Εντός 2 μηνών έτοιμο σχέδιο ανάπτυξης για Πύργο, Πωμό, Παχύαμμο και Πηγαίνια

Έβαλε deadline η Βουλή στο Υφυπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Εσωτερικών – Σε δύο μήνες θα πάει στην Τηλλυρία

Διορία δύο μηνών στην Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία -Υφυπουργείο Τουρισμού και Υπουργείο Εσωτερικών- για να ολοκληρώσουν τη διαβούλευση για εκπόνηση Σχεδίου Τουριστικής Ανάπτυξης της περιοχής της Τηλλυρίας, έδωσε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, η οποία εντός Απριλίου σκοπεύει να επισκεφθεί την περιοχή.

Πάντως, κατά τη χθεσινή (6/2) συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Ενέργειας, τονίστηκε από όλες τις πλευρές η ανάγκη για εκπόνηση του Σχεδίου το συντομότερο δυνατόν, με τις επηρεαζόμενες κοινότητες να ζητούν την ένταξη της περιοχής σε ειδικό Σχέδιο, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, την κατ’ εξαίρεση παροχή κινήτρων και επενδύσεων με στόχο την τουριστική ανάπτυξη της Τηλλυρίας.

Ειδικότερα και μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο Κοινοτάρχης Κάτω Πύργου, Νίκος Κλεάνθους, τόνισε ότι «πρέπει να εκπονηθεί η Μελέτη και χθες αν γίνεται». Όπως γνωρίζετε, πρόσθεσε, «η περιοχή της Τηλλυρίας είναι αποκομμένη από το 1967. Οι αποστάσεις, με το σχεδόν ανύπαρκτο οδικό δίκτυο, κάνουν πιο δύσκολες τις προοπτικές ανάπτυξης της».

«Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα δώσει λύσεις σε αυτό το πρόβλημα και θα βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής της Τηλλυρίας», συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι «η περιοχή να ενταχθεί σε ένα ειδικό Σχέδιο και ειδική κατηγορία που να επιτρέψει την κατ’ εξαίρεση παροχή κινήτρων και επιδοτήσεων με στόχο την τουριστική ανάπτυξη».

Από την πλευρά της η Κοινοτάρχης Πηγαινιών, Αγγελική Φιλίππου, τόνισε ότι «το μόνο παραλιακό μέτωπο που διαθέτει η Λευκωσία είναι αυτό στην περιοχή Τηλλυρίας και το αφήσαμε επί ξύλου κρεμάμενο». 

Το μόνο Υπουργείο που ενδιαφέρθηκε για την περιοχή, πρόσθεσε, είναι το Υφυπουργείο Τουρισμού, υπογραμμίζοντας ότι «έχουν γίνει πολλές μελέτες και γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει στην περιοχή σε ό,τι αφορά τον τουρισμό», ενώ ανέφερε ότι «είμαστε σε αναμονή και για ετοιμασία Τοπικού Σχεδίου για την Τηλλυρία».

Ο Επίτροπος Ορεινών Περιοχών, Χαράλαμπος Χριστοφίνας, απεκάλυψε ότι κατά την ανάληψη των καθηκόντων του εντοπίστηκε Σχέδιο για την περιοχή, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2022, χωρίς ωστόσο, όπως φάνηκε να είχε δοθεί στις επηρεαζόμενες κοινότητες και συνεπώς δεν τέθηκε σε διαβούλευση.

Με τη σειρά του ο Γενικός Διευθυντής Υφυπουργείου Τουρισμού, Δρ Κώστας Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι στις προτεραιότητες του Υφυπουργείου είναι οι περιοχές της υπαίθρου, τονίζοντας ότι «η Τυλληρία είναι μία από αυτές τις περιοχές», ενώ υπέδειξε πως «αντιμετωπίζουμε την περιοχή με ιδιαίτερη ευαισθησία».

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ο καταρτισμός Σχεδίου Τουριστικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ, όπως είπε, αυτή τη στιγμή τρέχουν μία σειρά από Σχέδια από το Υφυπουργείο Τουρισμού και κάλεσε τις επιχειρήσεις της περιοχής να τα αξιοποιήσουν.

Απαντώντας, εξάλλου, σε έκκληση του Προέδρου της Επιτροπής Ενέργειας, Κυριάκου Χατζηγιάννη, όπως το Υφυπουργείο Τουρισμού αναλάβει τον συντονισμό σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών για να ολοκληρωθεί άμεσα ο σχεδιασμός για ανάπτυξη της περιοχής της Τηλλυρίας, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι έχει ήδη συσταθεί Διυπουργική Επιτροπή για το θέμα, η οποία αυτή τη στιγμή έχει ενώπιον της τον συνολικό σχεδιασμό και συνέστησε υπομονή για τα αποτελέσματα.

Ερωτηθείς πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παρουσιαστεί ο σχεδιασμός, ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Τουρισμού δεν ήταν σε θέση να απαντήσει, με εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών να αναφέρει πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν αποτελέσματα, χωρίς όμως να είναι σε θέση να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση τόσο των μελών της Επιτροπής όσο και των επηρεαζομένων αρχών της περιοχής της Τηλλυρίας.

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Χατζηγιάννης ανακοίνωσε ότι «η Επιτροπή θα αποστείλει επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών για την απουσία του», καθώς και ότι «σε δύο μήνες θα έρθει η Επιτροπή επί τόπου για να μας πείτε τα αποτελέσματα της διαβούλευσης». «Θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση και σε δύο μήνες θα είμαστε επί τόπου για να μας πείτε τα αποτελέσματα συνολικά της διαβούλευσης», κατέληξε.

Στην αναμονή από το 2021...

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η προσπάθεια για εκπόνηση Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της περιοχής Τηλλυρίας ξεκίνησε επί προηγούμενης Κυβέρνησης, με το Υπουργείο Εσωτερικών, μάλιστα, να ανακοινώνει στις 24 Ιουνίου 2021 τη διεξαγωγή σχετικής μελέτης.

Όπως αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση, η μελέτη θα κάλυπτε τις περιοχές Κάτω Πύργος, Πάνω Πύργος, Πηγαίνεια, Άγιος Θεόδωρος – Μανσούρα, Μοσφίλι, Παχύαμμος και Πωμός – Παλιάμπελα, ενώ με βάση τον προγραμματισμό που είχε τεθεί, αυτή θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εντός 10 μηνών, με τη συμβολή του Γραφείου Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων.

Στόχος της μελέτης, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, ήταν η εκπόνηση ενός Σχεδίου για την ολοκληρωμένη τοπική ανάπτυξη για την περιοχή Τηλλυρίας με καθορισμό βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων πολιτικών, μέτρων και δράσεων που θα αποσκοπούν στην τόνωση της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης της περιοχής.

Σημειώνεται, επίσης, πως με στόχο την προώθηση έργων, μέτρων και δράσεων για αναζωογόνηση της περιοχής Τηλλυρίας, επί της παρούσας διακυβέρνησης συστάθηκε Διυπουργική Επιτροπή, της οποίας προεδρεύει ο Υπουργός Εσωτερικών, και συμμετέχουν τα Υπουργεία Οικονομικών, Ενέργειας, Γεωργίας, Παιδείας, και το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής, πραγματοποιήθηκε στις 30 Αυγούστου 2023, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε τεθεί ως στόχος να παρουσιαστεί σχετικό Σχέδιο για αναζωογόνηση της περιοχής εντός του περασμένου Οκτωβρίου.

ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Μάριος Αδάμου