά ενοικιαστών υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο ιδιοκτήτης ζήτησε ένα ενοίκιο μετά την παραπλάνηση από τον επιτήδειο ότι η τιμή είναι λ.χ €500 και το ενοικιάζει περισσότερα με άλλο πλαστό συμβόλαιο».  

Εφόσον υπάρχει η ευχέρεια του αδειούχου εγγεγραμένου κτηματομεσίτη στην Κύπρο, επιλέγοντας το προστατεύονται οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές ή αγοραστές καθώς και οι ιδιοκτήτες. «Την ευθύνη τελικά της εκμετάλλευσης την έχει αυτός που δεν συμμορφώνεται», πρόσθεσε.

Στροφή σε μεταχειρισμένο σπίτι / διαμέρισμα οι Κύπριοι

Οι απότομες και τεράστιες αυξήσεις των οικοδομικών υλικών που οδήγησαν σε αυξήσεις ύψους μέχρι και 40% στις τιμές των ακινήτων επηρεάζει το τι σπίτι / διαμέρισμα προτιμούν να αγοράσουν οι Κύπριοι, σημείωσε ο κ. Κυναιγείρου.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι τα στεγαστικά δάνεια έχουν μειωθεί, σημείωσε πως Έχει μειωθεί  ή και καταργηθεί το φαινόμενο όπου κάνουν στεγαστικό δάνειο οι πολίτες με σκοπό να αγοράσουν καινούργιο ακίνητο. 

Όπως επεσήμανε, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου εξασφάλιζαν άδεια οικοδομής για να κτίσουν το δικό τους ακίνητο / κατοικία και στο διάστημα των προσφορών είδαν μια αύξηση του 40%. «Υπάρχει προβληματισμός στους ενδιαφερόμενους, στασιμότητα και περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί», εξήγησε.

Την ίδια ώρα, παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για αγορά μεταχειρισμένων ακινήτων τους πρώτους μήνες του 2022, σε σύγκριση με τους πρώτους μήνες του 2021.

Παρακολουθήστε την παρέμβαση του κ. Κυναιγείρου: