Ενστάσεις για διεύρυνση δίχτυ προστασίας από καταχρηστικές ρήτρες

Υπ. Οικονομικών, Κεντρική Τράπεζα και Σύνδεσμος Τραπεζών διαφωνούν με τη συμπερίληψη των μικρών επιχειρήσεων

Ενστάσεις για την πρόταση νόμου με την οποία επιδιώκεται η επέκταση του δίχτυ προστασίας από τις καταχρηστικές ρήτρες και σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, εξέφρασαν σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, Υπουργείο Οικονομικών, Κεντρική Τράπεζα και Σύνδεσμος Τραπεζών. Παρά τις ενστάσεις, ωστόσο, η Επιτροπή ολοκλήρωση τη συζήτηση της πρότασης που ετοίμασε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, και στην επόμενη συνεδρία της θα αποφασιστεί κατά πόσον αυτή θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Τι περιλαμβάνει η νέα πρόταση
Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, η προστασία που παρέχει η νομοθεσία σε φυσικά πρόσωπα έναντι καταχρηστικών ρητρών, θα επεκταθεί πέραν των φυσικών προσώπων και σε νομικά πρόσωπα.

Στην πρόταση καθορίζεται ότι θα καλύπτονται από την νομοθεσία εταιρείες συγκεκριμένου μεγέθους και ειδικότερα, οι πολύ μικρές εταιρείες. Προβλέπεται, συγκεκριμένα, ότι η νομοθεσία θα καλύπτει επιχειρήσεις που πληρούν δύο από τα εξής τρία κριτήρια: 

  1. να έχουν κύκλο εργασιών μέχρι €1,2 εκατομμυρίων, 
  2. να έχουν μέχρι 4 υπαλλήλους και 
  3. να διατηρούν ενεργητικό μέχρι €1 εκατ.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος Επιτροπής Εμπορίου, Αντρέας Κυπριανού, ανέφερε ότι αυτή η πρόταση νόμου επεκτείνει την προστασία από καταχρηστικές ρήτρες, που μέχρι σήμερα ίσχυε με βάση ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα φυσικά πρόσωπα, και στις μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή με βάση την πρόταση οι επιχειρήσεις που έχουν κύκλο εργασιών μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ, προσωπικό μέχρι τέσσερα άτομα και ενεργητικό μέχρι 1,2 εκατ. ευρώ θα προστατεύονται στον ίδιο βαθμό από τις καταχρηστικές ρήτρες που προστατεύονται και τα φυσικά πρόσωπα.

«Κεντρικά αυτή η πρόταση νόμου, όταν και εφόσον ψηφιστεί, θα δίδει μια σοβαρή προστασία στις μικρές επιχειρήσεις από ασυδοσίες τραπεζικών ιδρυμάτων», είπε.

Πρόσθεσε ότι η πρόταση θα τεθεί για τοποθέτηση στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής και αν συμφωνηθεί θα πάει στην Ολομέλεια για ψήφιση ή καταψήφιση, για να σημειώσει ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις είναι υπέρ αυτής της επέκτασης της προστασίας και σε νομικά πρόσωπα και δη σε μικρές επιχειρήσεις.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, ανέφερε ότι το κόμμα του συνυπογράφει την πρόταση νόμου που ετοίμασε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, ωστόσο, σημείωσε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία το ΑΚΕΛ κατέθεσε μετά από ενδελεχή μελέτη συγκεκριμένες εισηγήσεις για κάποιες αλλαγές, που κατά την άποψη του θα βελτιώσουν και θα ενισχύσουν το κείμενο.

Εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη διαφωνία που εξέφρασαν Υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς η κυβέρνηση το μόνο που θέλει να κάνει είναι να συνεχίσει να προστατεύει τις Τράπεζες, οι οποίες ασυδοτούν σε βάρος των δανειοληπτών και όχι να βοηθήσει στο να σταματήσει η εκμετάλλευση των δανειοληπτών από τις καταχρηστικές ρήτρες των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, είπε ότι «το Υπουργείο Οικονομικών ήρθε με μια επιστολή που παραθέτει διάφορα προβλήματα και διαφωνεί με την προώθηση αυτής της πρότασης», σημειώνοντας ότι «από τη συζήτηση που έγινε φαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει κοινή γλώσσα των εισηγητών, της Επιτροπής δηλαδή -γιατί όλη η Επιτροπή φαίνεται να υποστηρίζει την πρόταση- και του Υπουργείου».

«Αναμένουμε μέχρι την επόμενη συνεδρία να βρεθεί η κοινή συνισταμένη, ώστε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών στην επιστολή του ότι μπορεί να δημιουργηθούν για να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν για ρύθμιση και αυτού του θέματος», είπε ο κ. Βότσης.

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, είπε πως η πρόταση νόμου για τις καταχρηστικές ρήτρες σε επιχειρηματικές συμβάσεις, όπως έχει συνταχθεί από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, βρίσκει το κόμμα του απόλυτα σύμφωνο, παρόλο ότι έχουν εκφράσει την κάθετη διαφωνία τους οι εμπορικές τράπεζες, η Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών.

«Θα δούμε σίγουρα στην επόμενη συνεδρία πως θα διαμορφωθούν οι πλειοψηφίες. Θεωρούμε ότι σε μεγάλο βαθμό η πρόταση αυτή θα πρέπει να τύχει μεγαλύτερης εκμετάλλευσης από όσον το δυνατό πιο πολλές επιχειρήσεις ώστε πραγματικά τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ των εμπορικών τραπεζών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να μπορέσουν να απαλειφθούν», ανέφερε.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι «δυστυχώς ήταν ομοβροντία σήμερα ενάντια στην πρόταση νόμου που καταθέσαμε σχεδόν όλα τα κόμματα σε σχέση με τις καταχρηστικές ρήτρες», αφού όπως πρόσθεσε «κυβέρνηση, Κεντρική Τράπεζα, Υπουργεία και κυρίως ο Σύνδεσμος Τραπεζών, τάχθηκαν εναντίον της πρότασης.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

«Εμείς», είπε, «θεωρούμε ότι πρέπει να εξασφαλιστούν και τα νομικά πρόσωπα έναντι της αυθαιρεσίας των τραπεζών. Υπάρχουν πράξεις που αφορούν μικρές επιχειρήσεις που έχουν τον χαρακτήρα της καταναλωτικής σύμβασης και πρέπει να υπάρχει η ίδια εξασφάλιση που υπάρχει για το φυσικό πρόσωπο τον καταναλωτή και σε μικρές επιχειρήσεις».

Εξέφρασε την ελπίδα τι η πλειοψηφία των κομμάτων δεν θα τρομοκρατηθεί από την ομοβροντία της άρνησης, που προέκυψε σήμερα, και θα προχωρήσει ίσως με κάποιες αλλαγές, σαν αυτές που προτείνει ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος το συντομότερο, σε ψήφιση της σχετικής πρότασης νόμου, η οποία υπενθύμισε ότι ξεκίνησε από πρωτοβουλία του Κωστή Ευσταθίου και του ιδίου.

ΚΥΠΕ - Έμιλη Λάμπρου