Ενώπιον της Επ. Οικονομικών αίτημα για 501 θέσεις στο Δήμοσιο

Η πλειοψηφία των θέσεων είναι Πρώτου Διορισμού

Το κυβερνητικό αίτημα για αποπαγοποίηση 501 συνολικά θέσεων θα τεθεί σήμερα (12/3) ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Η πλειοψηφία των θέσεων είναι Πρώτου Διορισμού και αφορούν 400 θέσεις σε διάφορα Υπουργεία, 95 θέσεις στον κυπριακό στρατό και 6 θέσεις προαγωγών.

>>> Cyta:Άνοιξε 41 θέσεις μηχανικών-τεχνικών, λειτουργών Πληροφορικής <<<

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον κατάλογο που αποστάλθηκε στη Βουλή, το Υπουργικό Συμβούλιο στην συνεδρία του της 28ης Φεβρουάριου αποφάσισε την εξαίρεση από την απαγόρευση πλήρωσης 495 θέσεων πρώτου διορισμού οι οποίες αφορούν:

 • 95 θέσεις για τον κυπριακό στρατό
 • 70 θέσεις γενικού και διοικητικού γραμματειακού προσωπικού,
 • 69 θέσεις για το Υπουργείο Μεταφορών,
 • 65 θέσεις για το Υπουργείο Εσωτερικών,
 • 62 για το Υπουργείο Οικονομικών,
 • 46 θέσεις για το Υπουργείο Γεωργίας,
 • 27 θέσεις για το Υπουργείο Παιδείας,
 • 25 θέσεις για το Υπουργείο Εργασίας,
 • 16 θέσεις για το Υπουργείο Ενέργειας,
 • 11 θέσεις για το Υπουργείο Άμυνας,
 • 6 θέσεις για το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και
 • 3 θέσεις για το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Θέσεις προαγωγής
Πέραν των πιο πάνω θέσεων, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών βρίσκεται και αίτημα από πλευράς Κυβέρνησης για αποπαγοποίηση και έξι θέσεων προαγωγών, οι οποίες αφορούν:

 • 3 θέσεις Διευθυντή Εμπορίου και Βιομηχανίας Κλίμακας Α15 (πρώτου διορισμού και προαγωγής), στο Υπουργείο εμπορίου 
 • 1 θέση Λειτουργού Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη Α Κλίμακας Α11 (ii),
 • 1 θέση Ανώτερου Πρωτοκολλητή Κλίμακας Α13 (ii) και
 • 1 θέση Γραμματειακού Λειτουργού στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

Προϋπολογισμοί Οργανισμών
Στην πλούσια ατζέντα της Επιτροπής Οικονομικών βρίσκονται σήμερα και οι προϋπολογισμοί για το 2019 των πιο κάτω Οργανισμών:

 • Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, 
 • Αρχής Λιμένων Κύπρου, 
 • Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών, 
 • Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης, 
 • Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων και 
 • Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.

>>> ΟΚΥπΥ:Προκήρυξε 305 θέσεις ιατρών, νοσηλευτών-φροντιστών, γραφέων <<<

Επίσης, η Επιτροπή θα συζητήσει και την αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, του νόμου περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Θεμάτων. Στη συζήτηση του θέματος κλήθηκαν να παραστούν ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Κώστας Κληρίδης και η Έφορος Ασφαλίσεων, Βικτώρια Νάταρ.

Τέλος, η Επιτροπή θα συνεχίσει την συζήτηση των προτάσεων νόμου για την τροποποίηση του περί Ίδρυσης Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης Νόμου και του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου για την παραχώρηση ακίνητης ιδιοκτησίας προς το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης.

Μάριος Αδάμου
 
3461
Thumbnail

Την  προκήρυξη των προσφορών για την κατασκευή του δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς (Τμήμα 1, Φάση Α΄) που προχώρησε σήμερα το Τμήμα Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων χαιρέτησαν οι Δήμαρχοι Πάφου και Πόλης Χρυσοχούς Φαίδωνας Φαίδωνος και Γιώτης Παπαχριστοφή αντίστοιχα. 

ad1mobile

Σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε πως το γεγονός ότι σήμερα  προκηρύσσεται ο διαγωνισμός και ουσιαστικά σηματοδοτείται η κατασκευή του δρόμου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς αποτελεί για την Επαρχία Πάφου αναμφίβολα πολύ ευχάριστη εξέλιξη. Επιτέλους συνέχισε, οι υποσχέσεις δεκαετιών υλοποιούνται και  αυτό που διαφάνηκε είναι ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης  μετατρέπονται σε έργα. Είναι, είπε ο κ. Φαίδωνος, ένα έργο υπερτοπικής σημασίας, σημειώνοντας ότι πέρα από τη σημαντική  βοήθεια που θα δοθεί  προς την Π. Χρυσοχούς θα δοθεί η δυνατότητα για ραγδαία ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής της Π. Χρυσοχούς αλλά και της Επαρχίας. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

 

Πρόκειται, συνέχισε ο Δήμαρχος Πάφου, για ένα από τα σημαντικότερα αν όχι το σημαντικότερο έργο των τελευταίων δεκαετιών που θα αλλάξει και την ανθρωπογεωγραφία αλλά και την οικονομική γεωγραφία ολόκληρης της Επαρχίας .  

Ακολούθως ο κ. Φαίδωνος συνεχάρη όλους όσους έχουν συμβάλει σ’ αυτή την προσπάθεια που έγινε .

Εξάλλου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή  χαιρέτησε την  εξέλιξη αυτή και ευχήθηκε όπως τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Το έργο είναι είπε,  σημαντικό για την Πάφο αλλά ιδιαίτερα για το διαμέρισμα Πόλης Χρυσοχούς. Επεσήμανε ωστόσο πως το νέο οδικό δίκτυο πρέπει να φτάσει μέχρι την Πόλη Χρυσοχούς. Δεν είμαστε, σημείωσε, «ικανοποιημένοι να  μείνει ως εκεί αλλά να προχωρήσει και η 2η φάση με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής που είναι απομακρυσμένη». Ακολούθως ευχαρίστησε την κυβέρνηση, την Υπουργό Μεταφορών , τον Υπουργό Οικονομικών, τον πρώην Υπουργό Μεταφορών αλλά και όλα τα κόμματα, όπως είπε, που αντίκρισαν θετικά το αίτημα του διαμερίσματος Π. Χρυσοχούς. 

Σημειώνεται πως το προτεινόμενο έργο αφορά την μελέτη και κατασκευή (Design & Build) δρόμου δύο λωρίδων από την Αγία Μαρινούδα μέχρι το Στρουμπί, μήκους 15,5 χλμ., με προοπτική αναβάθμισής του σε αυτοκινητόδρομο τεσσάρων λωρίδων, σύμφωνα με το Τμήμα Δημοσίων Έργων, ενώ το προκαταρκτικό κόστος του έργου υπολογίζεται σε €70 εκ.+ΦΠΑ, περίπου και ο χρόνος μελέτης-κατασκευής θα είναι 3,5 χρόνια.

Η όδευση αρχίζει από τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου παρά την Αγία Μαρινούδα, ακολουθεί βόρεια πορεία ανατολικά της Μαραθούντας, και της Τσάδας, δυτικά της Καλλέπειας και του Στρουμπιού και καταλήγει στον υφιστάμενο δρόμο μετά το Στρουμπί.

«Η κατασκευή του δρόμου, η οποία αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, θα προσδώσει αξία στην ευρύτερη περιοχή, συμβάλλοντας με τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας, στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη. Αναμένεται επίσης ότι θα επιλύσει προβλήματα οδικής ασφάλειας και λειτουργικότητας του οδικού δικτύου», σημειώνεται στην ανακοίνωση, που αναμεταδίδει το ΓΤΠ.

Σύμφωνα με το Τμήμα Δημοσίων Εργων, ο δρόμος αναμένεται μελλοντικά να συνεχίσει μέχρι την Πόλη, κάτι που θα αποτελέσει το Δεύτερο Τμήμα του Ολοκληρωμένου Προτεινόμενου Έργου. Από το έργο αναμένεται να επωφεληθούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής Πόλης Χρυσοχούς, των κοινοτήτων που εξυπηρετούνται από τον δρόμο Πάφου-Πόλης (Τσάδα, Στρουμπί, Πολέμι, Κάθηκας, Γιόλου, Μηλιού, Γουδί κ.α.) καθώς και των κοινοτήτων βόρεια της Πόλης Χρυσοχούς (Αργάκα, Πωμός, Κάτω Πύργος κ.α.).

>>> Οικονομία Κύπρος - Επιλεγμένη ροή ειδήσεων Brief <<<

 

Σημειώνεται ότι πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει ένα ανισόπεδο κόμβο στη σύνδεση του με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου και δύο προσωρινούς ισόπεδους κυκλικούς κόμβους, ένα στη Τσάδα και ένα στο σημείο τερματισμού μετά το Στρουμπί. Θα κατασκευαστούν επίσης πρόσθετες λωρίδες κυκλοφορίας (ΠΛΚ) σε μεγάλο μήκος (περίπου 12 χλμ), λόγω της ανωφέρειας του δρόμου. Το πλάτος των λωρίδων αυτών θα αξιοποιηθεί στο μέλλον ως έρεισμα στα πλαίσια της αναβάθμισης του δρόμου σε τέσσερις λωρίδες.

ad2mobile

Παράλληλα έχει εκπονηθεί επικαιροποιημένη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον και Δέουσα Μελέτη για την επιλεγείσα όδευση και έχουν τεθεί Όροι από την Περιβαλλοντική Αρχή, οι οποίοι συμπεριλήφθηκαν στο Συμβόλαιο.

ΚΥΠΕ

article 1