Ενώπιον της Βουλής η Στρατηγική για τον Τουρισμό μέχρι το 2030

Ο Υφυπουργός Τουρισμού θα αναλύσει την Στρατηγική στους Βουλευτές-μέλη της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής

Την Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό μέχρι το 2030 θα παρουσιάσει σήμερα (21/1) στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος.

Κατά την συζήτηση στην Επιτροπή, ο κ. Περδίος θα έχει την ευκαιρία να αναλύσει και να ενημερώσει εκτενώς τους Βουλευτές για τις βασικές πτυχές, αλλά και επιδιώξεις της Στρατηγικής, καθώς και για τους τρόπους και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για υλοποίησή της.

Παράλληλα, ο Υφυπουργός Τουρισμού αναμένεται πως, θα ενημερώσει την Επιτροπή για τα αποτελέσματα της περσινής τουριστικής χρονιάς, καθώς και τους στόχους του 2020, όπως επίσης και για τις κινήσεις που κάνει και θα συνεχίσει να κάνει το Υφυπουργείο για επίτευξή τους.

>>> Διαβάστε επίσης: Από ρεκόρ σε ρεκόρ ο τουρισμός - Ποιες είναι οι κύριες αγορές <<<

Η Στρατηγική
Υπενθυμίζεται ότι, οι 5 βασικοί πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό μέχρι το 2030, όπως ο ίδιος ο Υφυπουργός Τουρισμού τους ανέλυσε την περασμένη βδομάδα, είναι:

1/ Αντιμετώπιση της εποχικότητας με στόχο η Κύπρος να καταστεί ολόχρονος τουριστικός προορισμός. Όπως είχε αναφέρει ο κ. Περδίος, αυτό είναι κάτι που «όλοι επιθυμούμε».

2/ Να επωφελείται από τον τουρισμό ολόκληρο το νησί. Δηλαδή, εξήγησε, τα οφέλη του τουρισμού να αποκομίσουν οφέλη από τον τουρισμό τα ορεινά, οι ακριτικές περιοχές και η ύπαιθρος.

3/ Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού. Σύμφωνα με τον κ. Περδίο η Κύπρος βρίσκεται σήμερα στην 44η θέση των τουριστικών προορισμών παγκοσμίως και στόχος είναι μέχρι το 2030 να συμπεριληφθεί στις 30 πιο ανταγωνιστικές χώρες. 

Όπως είπε, πριν δύο χρόνια η Κύπρος βρισκόταν στην 55η θέση και κατάφερε να ανεβεί 11 θέσεις, σημειώνοντας, όμως, πως για ανεβεί κι άλλο έχει να ανταγωνιστεί πάρα πολλές χώρες, όπως είναι η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, καθώς επίσης, η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και Τυνησία, χώρες, εξήγησε, που τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική.

4/ Χρήση της Ψηφιακής Τεχνολογίας μέσω της ανάλυσης των Data Analytics.

5/ Αειφορία – Περιβάλλον, δηλαδή προσαρμογή στα νέα δεδομένα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, η οποία έχει ήδη επηρεάσει σημαντικά τον παγκόσμιο τουρισμό. Επί τούτου, μάλιστα, είχε αναφέρει πως, έχει δημιουργηθεί κίνημα για την κλιματική αλλαγή, το οποίο επηρεάζει ταξιδιώτες από δυνατές τουριστικές αγορές της Ευρώπης, όπως τη Σουηδία, όπου ο εξωτερικός τουρισμός παγκόσμια έχει ήδη μειωθεί κατά 10%.

>>> Διαβάστε επίσης: Στρατηγική για Τουρισμό - Ποιες οι διαφορές από τη μελέτη Ισπανών <<<

Οι αριθμητικοί στόχοι
Σύμφωνα, εξάλλου, με τον κ. Περδίο οι αριθμητικοί στόχοι της επόμενης δεκαετίας είναι:

1/ Αύξηση 32% στις διανυκτερεύσεις τουριστών από τα 36 εκατομμύρια που είναι σήμερα στα 48 εκατομμύρια το 2030.

2/ Αύξηση των αφίξεων τουριστών στα 5 εκατομμύρια πρόσωπα.

3/ Αύξηση 1,5 δισεκατομμυρίου στα έσοδα από τον τουρισμό. Δηλαδή, από τα 2,9 δις ευρώ σήμερα στα 4,5 δις ευρώ. Αυτό, εξήγησε, μπορεί να γίνει κατορθωτό μέσω της αύξησης της ημερήσιας κατά κεφαλήν δαπάνης των τουριστών από τα 75 ευρώ που είναι σήμερα στα 90 ευρώ.

4/ Αύξηση του ποσοστού των διανυκτερεύσεων την χειμερινή περίοδο (Νοέμβριος-Απρίλιος) από το 22% του συνόλου που ήταν το 2018 στο 40% μέχρι το 2030.

5/ Τετραπλασιασμός των διανυκτερεύσεων στην ύπαιθρο και τα ορεινά και δη από τις 100.000 το 2018 στις 400.000 το 2030.

Ερωτηθείς, πάντως, εάν οι προαναφερθέντες στόχοι είναι εφικτοί, ο κ. Περδίος απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι μπορούν να υλοποιηθούν, φτάνει να γίνει σωστή δουλειά και προγραμματισμός. Για τον λόγο αυτό, εξήγησε, στην Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό «έχουν καθοριστεί συγκεκριμένες δράσεις που πρέπει να γίνουν κάθε έτος και ανά κατηγορία των τουριστών που θέλουμε να προσελκύσουμε».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Από ρεκόρ σε ρεκόρ ο τουρισμός
Υπενθυμίζεται, επίσης, πως το 2019 ο τουρισμός στην Κύπρο έκλεισε με ακόμη ένα ρεκόρ, αφού οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 3.976.777 σε σύγκριση με 3.938.625 την αντίστοιχη περίοδο του 2018, σημειώνοντας αύξηση 1,0% αλλά και ξεπερνώντας τις αφίξεις που καταγράφηκαν ποτέ στην Κύπρο κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Σημειώνεται, δε, πως βάσει των στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας, το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί την κύρια πηγή τουρισμού για την Κύπρο, αφού πέρσι 1 στους 3 τουρίστες (ποσοστό 33,5%) που αφίχθηκαν στην χώρα μας ήταν Άγγλοι. Η δεύτερη σημαντική πηγή ήταν η Ρωσία με 19,7%, ακολουθούμενη από το Ισραήλ με 7,4% και την Ελλάδα με 4,3%.

Μάριος Αδάμου