Ενοίκιο €200 αντί για δόση €1000 με τη νέα ΚΕΔΙΠΕΣ

Η ΚΕΔΙΠΕΣ αλλάζει, φέρνει σχέδιο που μειώνει τις δόσεις και προωθεί την αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Το Υπουργείο Οικονομικών προκήρυξε διαγωνισμό για εξεύρεση συμβουλευτικών Υπηρεσιών για την μετατροπή της Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) σε μια εταιρεία η οποία δεν θα διαχειρίζεται μόνο, αλλά και θα αγοράζει χαρτοφυλάκια Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, για το σχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση, για προστασία της προσωπικήςε ή επαγγελματικής στέγης.

>>> Διαβάστε επίσης: Μετεξέλιξη της ΚΕΔΙΠΕΣ σε Bad Bank σκέφτεται το ΥΠΟΙΚ <<<

Με αφορμή την προκήρυξη του διαγωνισμού η Brief επικοινώνησε με το Υπουργείο Οικονομικών και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, Γιώργο Παντελή, ώστε να απαντηθούν ερωτήματα όπως, γιατί αλλάζει τώρα η ΚΕΔΙΠΕΣ, με ποιο στόχο και πως αυτό θα βοηθήσει τους δανειολήπτες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, δίνοντας μας και ένα παράδειγμα με αριθμούς, ώστε να αντιληφθούμε το μέγεθος της σημασίας του νέου σχεδίου που θα προσφέρεται στους δανειολήπτες.

Πως το νέο της σχέδιο θα μειώσει σημαντικά τη δόση

Η ΚΕΔΙΠΕΣ, αλλάζοντας τη μορφή της θα μπορεί να προωθήσει ένα νέο σχέδιο με στόχο την προστασία της στέγης είτε είναι πρώτη κατοικία ή επαγγελματική στέγη, με την πρακτική της καταβολής ενοικίου αντί δόσης.

Η φιλοσοφία του σχεδίου, ανέφερε ο κ. Παντελή, είναι ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ αγοράζει αυτά τα δάνεια υπό τη μορφή χαρτοφυλακίου ΜΕΔ και συγκεκριμένα τα αγοράζει γύρω στο 50-60% της αγοραίας αξίας που έχει η πρώτη κατοικία ή η επαγγελματική στέγη.

Το σχέδιο αυτό, αντιστοιχεί στον όρο mortgage to rent και θα απευθύνεται σε μερίδα δανειοληπτών που αδυνατούν να αποπληρώνουν τις δόσεις του δανείου τους.

Η απομοίωση του δανείου που θα προκύψει θα είναι σημαντική, πρόσθεσε καθώς ο δανειολήπτης θα χρωστά περίπου τα μισά ή το 40% του αρχικού δανείου.

Σε περιτπώσεις που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην αποπληρωμή των δόσεων, τότε το ακίνητο διέρχεται στην ιδιοκτησία της ΚΕΔΙΠΕΣ και δίνεται η ευκαιρία στον πρώην πλεόν ιδιοκτήτη να πληρώνει σημαντικά μειωμένο ενοίκιο αντί δόση, που αντιστοιχεί στο 2-3% στη μισή αξία του ακινήτου.

Το παράδειγμα

Για παράδειγμα αν η δόση του δανείου είναι 1000 ευρώ, το ενοίκιο, μετά την απομοίωση θα ήταν περίπου 200-300 ευρώ. Το ακίνητο, όπως αναφέρθηκε, είναι ιδιοκτησία της ΚΕΔΙΠΕΣ αλλά θα προσφέρεται η ευκαρία στον πρώην ιδιοκτήτη να επαναγοράσει το ακίνητο του πίσω, μέσα σε διάστημα 5 χρόνων, σε μια μειωμένη τιμή, πλην δηλαδή τις δόσεις που έχει καταβάλει. «Ευλεπιστούμε ότι θα βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες των δανειοληπτών ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν πίσω το ακίνητο τους», υπογράμμισε.

Στόχος της αλλαγής της ΚΕΔΙΠΕΣ

Βαρίδι για την οικονομία χαρακτήρισε ο κ. Παντελή τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια καθώς από τη μια επιβαρύνει την ομαλή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, αλλά και την παροχή πιστώσης σε επιχειρήσεις και την ίδια ώρα επηρεάζει την ανάπτυξη και την απασχόληση ανάμεσα σε άλλα στην Κύπρο.

Τα ΜΕΔ έχουν, όπως επεσήμανε αντίκτυπο και στις αξιολογήσεις των Οίκων αξιολόγησης, καθώς θεωρούν ότι έχοντας ψηλό ποσοστό ΜΕΔ, εμποδίζει την αναβάθμιση της Κυπριακής Οικονομίας σε υψηλότερες επενδυτικές βαθμίδες, κάτι που θα μας επιτρέπει να δανειζόμαστε και με πιο ευνοϊκούς όρους.

Για αυτό τον σκοπό, πρόσθεσε ο κ. Παντελή, το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί ως λύση την απόκτηση αυτών των ΜΕΔ από την ΚΕΔΙΠΕΣ που είναι μια κρατική εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων.

Γιατί αλλάζει τώρα η ΚΕΔΙΠΕΣ

Η ΚΕΔΙΠΕΣ, όμως, σημείωσε όπως είχε διαμορφωθεί μετά την εξυγίανση της πρώην Συνεργατικής Τράπεζας, είναι μια οντότητα διαχείρισης μόνο, επομένως δεν θα μπορούσε να προβεί σε νέες αγορές χαρτοφυλακίων δανείων, επομένως για να γίνει αυτό απαιτείται η μετατροπή της ΚΕΔΙΠΕΣ.

«Η μορφή, οι δεσμεύσεις και οι εγκρίσεις που τις έχουν δοθεί από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, διόριζε και απαγόρευε τους στόχους αλλά και ρόλους που θα μπορούσε να διαδραματίσει η ΚΕΔΙΠΕΣ», πρόσθεσε
.
Ειδικότερα, μόνο το χαρτοφυλάκιο που είχε εξαγοραστεί από την Ελληνική Τράπεζα μπορεί να διαχειρίζεται, άρα δεν μπορούσε να προβεί σε νέες αγορές χαρτοφυλακίων, κάτι που θα αλλάξει τώρα με την μετατροπή της.

Η Ονομασία

Κληθείς να απαντήσει αν θα αλλάξει και η ονομασία της ΚΕΔΙΠΕΣ, ανέφερε ότι παρόλο που κάποιοι την αναφέρουν ως Εθνική Εταιρεία Εξαγοράς Πιστώσεων, παραμένει ως έχει.